Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ
Ιδού οι αλχημείες του προϋπολογισμού

Το ΙΟΒΕ εκφράζει - με την τετραμηνιαία έκθεσή του - τη δυσφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, γιατί δεν πάρθηκαν σκληρότερα μέτρα

Προβληματική θεωρεί, στην ουσία, και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού 1997, που κατέθεσε η κυβέρνηση και αρχίζει σήμερα η συζήτησή του στη Βουλή. Οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ - το οποίο απηχεί τις θέσεις και απόψεις των μεγαλοεπιχειρηματιών - δηλώνουν ικανοποίηση για τα νέα μέτρα και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη να συνεχίσει με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1997, και μάλιστα να σκληρύνει, την πολιτική λιτότητας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ωστόσο, αποκαλύπτουν ορισμένα από τα τεχνάσματα και αλχημείες που έχουν γίνει στο νέο προϋπολογισμό, δείχνοντας έτσι ότι η εκτέλεσή του θα είναι προβληματική.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως "ο προϋπολογισμός 1997, ενώ πολλά σημεία του προϋπολογισμού 1997 κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση (σ. σ. δηλαδή την κατεύθυνση που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου), δεν έχει απομακρυνθεί από την παράδοση του προσδιορισμού φιλόδοξων, αλλά και αβέβαιων στόχων". Σημειώνουν επίσης πως ο προϋπολογισμός του 1997 "εισάγει λογιστικές καινοτομίες και τεχνάσματα (...) στην προσπάθεια να εμφανίζουν αποτελέσματα συμβατά με τις επιταγές του Μάαστριχτ". Και για του λόγου το αληθές, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:

  • Τις δαπάνες επενδύσεων ύψους 349 δισ. δραχμών, που αφαιρέθηκαν από το προβλεπόμενο έλλειμμα του 1997, επειδή αντιπροσωπεύουν συμμετοχή του κράτους στην αύξηση του κεφαλαίου ορισμένων ΔΕΚΟ, που εμφανίζουν μειωμένο το έλλειμμα, ενώ στην πραγματικότητα θα είναι μεγαλύτερο κατά 349 δισ. δραχμές. Επίσης, αν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 1997 αφαιρεθεί η μεταφορά των 349 δισ. δραχμών από τον τακτικό προϋπολογισμό, η πραγματική και όχι η λογιστική αύξηση (του 48% που εμφανίζει η κυβέρνηση) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 1997 περιορίζεται στο 30%.
  • Τη μεταφορά 218 δισ. δραχμών από τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού 1996 στον προϋπολογισμό του 1997. Αν δεν παρθεί υπόψη αυτή η λογιστική μεταφορά των 218 δισ. δραχμών - αναφέρεται - τότε οι τρέχουσες δαπάνες του κράτους προβλέπεται να αυξηθούν το 1997 στο 21,5% του ΑΕΠ, από 20,7% φέτος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι παραπάνω επισημάνσεις του ΙΟΒΕ για τις αλχημείες και τα τεχνάσματα, που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον προϋπολογισμό του 1997, για να εξωραϊσει την κατάσταση με τα ελλείμματα, γίνονται με στόχο να εκφραστούν οι δυσφορίες των μεγαλοεπιχειρηματιών, επειδή δεν πάρθηκαν σκληρότερα μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ