Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Σε... ελεύθερη πτώση το βιοτικό επίπεδο

"Επτά μήνες μετά την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων, το βιοτικό επίπεδο των Γιουγκοσλάβων, αντί να βελτιώνεται, συνεχίζει την πτωτική πορεία του και η ρήξη του κοινωνικού ιστού διευρύνεται", σημείωνε το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" στις 3 Μάη, σε ανταπόκρισή του από το Βελιγράδι. Στην ανταπόκριση του ΑΠΕ, παρουσιάζονταν στοιχεία του Οικονομικού Ινστιτούτου του Βελιγραδίου, σύμφωνα με το οποίο "από τα 11 εκατομμύρια κατοίκους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ - Σερβία και Μαυροβούνιο), 650.000 ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας".

Ο ανταποκριτής, απέδιδε - εμμέσως πλην σαφώς - την έξαρση της φτώχειας στη γειτονική Γιουγκοσλαβία στις κυρώσεις που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ για περισσότερο από τέσσερα χρόνια στην ΟΔΓ για την εμπλοκή της στον πόλεμο της Βοσνίας. Σημείωνε επίσης, πως "η άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβρη, αναμενόταν να δώσει νέα πνοή στην οικονομία και να ευνοήσει την πρόσβαση της ΟΔΓ στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς". Αυτό όμως δεν έγινε, λόγω της πολύμηνης κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, την οποία ο ανταποκριτής του ΑΠΕ απέδιδε σε δύο λόγους. Πρώτον, στη "νοθεία των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών του περασμένου Νοέμβρη από το καθεστώς". Δεύτερον, από τη "στάση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η οποία (σ.σ. στάση) δε θεωρήθηκε συνεργάσιμη από τη Δύση". Αυτοί οι δύο παράγοντες - σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ - "εμπόδισαν τη διαδικασία αυτή και αποθάρρυναν τους ξένους επενδυτές".

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, από την ανταπόκριση προκύπτει ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιτείνουν την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, επιδεινώνοντας έτσι και το βιοτικό επίπεδο του γιουγκοσλάβικου λαού. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανταπόκριση του ΑΠΕ "το καθεστώς καθυστερεί να αποκαταστήσει ένα διάλογο με την αντιπολίτευση, να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της οικονομίας και να διευθετήσει τη διένεξη με τις πρώην γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες, σχετικά με τη διανομή της περιουσίας της παλιάς Ομοσπονδίας, θέματα τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ για την εισδοχή της ΟΔΓ στους διεθνείς οργανισμούς".

Οι αξιώσεις που προβάλουν οι "μεγάλοι της Δύσης" - για άνευ όρων υποταγή της Γιουγκοσλαβίας στις αξιώσεις τους - εκφράζονται και από την παρακάτω επισήμανση, που κάνει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ. "Οι αβέβαιες βιοτικές συνθήκες - σημειώνει - αποδεκατίζουν τις μεσαίες τάξεις και χιλιάδες οικογένειες έρχονται να διευρύνουν τις τάξεις των "αποκλεισμένων" που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Το καλάθι της νοικοκυράς κόστιζε το Μάρτη 1.504 δηνάρια (250 δολάρια), δηλαδή περισσότερο από δύο μέσους μισθούς. Το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων οδηγεί κάθε μήνα στην ανεργία 5.000 ανθρώπους (...) Χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερούν πολλούς μήνες να καταβάλλουν τους μισθούς και η τελευταία φορά που καταβλήθηκαν οικογενειακά επιδόματα ήταν τον Απρίλη του 1996 (...) Οι Γιουγκοσλάβοι εφοδιάζονται με τα απαραίτητα, κυρίως στη μαύρη αγορά, η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές και στους μεταπωλητές να συμπληρώνουν τα προς το ζην και στο καθεστώς να αποφεύγει μια κοινωνική έκρηξη".

Εκτός, όμως, από την εξάπλωση της φτώχειας στη Γιουγκοσλαβία, υπάρχει και η άλλη πλευρά του λόφου. Υπάρχουν εκείνοι - δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο και οι συνεργάτες του στη Γιουγκοσλαβία - που θησαυρίζουν από την κρίση που έχουν προκαλέσει τα "αφεντικά" της Δύσης. Οπως σημείωνε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ,"μέσα σ' αυτή την ατμόσφαιρα κρίσης, οι πρώην κερδοσκόποι του πολέμου επένδυσαν τις περιουσίες τους σε κάθε είδους λαθρεμπόριο ή κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ακινήτων, συχνά με τη συνεργία πολιτικών που βρίσκονται στην εξουσία. Στις αρχές Απρίλη, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Βελιγραδίου, τα πολυτελή αυτοκίνητα έγιναν ανάρπαστα. Οι τιμές τους ξεπερνούσαν τα 100.000 δολάρια (...) Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Βερσάτσε άνοιξε πρόσφατα μια μπουτίκ. "Ποιος τη χρειάζεται;" ρώτησε μια ακροάτρια του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού Β92. "Αυτοί που έχουν χρήματα και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό", της απάντησε η παρουσιάστρια, υπαινισσόμενη πρόσωπα που καταζητούνται από την Ιντερπόλ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ