Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "νέο" ύφος

Μετά τη χτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού δυο πράγματα μπορεί να υποθέσει κανείς. Είτε ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του υποτιμά καταφανέστατα τη νοημοσύνη των εργαζόμενων και δεν έχει κανένα ενδοιασμό να το κάνει αυτό φανερό, είτε τα όσα λέχτηκαν επί δίωρο στο Ζάππειο δεν αφορούσαν τους Ελληνες πολίτες. Αφορούσαν τους αντιπροσώπους των ξένων πολυεθνικών και των εγχώριων μεταπρατών τους, οι οποίοι έλαβαν νέες διαβεβαιώσεις για την αταλάντευτη προσήλωση των κυβερνώντων στο "παρέχουμε γην και ύδωρ".

Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η τακτική ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης, που ενώ η χώρα του δέχεται απανωτά χαστούκια "κοινοτικής αλληλεγγύης" και αμερικανονατοϊκής "βοήθειας", δε σταματά να απευθύνει "ευχαριστήρια" υποτέλειας; Βγήκε χτες ο Κ. Σημίτης και μίλησε πάλι για τον "χρήσιμο ρόλο" των Αμερικάνων και τη "θετική στροφή" της ΕΕ! Εξαντλήθηκε σε δηλώσεις νομιμοφροσύνης για να διαβεβαιώσει τι; Πως δεν πρόκειται να μεταβληθεί, ούτε κατά κεραία η πολιτική που υποχρεώνει να αλέθονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις μυλόπετρες της "συνεχούς διαπραγμάτευσης", στα πλαίσια των λυκοσυμμαχιών που έχει εμπλακεί η χώρα.

Δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Χτες, ωσάν να μην είχε συμβεί τίποτε λίγες ώρες πριν, εμφάνισε μια κυβέρνηση - "άγγελο" του διαλόγου με τους εργαζόμενους, αρχιτέκτονα της κοινωνικής συνοχής, θιασώτη της κοινωνικής αλληλεγγύης και υπέρμαχο της κοινωνικής δικαιοσύνης... Κι όμως. Μια μέρα πριν ο υπουργός του των Οικονομικών - και έπειτα από πολύωρη συνάντηση μαζί του - δήλωνε, κρατώντας παραμάσχαλα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης", ότι η σκληρή, μονόπλευρη και αδιέξοδη για τον τόπο λιτότητα, θα κρατήσει τουλάχιστον για μια ακόμα τριετία!

Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να μιλήσει για την κυβερνητική ευαισθησία απέναντι στο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο, όπως είπε, θα το αντιμετωπίσει με τις ιδιωτικοποιήσεις (!) και την... ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη; Την"ανάπτυξη" της συντελούμενης συρρίκνωσης και αποδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας και της επίκλησης των μεγάλων έργων. Δηλαδή, την "ανάπτυξη" του διαρκούς και σκανδαλώδους αλισβερισιού με τις πολυεθνικές για έργα αμφίβολης χρησιμότητας, που εγγυώνται για την Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο ρόλο φτηνού μεταπράτη και "γέφυρας", για τη διέλευση των προϊόντων των μονοπωλίων.

Εκεί όμως που έδωσε ρεσιτάλ ο Κ. Σημίτης ήταν οι όρκοι πίστης του στην επέκταση της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Μιλάμε για εκείνη τη "διάφανη δημοκρατία" που μπορεί να ξυλοφορτώνει συνταξιούχους και Τσιγγάνους, αλλά δε χάνει ευκαιρία - μετά το ξυλοφόρτωμα - να δηλώνει "αθώα" και "αλληλέγγυα" στα θύματα! Για εκείνη τη "δημοκρατική διαφάνεια" που παραδίδει την αρμοδιότητα, για τον έλεγχο των προμηθειών του δημοσίου, σε ανώνυμες εταιρίες, παρακάμπτοντας ακόμα και αυτόν το σάπιο και στρεβλό κρατικό μηχανισμό, που οι ίδιοι οι κυβερνώντες έχουν στήσει. Ετσι, χάριν "ευλυγισίας" και σύντομων διαδικασιών...

Αν, λοιπόν, στόχος ήταν με τη χτεσινή συνέντευξη να επιβεβαιωθεί το περιβόητο "νέο ύφος και ήθος" της κυβέρνησης, τότε ο πρωθυπουργός δεν τα πήγε κι άσχημα. Μόνο, που ήταν περιττή όλη αυτή η "φωταψία". Αλλωστε, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί, που έχουν αντιληφθεί, στον ενάμισι μήνα της πρωθυπουργίας Σημίτη, και το "ύφος" και το "ήθος" και το "νέο" της κυβερνητικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org