Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
(1) "Παγκοσμιοποίηση" της πείνας και της εξαθλίωσης

Η φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση είναι το επίτευγμα της "νέας τάξης πραγμάτων" και της "παγκοσμιοποιημένης" οικονομίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά το 1990, με την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, της "παγκοσμιοποιημένης" οικονομίας, όπως την αποκαλούν με διπλωματικό τρόπο ή της δικτατορίας των αγορών, όπως είναι στην πραγματικότητα. Η άλλη όψη είναι η συσσώρευση και υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου στα χέρια μιας χούφτας σύγχρονων "Κροίσων", που έχουν μεθύσει από τα τρελά κέρδη που βγάζουν από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ακόμη μεγαλύτερα εγκλήματα από αυτά που συντελούνται στις μέρες μας. Και αποτελεί κοινό μυστικό πως η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση - με ό,τι αυτό συνεπάγεται - αυξάνουν ραγδαία χρόνο με το χρόνο και αγκαλιάζουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού της Γης. Και θα συνεχίσουν να αυξάνουν, όσο θα παραμένει ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων και οι κυβερνήσεις θα εφαρμόζουν τις πολιτικές - δηλαδή ένα διεθνές μοντέλο μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των λαών - που επεξεργάζονται τα στρατηγεία των πολυεθνικών.

Ειδήσεις, όπως:

  • 57 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζουν κάτω από το όριο φτώχειας.
  • Το 22% των μεταναστών στις ΗΠΑ ζει κάτω από το όριο φτώχειας.
  • Στη Μόσχα πέθαναν πρόσφατα από την πείνα και την εξαθλίωση 22 τρόφιμοι ψυχιατρείου, επειδή στην πορεία για την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία σφαγιάστηκαν οι δαπάνες λειτουργίας του ψυχιατρείου στα πλαίσια του γενικού ξηλώματος του κράτους πρόνοιας, που προωθούν τα στρατηγεία των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων.
  • Τουλάχιστον 73 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας από 10 μέχρι 14 ετών, αντί να πηγαίνουν στο σχολείο, δουλεύουν για να συμπληρώσουν το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα και να εξασφαλίσουν τα απολύτως αναγκαία για να ζήσουν.
  • Ρουμάνοι πουλάνε τα χρυσά τους δόντια, επειδή δεν έχουν εισοδήματα για να ζήσουν.
  • Στη Βουλγαρία το 90% ζει κάτω από το όριο φτώχειας και πολλοί συνταξιούχοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν σκυλοτροφές ή άλλες ζωοτροφές, γιατί δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν κανονικά τρόφιμα.
  • Ο ΟΗΕ αποδίδει την έξαρση της φτώχειας και της διαφθοράς, στις ιδιωτικοποιήσεις και την προωθούμενη φιλελευθεροποίηση των αγορών.

Ειδήσεις σαν και τις παραπάνω και πολλές άλλες που αναφέρονται στην "άνθηση" της παιδικής εργασίας, την αύξηση της εγκληματικότητας, της πορνείας κλπ., είναι μερικές από αυτές που μετέδωσαν το τελευταίο δίμηνο τα διεθνή πρακτορεία και είναι έγκυρες, καθώς προέρχονται από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, οι Στατιστικές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ κλπ. Παρόμοιες ειδήσεις έκαναν το γύρο του κόσμου, για να μας πληροφορήσουν τι σημαίνει "νέα τάξη πραγμάτων" και πού μας οδηγούν οι κυβερνώντες και οι κάθε είδους θιασώτες της, που έχουν βαλθεί να ξηλώσουν από τη ρίζα την όποια κοινωνική πολιτική, στο όνομα της "παγκοσμιοποιημένης" οικονομίας.

Λιτότητα δεν εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα. Πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, εφαρμόζεται, πια, σ' Ανατολή και Δύση. Σε όλες ή σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Πλούσιες (όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία κλπ.) και φτωχές (όπως οι χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες). Και αυτό το διεθνές μοντέλο πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας το εφαρμόζουν με μικροπαραλλαγές τόσο τα κυβερνητικά κόμματα, που φέρουν τον τίτλο "σοσιαλιστικό" ή "εργατικό" ή "αριστερό" όσο και τα συντηρητικά κόμματα που αποκαλούνται "δεξιά".

Τα στοιχεία που παραθέτουμε στο σημερινό αφιέρωμα είναι άκρως αποκαλυπτικά για τον κόσμο που χτίζουν οι πολυεθνικές και οι μεγιστάνες του πλούτου. Πρόκειται για επίσημα στοιχεία (σε καθένα απ' αυτά τα στοιχεία παραθέτουμε την πηγή και την ημέρα που είδαν το φως της δημοσιότητας), που μεταδόθηκαν από τα διεθνή πρακτορεία και έκαναν το γύρο του κόσμου.

Και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής:

Ως πότε οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς, οι συνταξιούχοι, οι στρατιές των ανέργων, οι εκμεταλλευόμενοι της Γης θα επιτρέψουν - σ' αυτούς που σήμερα έχουν το "πάνω χέρι" και κυβερνούν με το έτσι θέλω - να εγκαθιδρύουν τη δικτατορία των αγορών; Ως πότε θα δείχνουν θεία υπομονή; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να δείξουν και τη θεία οργή τους;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ