ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΤΡΑΪΟΥ
Σε ομηρία οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ

Η Ελένη Τράϊου,αρχισυντάκτρια του Ε Προγράμματος της ΕΡΑ, σε επιστολή της προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ανάμεσα στα άλλα τονίζει:

"Η ΕΡΤ είναι κατά βάσιν ένας δημοσιογραφικός Οργανισμός. Χωρίς τις ειδήσεις και τις δημοσιογραφικές εκπομπές, χωρίς τους δημοσιογράφους, είναι αδύνατον να υπάρξει. Το ψυχαγωγικό μέρος είναι το "γαρνίρισμα" του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος. Οι δημοσιογράφοι, όμως, εργάζονται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου μεταξύ ΕΡΤ και ΕΣΗΕΑ, η δε Εταιρεία τούς χαρακτηρίζει "εκτάκτους υπαλλήλους". Αντιλαμβάνομαι ότι η ρύθμιση αυτή έχει να κάνει (θεωρητικά τουλάχιστον) με την αρχή της ελεύθερης έκφρασης του δημοσιογράφου και φυσικά με τη συνταγματική επιταγή περί ελευθεροτυπίας.

Εντούτοις ως διαχειριστές μιας ιδιωτικής εταιρίας, οι διοικούντες την ΕΡΤ πιέζουν τους δημοσιογράφους να απαρνηθούν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα και να μετατραπούν σε δημοσίους υπαλλήλους (και μάλιστα χωρίς τα πλεονεκτήματα των δημοσίων υπαλλήλων). Οποιες προσπάθειες έγιναν μέχρι στιγμής προς το σκοπό να ρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων και ό,τι άλλο έχει σχέση με το δημοσιογραφικό επάγγελμα, συνάντησαν την αποτελεσματική παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΠΡΟΣΠΕΡΤ, οι οποίοι θέτουν αμέσως επί τάπητος τις δικές τους διεκδικήσεις. Ετσι οι δημοσιογράφοι είναι όμηροι μιας απαράδεκτης πραγματικότητας που διαιωνίζεται: Επί μια σχεδόν δεκαετία κεκτημένα δικαιώματά τους απαλείφονται από τις ποικίλου περιεχομένου "συμβάσεις" που με ζόρι υπογράφονται και οδηγούν μεγάλο αριθμό ειδησεογράφων στα όρια της εξαθλίωσης".

ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση στην Ακρόπολη

Την ερχόμενη Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Σε συγκέντρωση στην Ακρόπολη, την Πέμπτη, 5 Αυγούστου, στις 7.30μμ, καλούν τους αγωνιστές της Ειρήνης η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, στην 54η επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς.Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα αναφέρεται:

"54 χρόνια πέρασαν από τη μαύρη επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς.

54 χρόνια μετά, ο ευρωατλαντικός φασισμός του ΝΑΤΟ και της "νέας τάξης" δολοφονεί το λαό της Γιουγκοσλαβίας και τρομοκρατεί τους λαούς των Βαλκανίων και ολοκλήρου του πλανήτη.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλούν τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό, την Πέμπτη 5 Αυγούστου και ώρα 7.30μμ, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

- Για να καταδικάσουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας.

- Για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

- Για να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου.

- Για να αποσυρθούν τώρα οι ελληνικές δυνάμεις από Αλβανία, Βοσνία, Σερβία.

- Για να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.

- Για να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ