Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (1): Στην... τιτλοποίηση μέρους των στεγαστικών της δανείων πρόκειται να προχωρήσει από το επόμενο έτος η Κτηματική Τράπεζα. Με στόχο την εξασφάλιση κεφαλαίων, η Τράπεζα στην πραγματικότητα θα εκδίδει τίτλους (συνήθως ομόλογα) σε εξάρτηση από... τα δάνεια που έχει δώσει προς πελάτες της. Στην πραγματικότητα η τράπεζα, αφού χορηγήσει δάνεια, θα προεισπράττει την εξόφλησή τους μέσω των τίτλων αυτών, ενώ θα δίνει στους αποδέκτες των τίτλων τις προσυμφωνηθείσες αποδόσεις. Τις σχετικές διαδικασίες θα αναλάβει διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος, με τον οποίο η Κτηματική θα δημιουργήσει στο δεύτερο στάδιο της συνεργασίας (μετά από 8 περίπου μήνες) κοινοπρακτική εταιρία με ίση κεφαλαιακή συμμετοχή, που θα έχει σαν αντικείμενο τις συναλλαγές τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων (ή και άλλων ειδών δανείων μεταγενέστερα).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (2): Τα νέα γραφεία του καταστήματος της Ιονικής Τράπεζας στο Λονδίνο εγκαινίασε ο πρόεδρος του ιδρύματος, Χ. Σταματόπουλος, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής και κυπριακής πρεσβείας, τραπεζικών στελεχών, μελών της ελληνικής παροικίας και του εφοπλιστικού χώρου. Το κατάστημα του Λονδίνου είναι κερδοφόρο, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιονικής, έχει έντονη παρουσία στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος και δραστηριοποιείται στα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ(1): Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 7,5 περίπου δισ. δρχ. θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 5 Μάη το ΔΣ της εταιρίας "Επενδύσεις Εργασίας" (θυγατρική της ομώνυμης τράπεζας στον τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών). Στην απόφαση αυτή, οδηγήθηκε η διοίκηση λόγω των ευνοϊκών μακροχρόνιων προοπτικών που διαγράφονται για τη χρηματιστηριακή αγορά της οδού Σοφοκλέους. Με την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου, τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας θα υπερβούν τα 22,5 δισ. δρχ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ (2): Το διεθνές πιστοποιητικό ποιότητας ISO 9002 απέκτησε ο τομέας φυτοπροστασίας της εταιρίας "BAYER ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ", που έχει παρουσία στην ελληνική γεωργία από τα μέσα της δεκαετίας του '50. Η απονομή του πιστοποιητικού έγινε παρουσία πολλών επισήμων στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρίας, στο εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας που βρίσκεται στο Υπατο Θηβών. Τα πιστοποιητικά της σειράς ISO απονέμονται στις εταιρίες που εφαρμόζουν με επιτυχία συστήματα ολικής ποιότητας, τα οποία έχουν ως σκοπό την επέκταση της αποδοχής της επιχείρησης, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ