Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικά και στον Πειραιά

Στην πλατεία Κοραή η κορυφαία συγκέντρωση. Προσυγκέντρωση σωματείων στο ΕΚΠ. Διάβημα 16 συνδικάτων χτες στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για την προβολή των πραγματικών προβλημάτων και αιτημάτων των εργαζομένων

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 10.30 πμ θα κορυφωθούν στον Πειραιά οι εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου οι ταξικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν προβάλλοντας το δικό τους αγωνιστικό, ταξικό πλαίσιο αιτημάτων και στόχων. Θα προηγηθεί, στις 9.30 πμ, προσυγκέντρωση στο ΕΚΠ,την οποία οργανώνουν εργατικά σωματεία της πόλης, ενώ μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στο μνημείο των Πεσόντων στο Πασαλιμάνι.

Το πλαίσιο για έναν ενωτικό, ταξικό, διεκδικητικό γιορτασμό ανέπτυξαν σε χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΠ οι έξι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ,καταγγέλλοντας την τακτική του "κοινωνικού εταιρισμού", στην οποία επιμένει η πλειοψηφία.

Διάβημα στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά πραγματοποίησαν χτες, την ώρα που συνεδρίαζε, δεκάξι σωματεία,ζητώντας στο πλαίσιο του γιορτασμού να συμπεριληφθούν τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων και καταγγέλλοντας τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη της κυβέρνησης και όσους ετοιμάζονται να συμμετέχουν σε αυτόν.

Στην κοινή τους επιστολή επισημαίνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επίθεση κατά των εργαζομένων, που προετοιμάζει το έδαφος για το γκρέμισμα ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Καθημερινά - συνεχίζουν - ανατρέπονται κατακτήσεις, όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις και άλλα, ενώ το ασφαλιστικό σύστημα έχει στηθεί στον τοίχο του εκτελεστικού αποσπάσματος από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πλουτοκρατία.

Σημειώνοντας πως ο "κοινωνικός διάλογος" της κυβέρνησης είναι μια διαδικασία απάτης που έχει στόχο να παγιδεύσει το εργατικό κίνημα και να κάνει τους εργαζόμενους συνένοχους στις αντιλαϊκές πολιτικές, τονίζουν πως όσοι από το συνδικαλιστικό κίνημα ετοιμάζονται να πάρουν μέρος, "ξεπουλούν συνειδητά ή ασυνείδητα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης".

Τα σωματεία καλούν το ΕΚΠ να συμπεριλάβει στο πλαίσιο της Πρωτομαγιάς τα εξής αιτήματα: Δημόσια και σύγχρονη κοινωνική ασφάλιση. Απόρριψη της μερικής απασχόλησης και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Μέτρα για την ανεργία. Ειδικά μέτρα για τη νεολαία, τις γυναίκες, την τρίτη ηλικία, τους ανασφάλιστους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 γενικά και στα 55 για τα βαρέα ανθυγιεινά. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον δημόσιο τομέα υγείας. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επανασύνδεση των κατώτατων ορίων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Εφαρμογή της αρχής της τριμερούς χρηματοδότησης στα Ταμεία των μισθωτών και της διμερούς στα Ταμεία των αυτασφαλισμένων. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι να αποτελούν την πλειοψηφία στα ΔΣ των Ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ