Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διάλογος μετά προεκλογικής προσοχής

Δεν μπορεί, πριν τις εκλογές, η ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί την αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε ζητήματα υψηλής πολιτικής

Οι προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης διαμορφώνουν, τελικά, και την τακτική της στα ελληνοτουρκικά. Τακτική, η οποία συζητήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Το ερώτημα στο οποίο καλείται να «απαντήσει» η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της επίσκεψης Τζεμ στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη είναι σχετικά «απλό»: Πώς θα συντηρηθεί το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς να ικανοποιηθεί η τουρκική επιθυμία για αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε ζητήματα υψηλής πολιτικής; Η «απάντηση» είναι απλή, γιατί - όπως όλα δείχνουν - η Αγκυρα θα κατανοήσει τις προεκλογικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η τουρκική κυβέρνηση, πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση του ελληνοτουρκικού διαλόγου για θέματα «χαμηλής πολιτικής» και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα, έσπευσε να υποδείξει ένα πλαίσιο και μια διαδικασία όπου θα μπορούσε να συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τα «σοβαρά» ελληνοτουρκικά «προβλήματα». Ετσι, λοιπόν, ο Ι. Τζεμ πρότεινε να αρχίσει μια διμερής ελληνοτουρκική συζήτηση για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο με τη σύσταση μιας επιτροπής από στρατιωτικούς και διπλωμάτες.

Η ελληνική κυβέρνηση, προφανώς, για λόγους που έχουν να κάνουν με το εσωτερικό προεκλογικό σκηνικό, δεν είναι σε θέση να αποδεχτεί την τουρκική πρόταση, έστω κι αν σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη υπάρξει, ανεπισήμως, οι πρώτες κουβέντες ανάμεσα στις δύο πλευρές, για θέματα μείζονος σημασίας. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα δεν επιθυμεί να «χαλάσει το κλίμα» που έχει δημιουργηθεί. Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η ελληνική κυβέρνηση δε θα απορρίψει κατά τρόπο απόλυτο την πρόταση Τζεμ, αλλά θα καταθέσει μια «αντιπρόταση», η οποία εκτός των άλλων θα συντηρήσει και τη συζήτηση για τη διαδικασία μέσω της οποίας οι δύο χώρες θα συνομιλήσουν κάποια «ευνοϊκότερη στιγμή» για τα «σοβαρά προβλήματα». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπρόταση της Αθήνας περιλαμβάνει τρία σκέλη: Πρώτον, τη συνέχιση του διαλόγου για εγκατάσταση ΜΟΕ στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και όχι διμερώς. Δεύτερο, την έναρξη μιας συζήτησης για την αναβίωση των συμφωνιών του 1988 μεταξύ Παπούλια - Γιλμάζ και, τρίτον, τη διεύρυνση του πολιτικού διαλόγου που έχει συμφωνηθεί να διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών με τη συμμετοχή, σε κάθε περίπτωση που είναι απαραίτητο, εμπειρογνωμόνων. Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι πηγές του υπουργείου Αμυνας διευκρίνιζαν, χτες, ότι σε καμία περίπτωση οι εμπειρογνώμονες αυτοί δε θα είναι στρατιωτικοί.

Κατά τα άλλα, η επίσκεψη του Ι. Τζεμ στην Αθήνα θα αξιοποιηθεί, όπως έγινε και με την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία, προκειμένου να υπογραμμιστεί η «αλλαγή του κλίματος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα θα υπογραφούν και οι υπόλοιπες πέντε συμφωνίες που προέκυψαν από το διάλογο για τα θέματα «χαμηλής πολιτικής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα θέλει όλα η Αγκυρα.(2002-02-07 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου(2001-04-06 00:00:00.0)
Διάλογο για όλα ζητά η Αγκυρα(2000-09-12 00:00:00.0)
«Μικρές», «πικρές» αλήθειες(2000-01-23 00:00:00.0)
Σήμερα η απάντηση στην πρόταση Τζεμ(1998-02-24 00:00:00.0)
Ας αποφύγουμε τις προκλήσεις(1998-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ