Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ18

Ο ΚΩΣΤΑΣ Χρ. ΛΑΔΑΣ (καπετάν Λιμποβίσης) γεννήθηκε το 1913 στo Γαρδίκι Μεγαλόπολης από γονείς εύπορους αγρότες. Μαθητής Γυμνασίου εντάχθηκε στο προοδευτικό κίνημα και διώχτηκε γι' αυτό. Στην κατοχή είναι από τους πρώτους που πυκνώνουν τις γραμμές του ΕΛΑΣ και αναδείχνεται στέλεχος του Επιτελείου του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Λακωνίας.

Μετά τη Βάρκιζα, καταδιωκόμενος, συνεχίζει μαχητικά τον αγώνα της τιμής, ενάντια στο κράτος των δοσίλογων και το παρακράτος της Δεξιάς. Με τη δημιουργία του ΔΣΕ εντάσσεται στις τάξεις του και αναδείχνεται Πολιτικός Επίτροπος της 55ης Ταξιαρχίας της ΙΙΙης Μεραρχίας.

Σκοτώθηκε κάτω από δραματικές συνθήκες στα Λυκόχια, το Νοέμβρη του 1948, σε ηλικία 35 χρόνων.

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Χρ. ΛΑΔΑΣ γεννήθηκε και αυτός στο Γαρδίκι το 1920. Αδελφός του καπετάν Λιμποβίση. Δραστήριο στέλεχος της ΕΠΟΝ, κατά τη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος σε πολλές και επικίνδυνες αποστολές εναντίον των καταχτητών και των ταγματασφαλιτών. Για την πατριωτική του δράση εξορίστηκε στην Ικαρία. Στον εμφύλιο αναδείχτηκε σε διοικητή Πολιτοφυλακής στη Δάφνη Καλαβρύτων. Με την κατάρρευση του ΔΣΕ στο Μοριά συνελήφθη, πέρασε Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Εκτελέστηκε στην Τρίπολη στις 17 Ιούνη 1949 σε ηλικία 29 χρόνων, αντιμετωπίζοντας θαρραλέα τους δημίους του.

Προς τιμή της μνήμης των αδελφών Χρ. Λαδά προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ.

Νίκος Μανδράκος

* * *

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΛΟΥΜΙΩΤΗΣ γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Ασπρα Σπίτια Ηλείας. Τελείωσε το Λύκειο στον Πύργο. Μπήκε στη Σχολή Χωροφυλακής το 1937 και τελείωσε με το βαθμό του ανθυπομοιράρχου. Παρέμεινε στο Σώμα ως το 1941. Υπηρέτησε στις Σέρρες.

Με την είσοδο των Γερμανών έφυγε από την Υπηρεσία και προσχώρησε στις πρώτες αντάρτικες ομάδες. Με την ίδρυση του ΕΛΑΣ κατατάχτηκε στο τάγμα του Γεωργίου Μουτούκου ως Διοικητής του Β. λόχου στην Ηλεία, ως τον Απρίλη του 1945. Το 1947 προσχώρησε στο ΔΣΕ στην Ηλεία, που είχε έδρα τη Δίβρη. Σε μια μάχη τραυματίστηκε βαριά. Τον περιέθαλψε ο υπασπιστής του Κωνσταντίνος Μπακατσέλος από τη Νεμούτα. Τον μετέφερε σε μία σπηλιά. Τους εντόπισε η ΙΧ Μεραρχία και με καπνογόνα τους ανάγκασε να βγουν. Τους συνέλαβαν και τους εκτέλεσαν στη στροφή Λάλα προς Νεμούτα μπροστά στα μάτια χωρικών και τους άφησαν μέρες άταφους.

Στα 48 χρόνια από τη δολοφονία τους, προσφέρω στη μνήμη του αδελφού μου Τάσου Λουμιώτη και του συντρόφου του Κ. Μπακατσέλου 5.000 δρχ. στη ΝΕ Ηλείας και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", μέσω της ΝΕ Ηλείας.

Κωνσταντίνος Γ. Λουμιώτης Κατάκωλο Ηλείας

* * *

Στις 29 Απρίλη 1947 πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝ. ΠΕΠΠΑΣ,πρόεδρος του Παραρτήματος Αργυρούπολης της ΠΕΑΕΑ. Με το κύρος, τη μόρφωση και την πίστη του στα ιδανικά του ΕΑΜ, πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στη δραστηριότητα του Παραρτήματος.

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Διον. Καρράς

* * *

Ο Θ. Μ. πρόσφερε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο Διονύσης Παπαπάνος, αντιστασιακός, παλαίμαχος συνδικαλιστής του ΤΕΒΕ, πρόσφερε στο Σύνδεσμο Αντιστασιακών Αιτωλοακαρνάνων, του οποίου είναι μέλος, 15.000 δρχ.* * *

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ,πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ. Εχει μείνει ζωντανός στις καρδιές μας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ