Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα

Την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογικής αξίας των ακινήτων στις περιοχές της χώρας που δεν ισχύει ή όπου ισχύει και υπάρχουν ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Με τη σχετική απόφαση - η ισχύς της οποίας ξεκινά από τις 30-12-1996 - καθορίζονται οι τιμές αφετηρίας (ή εκκίνησης) της αντικειμενικής αξίας κτισμάτων (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, επαγγελματική στέγη) κατά νομούς, δήμους και κοινότητες της χώρας. Στις τιμές αυτές θα υπολογίζονται, κατά περίπτωση, διάφοροι συντελεστές και τελικά θα "βγαίνει" η φορολογητέα αξία του υπό μεταβίβαση ακινήτου. Οι τιμές εκκίνησης αφορούν διαμερίσματα, μονοκατοικίες και επαγγελματικές στέγες. Οι συντελεστές αφορούν το μέγεθος του ακινήτου, την παλαιότητα, τον τρόπο κατασκευής (τσιμεντόλιθοι, προκατασκευασμένα, πέτρινα, κ. ο. κ.), τον εξοπλισμό που διαθέτει (κεντρική θέρμανση, ασανσέρ κ. ο. κ.) και τυχόν ειδικές συνθήκες που υπάρχουν.

Με βάση τα παραπάνω, το ύψος της φορολογητέας αξίας καινούριου διαμερίσματος 100 τ. μ., για παράδειγμα, είναι ενδεικτικά 8.680.000 δρχ. στο Δήμο Καματερού, 16.100.000 δρχ. στο Δήμο Κηφισιάς, 21.560.000 στο Δήμο Βουλιαγμένης, 20.440.000 στην Κοινότητα Εκάλης κλπ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας, για την εφαρμογή του παραπάνω συστήματος, λήφθηκε ως βάση το σύνηθες ελάχιστο κόστος κατασκευής ανά δήμο ή κοινότητα, ενώ κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου, οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες από 15% έως 25% σε σχέση με τις αγοραίες τιμές.

Ας σημειωθεί ότι απώτερος στόχος του υπουργείου με την παραπάνω κίνηση είναι η άντληση πρόσθετων εσόδων, δεδομένου ότι ο φόρος μεταβίβασης, κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών κλπ. θα υπολογίζεται πλέον σε συνάρτηση με τις παραπάνω τιμές στις περιοχές αυτές. Η παραπάνω κίνηση επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος σε ολόκληρη τη χώρα και η επίσπευση ισχύος της από τις 30-12-1996 έχει άμεση σχέση με το φόρο που επέβαλε στη μεγάλη ακίνητη περιουσία η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, παραμένει ακόμη ανοιχτό το θέμα της αντικειμενικής αξίας της γης στις εκτός σχεδίου περιοχές και γενικά στις περιοχές που δεν καλύπτονται από το αντικειμενικό σύστημα. Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να ρυθμιστεί μέσα στο 1997, οπότε και θα καλύπτεται ολόκληρη η χώρα με το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των κάθε είδους ακινήτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ