Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να περάσει στην κοινωνία ο έλεγχος των φυλακών

Οι θέσεις της Νέας Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων Αθήνας

Τον υπερπληθυσμό των φυλακών, την απουσία του διαχωρισμού των κρατουμένων ανάλογα με το είδος και το ύψος της ποινής, την έλλειψη βασικών αγαθών, ειδικευμένου και εκπαιδευμένου προσωπικού επισημαίνει η Νέα Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων.

Οσον αφορά τη νομοθετική πολιτική προτείνει αποποινικοποίηση ορισμένων αδικημάτων, αυστηρό περιορισμό της προσωρινής κράτησης, εφαρμογή εναλλακτικών ποινών, εκσυγχρονισμό του θεσμού του ποινικού μητρώου και νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων των αλλοδαπών κρατουμένων.

Η Κίνηση προτείνει ακόμη τη δημόσια κοινωνική προστασία των ανηλίκων, την αύξηση των κονδυλίων για τη δικαιοσύνη, τον εκσυγχρονισμό των μέσων και της λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας, την εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό τους.

Οσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, το διαχωρισμό υποδίκων, βαρυποινιτών και τοξικομανών, την εξασφάλιση της εργασίας, της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης, της άθλησης και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, η Κίνηση προτείνει να περάσει άμεσα η διοίκηση των φυλακών στην κοινωνία με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΤΑ, των τοπικών ΤΕΙ, ΑΕΙ, του τοπικού δικηγορικού συλλόγου, επιστημονικών και καλλιτεχνικών φορέων και να εφαρμοστεί άμεσα ο θεσμός του δικαστικού, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της εκτέλεσης των ποινών και θα εκτελεί μόνιμα τα καθήκοντά του στο χώρο της φυλακής. Για το προσωπικό των φυλακών απαιτείται αξιοκρατική και διαφανής πρόσληψη και προαγωγή, υποχρεωτική φοίτηση σε σχολές επιπέδου τουλάχιστον ΤΕΙ, επιμόρφωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού και πρόσληψη νέου εξειδικευμένου προσωπικού (ιατρών, κοινωνικών λειτουργών κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ