Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ξεχασμένη κόρη του Αίολου

Η Αμφισσα έχει διατηρήσει το παραδοσιακό της χρώμα, αν και τον περισσότερο τουρισμό τον καρπώνεται η παραλία της Φωκίδας και οι Δελφοί. Τα ποσοστά τουριστικής διανυκτέρευσης στην πόλη είναι ελάχιστα. Βέβαια, αυτό δεν είναι και τόσο περίεργο, αν σκεφτεί κανείς ότι το αρχαιολογικό μουσείο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα...

Συνομιλητής μας ο Λ. Γκούνης,μέλος του Συντονιστικού της Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ, και δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της "Δημοτικής Κίνησης για την Αμφισσα", ο οποίος μας λέει ότι ακόμα και η δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου αφήνεται στους ιδιώτες. Ηδη μια πολυεθνική εταιρία έχει αγοράσει πολλές εκτάσεις για τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων με όλη την αναγκαία υποδομή, γεγονός που δε θα αφήνει κανένα κέρδος στην πόλη. Από τον τουρισμό αυτή τη στιγμή πλουτίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι και από τους βωξίτες οι δύο εταιρίες, που λυμαίνονται τα βουνά.

Για την άρδευση του ελαιώνα είχαν προβλεφτεί 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές από τα περιφερειακά προγράμματα του '94, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε καν προμελέτη. Για το βιοτεχνικό πάρκο, δεν έχει δημοπρατηθεί ούτε δραχμή.

Στα αζήτητα είναι και 300 εκατομμύρια για το βιολογικό καθαρισμό των Δελφών και του Χρυσού, με αποτέλεσμα τα λύματα να χύνονται στον ελαιώνα. Το μόνο που δημοπρατήθηκε είναι ο περιφερειακός της Αμφισσας, τον Απρίλη του '95, αλλά μόλις τώρα άρχισαν οι απαλλοτριώσεις.

Τα οικονομικά του δήμου είναι στο "κόκκινο". Τα χρέη του ανέρχονται σε 173 εκατομμύρια, ενώ τα δάνειά του από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι 31/12/95 φτάνουν τα 185 εκατομμύρια.

Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του '95 είχε λάβει 69 εκατομμύρια, όσο και τα δύο προηγούμενα χρόνια και αυξήθηκε μόλις σε 78 εκατομμύρια το '96. Ωστόσο, τα παρακρατημένα έσοδα του δήμου ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο!

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα θέρμανσης και καθαριότητας στα σχολεία. Επρεπε να προχωρήσουν σε αποχή οι μαθητές για να ζεσταθούν. Επίσης, στο, κατά τα άλλα, Δημοτικό Ωδείο, οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν 10.000 δραχμές. Αυτό όμως δεν εμποδίζει σε τίποτα τη δημοτική αρχή να ασκεί φορομπηχτική πολιτική.

Για την πολιτική της δημοτικής αρχής, ο Λ. Γκούνης είναι κατηγορηματικός."Η δήμαρχος, Γιώτα Γαζή,είναι κυβερνητικό, κομματικό φερέφωνο. Δε διεκδικεί τίποτα".

Από το '93 "πάγωσε" η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης του '53. Δεν έχει εκτελεστεί κανένα έργο στο δήμο. Το αποχετευτικό δίκτυο δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχει βιολογικός καθαρισμός! Ετσι, τα λύματα πέφτουν στον ελαιώνα!

Το 60% της ύδρευσης της πόλης γίνεται από το Μόρνο, που ούτε τις ελλείψεις καλύπτει, ενώ δε γίνεται σωστός έλεγχος και στη χλωρίωση. Ο δήμος χρωστά 20 εκατομμύρια στην ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να παρέχονται μόνο 10 κυβικά νερό σε μια τετραμελή οικογένεια. Ο Λ. Γκούνης τονίζει ότι αυτά δεν πρέπει να πληρωθούν, αλλά να αξιοποιηθούν οι πηγές των γύρω βουνών και να επιβαρυνθούν με το κόστος οι εταιρίες εξόρυξης βωξίτη που κατέστρεψαν το δίκτυο με τις επισφαλείς εξορύξεις. Ωστόσο η δήμαρχος ακολουθεί παρακλητική στάση απέναντι στην εταιρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ