Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Παραδίδονται στις πολυεθνικές

Σε τρεις πολυεθνικές εταιρίες στον κλάδο του πετρελαίου, δύο αμερικανικές και μία αγγλική, παραδίδει η κυβέρνηση τις περιοχές Ηπείρου, ΒΔ Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας και Δυτικού Πατραϊκού κόλπου, που εκτιμώνται ως πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου. Πρόκειται για εταιρίες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η ΔΕΠ - ΕΚΥ σε δύο κύκλους τον προηγούμενο χρόνο, στον οποίο εκτός από τις περιοχές που προαναφέραμε "έβγαλε στο σφυρί" και τις υποθαλάσσιες περιοχές Παξών - Πάτρας και Κατάκωλου, για τις οποίες όμως ευτυχώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Το ξεπούλημα και του υπόγειου φυσικού πλούτου της χώρας, το οποίο πραγματοποιείται στα πλαίσια του νόμου 2289/95, θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τις επιλεγείσες εταιρίες, οι όροι των οποίων είναι αποικιακού χαρακτήρα. Οι ερευνητικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων αυτών υπολογίζεται σε 100 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, η επιλογή βάσει των όρων του διεθνούς διαγωνισμού έχει ως εξής:

  • Η περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου παραδίδεται στην κοινοπραξία των εταιριών ENTERPRISE OIL LTD και UNION TEXAS TRANSNATIONAL LTD, με εντολοδόχο την πρώτη εταιρία.
  • Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας στην εταιρία TRITON INTERNATIONAL PETROLEUM CO και
  • η περιοχή της Ηπείρου στην κοινοπραξία ENTERPISE OIL LTD και UNION TEXAS TRANSNATIONAL LTD με εντολοδόχο την πρώτη.

Οι πολυεθνικές που η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει στα χέρια τους τον υπόγειο πλούτο της χώρας δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, από Αγγλία και Νορβηγία μέχρι Γουατεμάλα, Ινδονησία και Κολομβία, ενώ είναι εισαγμένες οι δύο στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και η μία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, οι εταιρίες πετρελαίου που επιλέχτηκαν έχουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης των περιοχών για 25 χρόνια, ενώ θα έχουν και την πλειοψηφία των μετοχών,αφού για τη ΔΕΠ - ΕΚΥ προβλέπεται ποσοστό συμμετοχής στις σχετικές κοινοπραξίες μόλις 12%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ