Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Για να επιβιώσουν τρώνε και ... σκυλοτροφές!

Με την εγκαθίδρυση του καπιταλισμού, εγκαθιδρύθηκε και η φτώχεια, αφού, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, το 90% των Βουλγάρων ζουν κάτω από το όριο φτώχειας

Η πείνα, η φτώχεια και η εξαθλίωση - που οδήγησε πολλούς Βούλγαρους (κυρίως εργαζόμενους και συνταξιούχους) να ζουν, τρώγοντας ακόμη και ... σκυλοτροφές - είναι τα μεγάλα αγαθά, που έφερε η εγκαθίδρυση του καπιταλισμού στη γειτονική Βουλγαρία. Τη θλιβερή αυτή εικόνα, που βιώνει ο βουλγαρικός λαός στην εποχή της "νέας τάξης πραγμάτων", έστειλαν με ανταποκρίσεις τους τον περασμένο Φλεβάρη σε όλα τα σημεία του κόσμου οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων από τη Σόφια. Παραθέτουμε, χωρίς σχόλια, 3 ανταποκρίσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που έστειλαν στην Αθήνα στο διάστημα από 19 μέχρι και 26 Φλεβάρη, οι ανταποκριτές του ΑΠΕ από τη Σόφια.

Στις 26 Φλεβάρη, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ μετέδιδε από τη Σόφια, μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • "Τροφή για σκύλους τρώνε οι φτωχοί", γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδο τίτλο της η εφημερίδα "Τρουντ", αναφερόμενη στην άθλια οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι συνταξιούχοι αγοράζουν, πλέον, βουλγαρικές κονσέρβες και μπισκότα που προορίζονται για σκύλους, όπως πόδια και κεφάλια από κοτόπουλα, τα οποία πωλούνται ως τροφή για τις γάτες.Οι συγκεκριμένες τροφές έχουν την πλέον προσιτή τιμή για τους συνταξιούχους, τονίζει η εφημερίδα, η οποία και αναφέρει συνταγές μαγειρέματος.
  • Η μέση μηνιαία σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 3 δολάρια, ενώ η τιμή του ψωμιού σε διάφορες περιοχές της χώρας κυμαίνεται από 310 - 1.000 Λέβα. Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, το 1/3 των Βουλγάρων δεν αγοράζει πλέον κρέας. Αλλη ανάλυση του Οικονομικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρει ότι το 90% των Βουλγάρων ζουν κάτω από τα ανεκτά όρια διαβίωσης.
  • "Τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών έχουν μετατραπεί σε Μουσεία", γράφουν οι "24 Ωρες" στην έρευνα αγοράς που δημοσιεύουν, ενώ δεν αποκλείουν να "βάλουν σύντομα και εισιτήριο εισόδου". Μετά τον τριπλασιασμό της τιμής των καυσίμων, ακολουθεί από την 1η Μάρτη, σύμφωνα με την εφημερίδα "Νοβινάρ", ο εξαπλασιασμός της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. "Η πείνα είναι κακός σύμβουλος", τονίζει στο σχόλιό της η εφημερίδα "Τρουντ".

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η δεύτερη ανταπόκριση του ΑΠΕ, που έφτασε στην Αθήνα στις 26 Φλεβάρη (ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων την ίδια μέρα), στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφερόταν:

  • "Η δραματική έλλειψη ψωμιού, που παρατηρείται στη Βουλγαρία, πυροδοτεί σοβαρά επεισόδια σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου χωρικοί, σε απόγνωση λόγω του δελτίου στο βασικό αυτό είδος διατροφής, που επέβαλε η κυβέρνηση, πραγματοποιούν εισβολές σε αρτοπωλεία και λεηλασίες".
  • "Η οικονομική κρίση, που μαστίζει τη Βουλγαρία, είναι τόσο δραματική, ώστε, σύμφωνα με τους υπάρχοντες υπολογισμούς, το 90% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 4 δολάρια το μήνα (1.000 δρχ. περίπου). Πολλοί αναγκάζονται να στηθούν στην ουρά από τις 5 τα ξημερώματα, όταν ακόμα τα καταστήματα είναι κλειστά, ενώ δε λείπουν οι λιποθυμίες ηλικιωμένων ατόμων, αλλά και οι φιλονικίες και τα επεισόδια, όταν συχνά τα καρβέλια εξαντλούνται πριν εξαντληθούν οι ουρές των πελατών".
  • "Σε ορισμένες ορεινές περιοχές της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, οι δήμοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δωρεάν διανομή ψωμιού σε άπορους, προκειμένου να αποτρέψουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τρουντ", οι συνταξιούχοι αναγκάζονται ολοένα και πιο συχνά να αγοράζουν ζωοτροφές, καθώς ένα καρβέλι στοιχίζει όσο και ένα πακέτο ξηράς τροφής για σκύλους".

Ενδιαφέρον έχει και η τρίτη ανταπόκριση του ΑΠΕ από τη Σόφια, με ημερομηνία 27 Φλεβάρη, που αποκαλύπτει τα βρώμικα παιχνίδια των "μεγάλων της Δύσης" - που στα πλαίσια ξαναμοιράσματος του κόσμου - οδήγησαν το βουλγαρικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

"Η Βουλγαρία βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ζητώντας από τη Σόφια να αρχίσει αμέσως οικονομικές μεταρρυθμίσεις", σημείωνε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ. "Ηρθε η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", δήλωσε ο Κίνκελ. "Ως Ευρωπαίοι γείτονές της, πρέπει να βοηθήσουμε τη Βουλγαρία να ξεπεράσει τις δυσκολίες της".

Η υποκρισία των ιμπεριαλιστών μερικές φορές ξεπερνά κάθε όριο. Στην ουσία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, με τις δηλώσεις για την κατάσταση στη Βουλγαρία, επιχείρησε - παραμονές των εκλογών στη γειτονική χώρα - να εμφανίσει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την οικονομική κρίση στη Βουλγαρία, σαν ..."σωτήρες" του βουλγαρικού λαού, μεγάλα τμήματα του οποίου ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και πολλοί επιβιώνουν με ζωοτροφές.

Η αλληλεγγύη που υποσχέθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και επρόκειτο να δοθεί στις αρχές Μάρτη στη Βουλγαρία, με τη μορφή "βοήθειας" ύψους 20 εκατομμυρίων ΕΝΜ που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα δινόταν μόνο εφόσον η νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές θα προχωρούσε στην καπιταλιστική ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτό ήταν κάτι που ο "σωτήρας" κ. Κίνκελ δεν το έκρυψε, δηλώνοντας με κυνισμό: "Η υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει αμέσως ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις" και εξηγώντας τι εννοεί πρόσθεσε με νόημα: "Η έλλειψη πίστης στην οικονομία της αγοράς και οι προσπάθειες θεραπείας των συμπτωμάτων και μόνο της κρίσης, πρέπει να σταματήσουν".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ