Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Διευθετήσεις" για τη "νέα τάξη"

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πρωτοστατεί για την "προσαρμογή" στα νέα δεδομένα

Ο θόρυβος που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών για το δικαίωμα της μουσουλμανικής μειονότητας να αυτοπροσδιορίζεται, εμποδίζει, ίσως, να "ακουστεί" η διαδικασία επαναπροσδιορισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η οποία βρίσκεται, εδώ και αρκετό καιρό, σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Γ. Παπανδρέου, με μια συνέντευξή του στο περιοδικό "ΚΛΙΚ", απέστειλε το "μήνυμα" πως έχει ξεκινήσει η προσπάθεια προσαρμογής της χώρας στα νέα δεδομένα. Οι δηλώσεις του υπουργού έτυχαν θερμής υποδοχής από τον τουρκικό Τύπο και προκάλεσαν "αντιδράσεις" στην Αθήνα. Ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να υπογραμμίσει την απόφασή του να ακολουθήσει μια πολιτική διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, επανέλαβε, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΦΛΑΣ" τις θέσεις του, που αποτελούν το γνώμονα που ακολουθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "ήταν λάθος αυτή η σκληρή αντίδραση απέναντι στη λογική" της πρόσφατης επιστολής των τριών μουσουλμάνων βουλευτών, με την οποία ζητούσαν την αναγνώριση τουρκικής και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε, αν το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να επιτρέψει τον αυτοπροσδιορισμό της μειονότητας στη Θράκη, είπε:"Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις. Είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να αναγκαστούμε να το δεχτούμε".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Εξωτερικών συνέδεσε το θόρυβο που προκλήθηκε με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. "Καταλαβαίνω απόλυτα, είπε, ότι υπάρχουν εκείνοι που έχουν ενοχληθεί από την πολιτική, την οποία ακολουθούμε σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο". Αυτός ο ελληνοτουρκικός διάλογος, πρόσθεσε, "χρειάζεται νηφαλιότητα, σοβαρότητα, εξυπνάδα και πραγματοποιείται μέσα σε πλαίσια που προωθούν σαφέστατα το ελληνικό συμφέρον".

To τουρκικό ΥΠΕΞ

Δε "βλέπει" αλλαγές στην ελληνική πολιτική στο θέμα της μειονότητας της Δυτικής Θράκης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατατζανλί, ερωτηθείς σχετικά με το θόρυβο, που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, με αφορμή τησυνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Παπανδρέου στο περιοδικό ΚΛΙΚ, σχετικά με τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης, είπε: "Δεν είδα στα λόγια του κάποια γραμμή πολύ διαφορετική από την επίσημη και γνωστή ελληνική θέση".

"Αναμφισβήτητα, στη Δυτική Θράκη υπάρχει τουρκική μειονότητα", ανέφερε ο κ. Ατατζανλί και πρόσθεσε ότι "αυτό δεν αλλάζει με τις δηλώσεις των Ελλήνων αρμοδίων".

Η "νέα" πραγματικότητα

Τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, συνθέτουν την πολιτική που ακολουθεί η χώρα. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις διπλωματικών πηγών, οι διεθνείς εξελίξεις της τελευταία δεκαετίας, υποχρεώνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας, να "διορθώσει" κάποιες θέσεις της.

Σε συμβατικό επίπεδο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει δεχτεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων. Η χώρα μας, προσθέτουν, είναι μέρος του Συμφώνου Σταθερότητας, που φιλοδοξεί να ορίσει τη νέα κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχει δεχτεί, τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, μέσα από την οποία επιχειρείται η ενιαιοποίηση - και - των εναέριων χώρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ολες αυτές οι νέες Συμφωνίες, προφανώς, επηρεάζουν άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ορίζουν τη "νέα" κατάσταση στην περιοχή και υποχρεώνουν το πολιτικό προσωπικό, να προχωρήσει στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και των προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ελληνοτουρκική συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τα ήσσονος σημασίας ζητήματα. Ο "μέγιστος" στόχος αυτής της συζήτησης, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι, είναι να δημιουργηθεί "θετικό κλίμα" κατάλληλο για τη διευθέτηση "εκκρεμοτήτων".

Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως λένε στο υπουργείο, είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει μέχρι τέλους μια πολιτική που οδηγεί στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Με αυτή τη λογική, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα άρει το βέτο της για την προώθηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον προσεχή Δεκέμβρη, εφόσον βέβαια συντηρηθεί αυτό το "θετικό" κλίμα.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, κάλυψε πλήρως τον υπουργό Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας όμως, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, την ύπαρξη μουσουλμανικής και όχι τουρκικής μειονότητας. "Κάλυψη" στον Γ. Παπανδρέου πρόσφεραν και συνεργάτες του πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο υπουργός, μάλλον βιάζεται...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρώνουν τραπέζι για διμερή διάλογο(2009-12-04 00:00:00.0)
«Εμπλέκουν» τη Θράκη(2007-01-11 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου(2001-04-06 00:00:00.0)
Διάλογο για όλα ζητά η Αγκυρα(2000-09-12 00:00:00.0)
Διάλογος μετά προεκλογικής προσοχής(2000-02-02 00:00:00.0)
Ψευδής εικόνα η ύφεση(1997-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ