Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
(9) Πουλάνε τα χρυσά δόντια για να ζήσουν!

"Οι Ρουμάνοι που ζουν στη Ρεζίτα βρίσκονται σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση που πωλούν τα χρυσά δόντια τους στην Εθνική Τράπεζα για να συμπληρώσουν το μηνιαίο εισόδημά τους, μετέδωσε σήμερα το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων "Ρόμπρες"". Ετσι ξεκινούσε η είδηση που μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων στις 3-4-1997 και στην Ελλάδα τη μετέδωσε το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ:

  • "Οι κάτοικοι της Ρεζίτα στη νοτιοδυτική Ρουμανία πώλησαν τον περασμένο μήνα στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας μισό κιλό χρυσών αντικειμένων, κυρίως δόντια, σύμφωνα με την ίδια πηγή".
  • "Η τράπεζα αγοράζει το γραμμάριο χρυσού 14 καρατίων έναντι 53.072 λέι (περίπου 2.200 δραχμές), ενώ όταν πρόκειται για χρυσό εξαιρετικής ποιότητας αγοράζει το γραμμάριο έναντι 91.032 λέι (περίπου 3.250 δραχμές)".
  • "Ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός Ρουμάνου υπολογίζεται σε ποσό αντίστοιχο με περίπου 19.000 δραχμές".
  • "Η Ρουμανία αντιμετωπίζει ισχυρή οικονομική κρίση, ενώ ένας στους δυο Ρουμάνους ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. Η κρίση αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε πρόσφατα ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων".

Είναι γνωστό, ότι και επί των ημερών του υπαρκτού σοσιαλισμού, υπήρχε φτώχεια στην τότε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας, αλλά ανεξάρτητα από αυτά τα προβλήματα, το σοσιαλιστικό καθεστώς, εξασφαλίζει στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης στο ρουμάνικο λαό. Ομως, τέτοια κατάντια, που να αναγκάζονται οι Ρουμάνοι να βγάζουν τα χρυσά τους δόντια και να τα πουλάνε για να αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, δεν υπήρχε. Και σ' αυτό, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος, να υποστηρίξει το αντίθετο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ