Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Λιγοστεύουν και "μικραίνουν" οι ψήφοι των μικρών

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογικές αναμετρήσεις στη Βρετανία και τη Γαλλία, οι συμμετέχοντες στη 12η Υπουργική Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζήτησαν την περασμένη Τετάρτη στο Λουξεμβούργο για την πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Σ. Περράκης.

Στη Σύνοδο, πάντως, επιβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση των "μεγάλων δυνάμεων", δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας και των πέριξ αυτών χωρών - μελών για δραστικές αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα, με στόχο την περιθωριοποίηση των μικρών χωρών - μελών. Τα δυο θέματα που συζητήθηκαν ιδιαίτερα στην προχτεσινή σύνοδο ήταν ο αριθμός των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το σύστημα "αναστάθμισης" των ψήφων στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή το συνυπολογισμό του πληθυσμού της κάθε χώρας για το "βάρος" της ψήφου της.

Σχετικά με το πρώτο θέμα τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των Κοινοτικών επιτρόπων, ενόψει μάλιστα της διεύρυνσης και της συμμετοχής πέντε ακόμη χωρών, πράγμα που - όπως υποστηρίζουν - θα προκαλέσει δυσλειτουργία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μειώσει την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά της. Προτείνουν, λοιπόν, να μην ισχύει πλέον η αντιστοιχία: ένας τουλάχιστον επίτροπος από κάθε χώρα. Επίσης προτείνουν την καθιέρωση επιτρόπων δύο κατηγοριών, με ή άνευ χαρτοφυλακίου. Φυσικά τα χαρτοφυλάκια θα κατέχουν οι επίτροποι από τις μεγάλες χώρες - μέλη.

Παρουσιάζοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τις ελληνικές απόψεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι τάσσεται κατά της ιδέας του διαχωρισμού των επιτρόπων σε επιτρόπους με χαρτοφυλάκιο και σε επιτρόπους άνευ χαρτοφυλακίου. Παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα "έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ της εξασφάλισης της αρχής ότι κάθε χώρα θα διαθέτει τουλάχιστον έναν επίτροπο. Ολοι οι επίτροποι θα είναι λειτουργικά και πραγματικά ισότιμοι μεταξύ τους. Δε θα υπάρχει διαχωρισμός σε επιτρόπους πρώτης και δεύτερης ταχύτητας", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Τις αντιρρήσεις του εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου και για την πρόταση της "αναστάθμισης" των ψήφων, αφού με τον τρόπο αυτό θα δίνεται στις μεγάλες χώρες το αποκλειστικό προνόμιο να αποφασίζουν, ενώ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το "ειδικό βάρος" των μικρότερων χωρών στο σύστημα λήψης των αποφάσεων.

Σχετικά με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έχει προτείνει η ολλανδική προεδρία για τις 23 Μάη επικράτησε προβληματισμός, αφού λίγες μέρες μετά στις 25 του Μάη θα γίνουν οι εκλογές στη Γαλλία. Το γεγονός αυτό, καθώς και η πιθανότητα της νίκης των Εργατικών στις βρετανικές εκλογές μειώνουν τις δυνατότητες μιας παραγωγικής συνόδου, όπου το μοναδικό θέμα θα είναι η πορεία στην τελική ευθεία της Διακυβερνητικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ