Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Απολύονται όλοι οι εργαζόμενοι!

Και... δέσμευση για σταδιακή επαναπρόσληψη χωρίς δικαιώματα! Θρασύτατες δηλώσεις Ταβουλάρη: "Δε δεσμευόμαστε από το υπάρχον πλαίσιο εργασιακών σχέσεων"!

Σχέδιο ειδικής συλλογικής σύμβασης, στο οποίο προβλέπεται η απόλυση όλου του προσωπικού των Ναυπηγείων Ελευσίνας και η σταδιακή επαναπρόσληψή τους με νέες συμβάσεις εργασίας και με περικοπές σε μια σειρά δικαιώματα (!), παρουσίασε χτες ο αγοραστής του ναυπηγείου, Ν. Ταβουλάρης,σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Στο σχέδιο τονίζεται πως "η αγοράστρια αναγνωρίζεται ότι δεν είναι διάδοχος επιχείρηση... Ως εκ τούτου, δε δεσμεύεται από το πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στην υπό εκκαθάριση εταιρία"!Από τη συνάντηση αποχώρησαν οι συνδικαλιστές της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ,εκφράζοντας την αντίθεσή της στην απαίτηση του ιδιώτη να συζητηθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα από μηδενική βάση.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ υπουργείου, Ν. Ταβουλάρη και ΔΣ του σωματείου, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων που θα απομείνουν στο ναυπηγείο μετά τις μετατάξεις. Είναι το μόνο σημείο στο οποίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει με τον ιδιώτη προσύμφωνο μεταβίβασης και πέντε συμβάσεις, με τις οποίες τού δίνονται ως "προίκα" δουλιές αρκετών δισ. δραχμών του ΟΣΕ και του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον έχει ήδη αποδεχτεί την απαίτησή του για απόλυση όλων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα απολυθούν όλοι και θα αποζημιωθούν απ' το δημόσιο. Σε τρεις μέρες θα επαναπροσληφθούν 250 εργαζόμενοι και μέσα σε ένα μήνα και οι υπόλοιποι μέχρι τους 629 (οι άλλοι 700 είναι σε διαδικασία μετάταξης). Σε προθεσμία 180 ημερών οι θέσεις εργασίας θα φτάσουν τις 750 και η συμπλήρωση θα γίνει με "προσωπικό της απολύτου επιλογής της αγοράστριας".

Ο ιδιώτης διατηρεί το "δικαίωμα της ελεύθερης κατανομής των προσλαμβανομένων σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης", ενώ προβλέπεται, σε περίπτωση που δεν το αποδεχτεί ο εργαζόμενος, η απόλυσή του.

Σχετικά με τις αποδοχές αναγνωρίζει "το βασικό μισθό, την ΑΤΑ, τα επιδόματα πολυετίας, ανθυγιεινό και οικογενειακά", τα οποία δε μειώνονται μεν, αλλά η διαφορά που θα προκύψει με τους νεοπροσλαμβανόμενους "θα συμπεριληφθεί κατά την κρίση της αγοράστριας (!) σε ειδικό επίδομα που θα ονομαστεί επίδομα εξομάλυνσης" και θα καταβάλλεται μόνο στους παλιούς!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ