Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικό "ραντεβού" στις 19 του Φλεβάρη

Αποφάσεις για κινητοποιήσεις μέχρι στιγμής σε Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία

Σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν στις 19 του Φλεβάρη οι αγρότες, που δείχνουν αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Στους αγρότες της Θεσσαλίας, που πρώτοι ανακοίνωσαν συλλαλητήρια για την ερχόμενη Δευτέρα, προστέθηκαν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, ενώ αναμένεται ακόμα να προστεθούν και άλλες περιοχές. Οι αγρότες αλλά και οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα, βλέπουν πια ξεκάθαρα πως η μόνη διέξοδος για ξεφύγουν από τον αφανισμό, είναι ο δρόμος του αγώνα. Αλλωστε, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και η κυβέρνηση έκαναν καθαρό μέχρι τώρα ότι δεν πήραν καθόλου υπόψη τους τη φωνή απόγνωσης της αγροτιάς. Αντίθετα, ΕΕ και κυβέρνηση εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά προχωρούν και σε νέα επίθεση κατά των αγροτών και προσπαθούν με κάθε τρόπο να "ξεπαστρέψουν" τη μικρομεσαία αγροτιά. Αλλωστε, τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς προανήγγειλε και ο νέος υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας.

Από την άλλη, στα επιτελεία των Βρυξελλών ετοιμάζεται μια νέα "παρτίδα" αντιαγροτικών μέτρων, σαν να μην έφταναν ήδη τα δεινά που προκάλεσαν η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκονται, όπως είναι γνωστό, τα οπωροκηπευτικά και ο αμπελοοινικός τομέας, και ξαναμπαίνουν πάλι όπως φαίνεται τα σιτηρά, το λάδι, το βαμβάκι, αλλά και τα καπνά. Στα σιτηρά, ετοιμάζεται η δραστική μείωση των στρεμματικών ενισχύσεων μέχρι και 30%, πράγμα που αν γίνει θα σημάνει και το οριστικό τέλος της καλλιέργειας. Στο λάδι, η Κομισιόν προωθεί την προς το χειρότερο αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς. Στο βαμβάκι, πέρα από καταστροφικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, ετοιμάζεται νέος περιορισμός των ενισχύσεων και μείωση του ποσοστού προκαταβολής στο 25%. Στα καπνά ακόμα, η Κομισιόν μελετά τρόπους για νέες περικοπές στις πριμοδοτήσεις, γεγονός που θα βάλει σε σοβαρές περιπέτειες και την καλλιέργεια αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ