Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανόδουλος "διάλογος"

"

Ναι" ή "όχι" στον "ελληνοτουρκικό διάλογο"; Ενα ερώτημα που πάλι, όσοι το θέτουν, με τον τρόπο που το θέτουν, επιδιώκουν να το αποστεώσουν από το πραγματικό του περιεχόμενο. Από το πραγματικό πολιτικό ζητούμενο, που εντοπίζεται σε ό,τι για χρόνια αποκαλείται "ελληνοτουρκικές σχέσεις".

***

Ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας είναι ωφέλιμος. Είναι αναγκαίος, επιβεβλημένος. Είναι ζήτημα ύπαρξης για τους δυο λαούς να τον επιβάλουν. Να επιβάλουν ένα διάλογο που θα θέτει προς επίλυση τα υπαρκτά προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες, προσδιορίζοντας επακριβώς εκείνες τις προϋποθέσεις που συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο ώστε αυτός ο διάλογος να είναι ειλικρινής και φιλειρηνικός.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, που στερούν από τρίτους "επιδιαιτητές" τη δυνατότητα να προκαλούν όξυνση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και να αξιοποιούν τις διαδικασίες διαλόγου για άλλους σκοπούς; Βασική προϋπόθεση είναι ότι ένας τέτοιος διάλογος δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δυο χωρών.

Πριν κάτσεις να συζητήσεις τα προβλήματα - και τέτοιο είναι μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας - πρέπει να διαφυλάξεις ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει για να λύσει, και όχι για να προκαλέσει προβλήματα. Αρα, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση πριν και οι δυο χώρες ξεκαθαρίσουν ότι η μια δεν επιβουλεύεται τα σύνορα της άλλης.

***

Η κινητικότητα "διαλόγου" που παρατηρείται μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, κάθε άλλο παρά στηρίζεται σε εκδηλώσεις σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για κινητικότητα που εντάσσεται στην πολιτική της "βήμα προς βήμα προσέγγισης" - όπως την προσδιόρισε ο Κ. Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον Κλίντον - και που ανοίγει το δρόμο για νομιμοποίηση των διεκδικήσεων των σοβινιστικών κύκλων της Αγκυρας, με το "άλλοθι" της Χάγης.

Αυτού του τύπου ο "διάλογος" είναι μια σικέ διαδικασία, σε ένα παιχνίδι που κερδισμένοι δε θα βγουν ούτε οι Ελληνες, ούτε οι Τούρκοι. Κερδισμένοι θα βγουν οι "διαιτητές" τους. Πρόκειται για ένα αμερικανόπνευστο "διάλογο" που, με ή χωρίς το "κερασάκι" της ΕΕ, φιλοδοξεί να "λύσει" τις ελληνοτουρκικές διαφορές, προσαρμόζοντας τα σύνορα των δυο χωρών, στα σύνορα που έχουν καθορίσει οι ΝΑΤΟικοί χάρτες. Αυτοί οι ΝΑΤΟικοί χάρτες ισοδυναμούν με εγκαθίδρυση καθεστώτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα στο Αιγαίο, καθώς και διχοτόμηση της Κύπρου. Παράλληλα, συνιστούν το θερμοκήπιο για την καλλιέργεια κρίσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, οψέποτε θα το επιβάλουν τα συμφέροντα εκείνων που υποθάλπουν την όξυνση.

Αυτόν τον επικίνδυνο για τον τόπο και τν λαό "διάλογο", υπηρετεί η κυβέρνηση.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάλογο για όλα ζητά η Αγκυρα(2000-09-12 00:00:00.0)
Διάλογος μετά προεκλογικής προσοχής(2000-02-02 00:00:00.0)
"Διευθετήσεις" για τη "νέα τάξη"(1999-07-30 00:00:00.0)
Ψευδής εικόνα η ύφεση(1997-05-14 00:00:00.0)
Στο "βάθος" της κινητικότητας(1997-04-17 00:00:00.0)
Αμερικανικές κινήσεις(1996-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ