Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μουδιασμένος ο λαός

Στις κάλπες προσέρχονται, σήμερα, οι Γάλλοι ψηφοφόροι στα πλαίσια του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, που ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ προκήρυξε 10 μήνες νωρίτερα από την προγραμματισμένη περίοδο.

Το κλείσιμο της αυλαίας της προεκλογικής περιόδου, αργά το βράδυ της Παρασκευής, βρήκε το γαλλικό λαό σχετικά μουδιασμένο, ενώ κατά κοινή ομολογία η κρισιμότητα της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης δεν κατάφερε να δώσει στις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων τη δυναμική και την ένταση που αναμενόταν.

Οι μονομάχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε πολλά θέματα, όμως, το ζήτημα που κυριάρχησε, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, ήταν η κοινωνικο - οικονομική κρίση, από την οποία διέρχεται η χώρα και ο τρόπος αντιμετώπισής της. Το ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας, 12,8% επισήμως, έχει καταλάβει τη μερίδα του λέοντος στο ενδιαφέρον του γαλλικού λαού, που φαίνεται να μην πείθεται από τις προεκλογικές υποσχέσεις.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του νεογκολικού RPR και των φιλελευθέρων του UDF υπήρξε σαφής στις προεκλογικές του διακηρύξεις: η οικονομική λιτότητα, οι περικοπές των κοινωνικών και δημοσιονομικών δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις και η, εν ολίγοις, κατάλυση του κράτους πρόνοιας είναι μονόδρομος για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την ικανοποίηση των κριτηρίων της νομισματικής ενοποίησης, επίτευγμα που θα εξασφαλίσει στη Γαλλία κύρος και μια θέση ισχύος στο πλευρό της γερμανικής ευρωπαϊκής "ατμομηχανής".

Το Σοσιαλιστικό κόμμα, με επικεφαλής τον "χαμηλών τόνων" Λιονέλ Ζοσπέν, αναζήτησε συμμάχους στο χώρο των Πρασίνων και τους βρήκε. Προτείνει έξοδο από την κρίση, χωρίς να αντιτίθεται στους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ, μέσα από τη μείωση των εβδομαδιαίων εργασιακών ωρών από 39 σε 35, χωρίς μισθολογικές περικοπές και με την άμεση δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η νομισματική ενοποίηση μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την ακριβή πλήρωση όλων των οικονομικών όρων. Συμφώνησε με το Κομμουνιστικό Κόμμα σε μια εκλογική πλατφόρμα που τάσσεται κατά των ιδιωτικοποιήσεων, κατά της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, κατά των περικοπών του συστήματος ασφάλισης και περίθαλψης, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα διατηρεί τις διαφωνίες του σχετικά με τη νομισματική ενοποίηση.

Οσο για το ακροδεξιό "Εθνικό Μέτωπο" στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στις αντιμεταναστευτικές του απόψεις και στο σύνθημά του η "Γαλλία για τους Γάλλους" και φέρεται να συγκεντρώνει το 15% της εκλογικής προτίμησης, ποσοστό που του εξασφαλίζει μία από τις 577 έδρες της γαλλικής Βουλής.

Λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης, ο δεξιός συνασπισμός και η πλατφόρμα των Σοσιαλιστών και των Κομμουνιστών εμφανίζονταν να συγκεντρώνουν παρόμοια ποσοστά προτίμησης. Και αυτή η εκλογική μάχη, όμως, θα κριθεί από τους αναποφάσιστους, οι οποίοι ήταν, μέχρι την τελευταία στιγμή, περισσότεροι από το 1/3 του εκλογικού σώματος των 40 εκατομμυρίων Γάλλων εκλογέων. Η μεγάλη αναμέτρηση φαίνεται να αναβάλλεται για τον 2ο γύρο της 1ης του Ιούνη.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ