• Ικανοποίηση και ΝΑΤΟικών παραγόντων
  • Πληροφορίες για τη συγκρότηση της περίφημης επιτροπής
  • - To διήμερο των έντονων ελληνοτουρκικών περιπτύξεων στις Βρυξέλλες και την Κωνσταντινούπολη συνέβαλε στην αλλαγή της ατμόσφαιρας στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έδωσε, ωστόσο, απαντήσεις για τους... - 1997-05-02 00:00:00.0"/>
  • Ικανοποίηση και ΝΑΤΟικών παραγόντων
  • Πληροφορίες για τη συγκρότηση της περίφημης επιτροπής
  • - To διήμερο των έντονων ελληνοτουρκικών περιπτύξεων στις Βρυξέλλες και την Κωνσταντινούπολη συνέβαλε στην αλλαγή της ατμόσφαιρας στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έδωσε, ωστόσο, απαντήσεις για τους... - 1997-05-02 00:00:00.0" /> Διήμερο περιπτύξεων | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 2 Μάη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
    Διήμερο περιπτύξεων
    • Κάτω από τις πιέσεις των ισχυρών εταίρων και της Ουάσιγκτον, μια "νέα ατμόσφαιρα" και πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
    • Ικανοποίηση και ΝΑΤΟικών παραγόντων
    • Πληροφορίες για τη συγκρότηση της περίφημης επιτροπής

    To διήμερο των έντονων ελληνοτουρκικών περιπτύξεων στις Βρυξέλλες και την Κωνσταντινούπολη συνέβαλε στην "αλλαγή" της ατμόσφαιρας στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έδωσε, ωστόσο, απαντήσεις για τους λόγους που, εντελώς ξαφνικά, η "λογική" άρχισε να επικρατεί και να αναζητείται μια διαδικασία προσέγγισης.

    Eρωτηματικά...

    Ειδικότερα, το ερώτημα που από πρώτη όψη δεν έχει απάντηση, είναι για ποιους λόγους η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να εισέλθει σε μια διαδικασία συνομιλιών με την Τουρκία, παρ' όλο που η Αγκυρα δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τις θέσεις που έχει διατυπώσει από την κρίση της Ιμιας και μετά; Ποιοι, άραγε, είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον υπουργό Eξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, σε δύο αλλεπάλληλες συναντήσεις με την Τ. Τσιλέρ μέσα σε ένα 24ωρο; Ερωτηματικά επίσης δημιουργεί και η συμφωνία της Ελλάδας για την πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Kοινότητα, που επικυρώθηκε με το Συμβούλιο Σύνδεσης του Λουξεμβούργου την περασμένη Τρίτη, έστω κι αν η Αγκυρα επιμένει να διατηρεί τις απειλές πολέμου σε βάρος της και να αρνείται να δηλώσει το σεβασμό της στο νομικό καθεστώς του Αιγαίου. Ακόμη ερωτηματικά δημιουργούνται και από τις αλλεπάλληλες ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις της Αθήνας σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών εμπειρογνωμόνων που προώθησε η oλλανδική προεδρία.

    Ερωτηματικά, τέλος, προκύπτουν και από τη συγκυρία στην οποία εκδηλώνεται η προσπάθεια της "προσέγγισης", καθώς οι ισορροπίες που χαρακτηρίζουν την πολιτική σκηνή της Αγκυρας είναι επισφαλείς και ευμετάβλητες.

    και... απαντήσεις

    Στα ερωτηματικά αυτά, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει απαντήσεις προβάλλοντας τη "σθεναρή" - υποτίθεται - στάση που κράτησε αναφορικά με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, οι οποίες παραμένουν παγωμένες. Ωστόσο όλοι πια, γνωρίζουν πως το ελληνικό βέτο έχει προθεσμία λήξης και διατηρείται μόνο και μόνο ως άλλοθι και για να τηρηθούν κάποια προσχήματα. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, πρέπει να αναζητηθούν στην αλλαγή "στρατηγικής" της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα ελληνοτουρκικά, που οδηγούν ολοταχώς σε μια προσπάθεια συμβιβασμού των συμφερόντων της χώρας με τις απαιτήσεις που προβάλει η Αγκυρα. Απαιτήσεις οι οποίες έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη των Ευρωπαίων και κυρίως της Ουάσιγκτον.

    Μόνο μέσα από αυτή την οπτική είναι δυνατό να εξηγηθεί η ικανοποίηση που προκάλεσαν στο υπουργό Eξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, οι συναντήσεις του με την ομόλογό του από την Τουρκία, Τ. Τσιλέρ, η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό χρειαζόταν, κατά τον Θ. Πάγκαλο, ψυχιατρική αντιμετώπιση. Την περασμένη Τετάρτη, μετά τη δεύτερη συνάντησή τους, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε πως "πιστεύουμε ότι οι δυο χώρες θα βρουν το δρόμο για ειρηνικές σχέσεις και συνεργασία προς όφελος και των δυο λαών".

    Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Παρευξείνιας Συνεργασίας και θεωρήθηκε ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

    Ο Θ. Πάγκαλος είπε επίσης ότι με χαρά υποδέχτηκε την κυρία Τσιλέρ στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο και επανέλαβε πως "η Ελλάδα πιστεύει ότι η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη".

    Την ικανοποίησή της για τη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο, σημείωσε και η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ σε δηλώσεις της.

    Μετά τη συνάντηση η Τ. Τσιλέρ, σημείωσε ότι κάνουμε προσπάθειες για τη διεύρυνση των σχέσεων των δυο χωρών. Σημείωσε επίσης τη θερμή υποδοχή που επιφυλάχτηκε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο.

    Στη συνάντηση των δυο υπουργών, η οποία διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα ήταν και ο Ελληνας πρέσβης Ηλίας Κλης και ο Τούρκος πρέσβης Ονούρ Οϊμέν.

    Από πού και γιατί άραγε, προήλθε μια τόσο θερμή ατμόσφαιρα;

    Και ο Σολάνα ικανοποιημένος

    Ισως οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, με την ευκαιρία της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη συγκρότηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, να δίνουν μια κάποια απάντηση: Ο γενικός γραμματέας εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχτηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με βάση την οποία κάθε μια από αυτές θα τοποθετήσει τουλάχιστον δύο προσωπικότητες που θα μελετήσουν από κοινού τις θέσεις και τα ντοκουμέντα (αποδεικτικά στοιχεία), που θα τους υποβάλουν οι δύο κυβερνήσεις.

    Ο Σολάνα έχει την άποψη ότι αυτή η συμφωνία θα μπορέσει να διευκολύνει την εξέταση ορισμένων προβλημάτων που υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο να καταλήξουν στη σύνταξη συστάσεων, όχι υποχρεωτικών και ισορροπημένων, σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να υπάρξει προσέγγιση (λύσης) αυτών των προβλημάτων. Εκφράζει, ο ίδιος, την έντονη ικανοποίησή του για το διευκολυντικό ρόλο που η ολλανδική προεδρία θα παίξει σ' αυτή τη διαδικασία, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο εμπιστοσύνης.

    Η συγκρότηση της επιτροπής

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Τουρκία αναφέρουν τα ονόματα των πρώην πρέσβεων Σουάτ Μπιλγκί και Σοκρού Ελεγκτάκ, ως πιθανά μέλη της Επιτροπής των Σοφών, ενώ σύμφωνα και με άλλες πληροφορίες και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μουμτάζ Σοϊσάλ, είναι υποψήφιος για την ίδια επιτροπή.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή θα συναντάται περιοδικά στην Ελλάδα και την Τουρκία ή και σε τρίτες χώρες και θα υποβάλλει εκθέσεις προς την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την πλευρά της Ελλάδας δεν έχουν ακόνη γίνει γνωστές οι σκέψεις της κυβέρνησης για τα πρόσωπα που θα προταθούν.


    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ