Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Είναι εγκλήματα!

Οχι! Οι δεκάδες νεκροί και οι εκατοντάδες σακατεμένοι, που έχουν καταγραφεί στις λίστες των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, δεν είναι άτυχοι! Τους σκότωσε και τους μισέρεψε το αδίστακτο χέρι τού πιο αποκρουστικού προσώπου της εργοδοσίας. Το χέρι των εφοπλιστών, που προέκτασή του αποτελούν οι εργολάβοι. Τους σκότωσαν αυτοί που, με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων και με μοναδικό γνώμονα την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους, κατάφεραν να μετατρέψουν τη Ζώνη σε "ξέφραγο αμπέλι" και κάθε επισκευαζόμενο καράβι σε "σφαγείο". Δεν είναι μόνο οι μακάβριες λίστες των νεκρών και των σακατεμένων. Είναι και οι ζωντανοί. Αυτοί που μένουν πίσω και συνεχίζουν να σταυροφιλάνε τα παιδιά τους πριν πάνε στο μεροκάματο, που στραυροκοπιούνται πριν ανέβουν τη σκάλα του πλοίου, πριν πιάσουν την "τσιμπίδα", πριν ανάψουν το εργαλείο του οξυγόνου.

Αυτό ακριβώς το εγκληματικό χέρι ξαναμάτωσε προχτές τη Ζώνη. Ενα μήνα περίπου μετά τη φονική έκρηξη στο "γκαζωμένο" πλοίο ΕΥΓΕΝΙΑ και πριν ακόμα στεγνώσει στο χώμα της Ζώνης το αίμα των δύο εργατοτεχνιτών που ανατινάχτηκαν μαζί του, προχτές ήρθε ο χαμός ενός ακόμα εργατοτεχνίτη. "Λαμπάδιασε" μέσα στη δεξαμενή ζυγοστάθμισης του πλοίου ΙΟΝΙΑΝ ΜΠΡΙΤΖ του εφοπλιστή Στρίντζη, όταν πήρε φωτιά το προπάνιο που είχε λιμνάσει στο χώρο από διαρροή λάστιχου ή εργαλείου. Ο εξαερισμός για την ανανέωση του αέρα ανύπαρκτος. Ο μόνος τρόπος διαφυγής, μια ανθρωποθυρίδα που με βία περνάει ένας άνθρωπος. Η λήψη των μέτρων ασφαλείας παίρνει χρόνο και αυτό δε συμφέρει τον εφοπλιστή, αλλά ούτε και τον εργολάβο... Και τι ειρωνεία, το μοιραίο πλοίο είχε ελεγχθεί δυο φορές από λιμενικούς! Και τις δύο φορές εντοπίστηκαν παραβάσεις των υπευθύνων για απασχόληση ανασφάλιστων εργατοτεχνιτών, που - όπως πάντα -... τιμωρήθηκαν με κάποιο εικονικό πρόστιμο.

Ούτε οι διαπιστωμένες παρανομίες δε στάθηκαν αρκετές να ευαισθητοποιήσουν κάποιους στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο, για να διενεργηθεί έλεγχος ουσίας. Αυτοί οι έλεγχοι - κοροϊδία και όταν μάλιστα το προηγούμενο τραγικό δυστύχημα είναι ακόμα νωπό, ξεκαθαρίζουν πλήρως το τοπίο των κυβερνητικών προθέσεων. Αποκαλύπτουν, με τον πιο μακάβριο τρόπο, ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόθεση να κάνει κάτι ουσιαστικό για τη Ζώνη. Αλλωστε, επί 16 μήνες κρατά στο συρτάρι τις ίδιες της τις δεσμεύσεις, που προβλέπουν απλώςστοιχειώδη εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της Ζώνης, για να μπει επιτέλους κάποια τάξη. Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαιτούμενη αναδιάρθρωση της Ζώνης, έχει εξήγηση και είναι χιλιοειπωμένη. Δε θέλει ναυπηγική βιομηχανία, γιατί έτσι επιτάσσουν τα "αφεντικά" των Βρυξελλών. Θέλει, ταυτόχρονα, να διαιωνίζει την ανεργία, θέλει και υποθάλπει την εγκληματική εφοπλιστική ασυδοσία, γιατί έτσι προσφέρει πλήρη εξυπηρέτηση στα αφεντικά της. Γιατί έτσι βοηθά τους εφοπλιστές και τους εργολάβους να εκμεταλλεύονται καλύτερα τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης και να τους ξεζουμίζουν ακόμα και αν αυτό έχει κόστος την ίδια τη ζωή τους. Τα εγκλήματα στη Ζώνη έχουν ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς και η Ζώνη θα "ματώνει" όσο αυτοί θα δρουν ασύδοτοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ