Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ '97
Επιβάλλεται ταξική απάντηση

Σε συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή σωματείων για τον ταξικό, αγωνιστικό, ενωτικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα ανέπτυξε τους στόχους της και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή

Η αναγκαιότητα να δοθεί προοπτική στην ανάπτυξη της πάλης του εργατικού κινήματος ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και βιομηχάνων, οδήγησε τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τους συνδικαλιστές, που συγκροτούν την Επιτροπή Γιορτασμού της Πρωτομαγιάς στη διοργάνωση πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος, στις 10 το πρωί, ξεχωριστά από αυτή που διοργανώνουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ,σε συμβιβαστική κατεύθυνση.

Παρουσιάζοντας χτες, σε συνέντευξη Τύπου, τις θέσεις της Επιτροπής, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,εκτίμησε ότι η επιλογή της θα δώσει αυτή την προοπτική στο κίνημα, ενώ ανταποκρίνεται και στη γνώμη των εργαζομένων για τη ΓΣΕΕ, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση της "ανεξάρτητα από τα πολιτικά και συνδικαλιστικά πιστεύω τους".

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, παρατήρησε ότι υπάρχουν στην κοινωνία μας δυο βασικές τάξεις, οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι, καθώς και ότι "μπροστά στη συσσώρευση του πλούτου των τελευταίων δεκαετιών, η εργατική τάξη πρέπει να διεκδικεί όχι μόνο για να προστατεύσει τις κατακτήσεις, αλλά και να τις διευρύνει για να παραδώσουμε στους επόμενους περισσότερα από όσα παραλάβαμε εμείς". Τόνισε επίσης ότι "για μας μεγάλη σημασία, με πολιτικές και συνδικαλιστικές προεκτάσεις έχει το πλαίσιο του γιορτασμού, που καθορίζεται από τις πολιτικοσυνδικαλιστικές και οικονομικές εξελίξεις" και επέκρινε τις πλειοψηφίες που συγκροτούν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, για την απόρριψη του διεκδικητικού πλαισίου που πρότειναν ΕΣΑΚ και "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" στις διοικήσεις των οργανώσεων.

Απάντηση στην αδιαλλαξία

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα - αγώνες με νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μαζικότητα και αντίθεση στις στρατηγικές επιλογές κυβέρνησης και κεφαλαίου - είναι ένας ακόμα λόγος που οδήγησε την Επιτροπή στη διοργάνωση της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, ώστε να δοθεί μια απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία και τον εντεινόμενο αυταρχισμό, όπως σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος.

Εξίσου αναγκαία όμως είναι για την Επιτροπή και η απάντηση στη στάση της κυβέρνησης για την ουσία των διεκδικήσεων. Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τα κοινωνικοασφαλιστικά και οι ιδιωτικοποιήσεις,είναι κατά την Επιτροπή, τρία βασικά ζητήματα για τα οποία το εργατικό κίνημα πρέπει να αντιδράσει και να συγκρουστεί με την κυβέρνηση.

"Υλοποιώντας τη "Λευκή Βίβλο" στις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να πάμε 100 χρόνια πίσω, όταν οι εργάτες δούλευαν ήλιο με ήλιο, όταν έφευγαν να δουλέψουν και δεν ήξεραν αν θα γυρίσουν ζωντανοί να δουν τα παιδιά τους", τόνισε ο Γ. Μαυρίκος.Για το ασφαλιστικό σημείωσε πως "με σαθρά επιχειρήματα θέλουν να οδηγήσουν στην ιδιωτική ασφάλιση", στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, στην κατάργηση των βαρέων - ανθυγιεινών στην κατάργηση της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς. Οσο για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο συνδικαλιστής κατέρριψε το επιχείρημα ότι δημιουργούν απασχόληση. "Ας μας πουν μια - μόνο μία - από τις 28 επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, η οποία δημιούργησε μία - δε ζητάμε δεύτερη - επιπλέον θέση εργασίας", τόνισε ο Γ. Μαυρίκος.

Οχι στη συναίνεση του "διαλόγου" Ειδική αναφορά έγινε στη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ διάλεξε "την υποταγή, το συμβιβασμό και τη συναίνεση απέναντι στις απαιτήσεις των βιομηχάνων", σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος,για να συμπληρώσει ότι "ο "κοινωνικός διάλογος" είναι η μορφή για την υλοποίηση αυτής της επιλογής".Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι αυτοί που συμμετέχουν στο "διάλογο" καλλιεργούν την αντίληψη ότι όλοι είναι ίδιοι και από κοινού πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν για "κοινές λύσεις με κοινές επιβαρύνσεις". Απορρίπτοντας αυτή την αντίληψη, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι δεν πρόκειται "για κοινωνία αγγέλων, αλλά εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων" και ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται για να δοθούν λύσεις, όπως στην περίπτωση των οικοδόμων και άλλων εργαζομένων που επιδιώκουν συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες στις κινητοποιήσεις τους.

Τέλος, καταγγέλθηκαν οι δήμαρχοι Περιστερίου και Ηλιούπολης, οι οποίοι συγκρότησαν ομάδες και υποστέλλουν πανό και αφίσες που καλούν στη συγκέντρωση του Συντάγματος!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ