Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το παραμύθι και ο... δράκος

Αν ρωτήσεις τα... λίγο μεγαλύτερα παιδιά για τα βιώματα από την πραγματικά παιδική και εφηβική τους ηλικία, σε περίοπτη θέση θα βρίσκεται σίγουρα η παρακολούθηση "κοινωνικών" ταινιών. Τότε που (κατά κύριο λόγο) το δίδυμο Ξανθόπουλου - Βούρτση έκανε θραύση, ένα από τα πιο αγαπημένα αλλά και τετριμμένα συνάμα θέματα ήταν η φτωχή κοπελίτσα που προσπαθούσε να βρει στον ήλιο μοίρα και όλοι την εκμεταλλεύονταν υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια. Ωσπου βρισκόταν το "πριγκιπόπουλο" και ζούσαν αυτοί καλά κι εμείς (σπανίως) καλύτερα.

*****

Σήμερα το νέο - παλιό σίριαλ "ζητείται σωτήρας" για την ΑΕΚ παραπέμπει σε ανάλογους συνειρμούς. Για πολλοστή φορά στο "Δικέφαλο" αναζητείται το "πριγκιπόπουλο" του παραμυθιού. Δακρύβρεχτες ιστορίες, αναφορές στο παρελθόν με έμφαση στην καταγωγή και τη σημειολογία του, καλοί και κακοί. Υποψήφιοι "σωτήρες", υποστηριχτές και επικριτές τους. Μόνο ο... δράκος λείπει, ίσως γιατί αυτός κρύβει την πραγματική αλήθεια.

*******

Μας έλεγε τις προάλλες ένθερμος ΑΕΚτζής, που ανδρώθηκε στην εξέδρα και ήταν από τους πιονιέρους στο πρωτοεμφανιζόμενο τότε συνδεσμιακό κίνημα, για τα δρώμενα στην Ενωση: "Ολα αυτά μου θυμίζουν την 10ετία του 1960 που και 'μεις αναζητούσαμε σωτήρες σε πρόσωπα όπως οι Θεοδωρακόπουλος, Αναστασιάδης, Τσιτσιλιάνης, Σγούρος και άλλοι. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πάντα παίζονται τα ίδια παιχνίδια στην πλάτη της ομάδας". Κάποιοι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται όσα τους προσφέρει η σύνδεσή τους με μια λαοφιλή ομάδα. Κοινωνική προβολή, αγοραστικό κοινό, μεγιστοποίηση της δύναμης και των τρόπων πίεσης. Το άθλημα είναι επαγγελματικό. Ο "δράκος" που προσπαθούν να κρύψουν υπάρχει στα... ψιλά γράμματα. Αυτά που λένε ότι, λ.χ., ο Ζαφειρόπουλος μόλις αναμείχθηκε με την ΑΕΚ υπερδιπλασίασε τις πωλήσεις των προϊόντων του, ο Βαρδινογιάννης πήρε απ' το Τσάμπιονς Λιγκ περίπου 3,5 δισ. και ότι οι κατά καιρούς διοικούντες τον Ολυμπιακό χρησιμοποιούν τον κόσμο και την αγάπη του ως μοχλό πίεσης στους κυβερνώντες.

*****

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τα πάντα υπόκεινται στους νόμους της αγοράς. Μοναδικό κριτήριο το ιδίον όφελος. Συναίσθημα υπάρχει μόνο στα τσιμέντα της εξέδρας. Οι επίσημες καρέκλες στηρίζονται σε προσθαφαιρέσεις. Κρισιμότητες στιγμών και οριακές καταστάσεις δε λαμβάνονται υπόψη. Ρομαντισμοί υπάρχουν μόνο στην 7η τέχνη. Στη ζωή όλα είναι πεζά και εκμεταλλεύσιμα...

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ