Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Καταγγέλλει τον εμπαιγμό με τα κοινοτικά προγράμματα

Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων με το τελευταίο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για την ενίσχυση δήθεν της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 100 δισ. δρχ. και διάρκειας μέχρι το 1999, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το προεδρείο της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ).

Συγκεκριμένα, η ΔΗΚΕΒΕ αναφέρει ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελείται από πέντε επιμέρους προγράμματα:

  • "Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα": ύψους περίπου 30 δισ. δρχ. Σ' αυτό μπορούν να συμμετέχουν ΜΜΕ μεταποίησης. Οσον αφορά το μέγεθός τους απαιτείται για μεν την Αττική να απασχολούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας από 5 έως 30 άτομα, με βάση τη μέση απασχόληση του 1996 και να έχουν ετήσιο τζίρο σε ένα από τα τελευταία τρία χρόνια, ίσο ή μεγαλύτερο από 120 εκατ., για δε την υπόλοιπη Ελλάδα από 3 μέχρι 30 εργαζόμενους και τζίρο ίσο ή μεγαλύτερο από 70 εκατ.
  • "Πρωτοβουλία ΜΜΕ": ύψους περίπου 45 δισ. Σ' αυτό μπορούν να μετέχουν ΜΜΕ μεταποίησης ή παροχής υπηρεσιών, που απασχολούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας από 1 μέχρι 250 άτομα, έχουν μέσο ετήσιο τζίρο τα τρία τελευταία χρόνια ίσο ή μεγαλύτερο από 70 εκατ. και μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του τζίρου τα τρία τελευταία χρόνια μεγαλύτερο από 30%. Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν και ομάδες συνεργαζόμενων επιχειρήσεων ή συνεταιρισμοί παραγωγών.
  • "ΜΜΕ στις φθίνουσες περιοχές": ύψους περίπου 21,5 δισ. Μπορούν να συμμετέχουν ΜΜΕ με μόνιμο προσωπικό από 3 μέχρι 250 άτομα και μέσο ετήσιο τζίρο την τελευταία τριετία ίσο ή μεγαλύτερο από 70 εκατ.
  • Υπάρχουν ακόμη δύο επιμέρους πολύ μικρότερα προγράμματα ύψους και τα δύο περίπου 3,5 δισ. Ενα για την ενίσχυση ΜΜΕ του τουριστικού κλάδου, που κινείται στην ίδια λογική με τα τρία προηγούμενα και ένα για την ενίσχυση ΜΜΕ μεταποίησης σε αστικές περιοχές με έντονα κοινωνικοοικονομικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα, το οποίο αφορά στους Δήμους Ερμούπολης και Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που και αυτό αποκλείει τους αυτοαπασχολούμενους αλλά περιορίζεται σε επιχειρήσεις μέχρι 5 εργαζόμενους.

Από τα παραπάνω, τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ, προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα: Πρώτον,από σύνολο των προγραμμάτων αποκλείονται "από χέρι" οι αυτοαπασχολούμενοι, που είναι η πλειοψηφία των ΜΜΕ. Από τα δύο προγράμματα ("ΠΕΠ" και "φθίνουσες περιοχές") που αντιστοιχούν στο 50% των συνολικών πόρων του προγράμματος, αποκλείονται εκτός από τους αυτοαπασχολούμενους και οι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 2 εργαζόμενους και στην Αττική και Θεσσαλονίκη μέχρι 4 εργαζόμενους. Αλλά και στο πρόγραμμα "πρωτοβουλία ΜΜΕ" υπάρχει το ελάχιστο όριο τζίρου των 70 εκατ. δρχ. και η προϋπόθεση της μέσης ετήσιας αύξησης του τζίρου της τελευταία τριετίας πάνω από 30%, σε μια περίοδο που όλοι ξέρουμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση του τζίρου τους. Πριμοδοτούνται, δηλαδή, έντονα κερδοφόρες επιχειρήσεις και όχι αυτές που έχουν έντονα προβλήματα. Αλλά και παραπέρα, εάν δει κανείς τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, τη διαδικασία χρηματοδότησης και υλοποίησης των προγραμμάτων, διαπιστώνει ότι σαφώς προκρίνονται οι μεγαλύτερες, καλύτερα οργανωμένες, πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες και με μεγαλύτερο εξαγωγικό προσανατολισμό επιχειρήσεις.

Με δυο λόγια, καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποκλείονται από τα προγράμματα αυτά οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ που αποτελούν πάνω το 90% των ΜΜΕ. Τα κονδύλια αυτά θα τα καρπωθούν μεσαίες και μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, πράγμα εντελώς λογικό για την "ελεύθερη αγορά". Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στους ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης των προγραμμάτων αυτών συμμετέχουν και σύνδεσμοι βιομηχάνων, όπως καταγγέλθηκε για την περιοχή Θεσσαλίας - Ανατ. Στερεάς.

Δεύτερο,ακόμη και στην περίπτωση που κάποια ψίχουλα από τους πόρους αυτούς φτάσουν στους ΕΒΕ, πάλι δεν απαντιέται η ουσία του προβλήματός τους, που είναι η άνιση θέση, η εξάρτηση και εκμετάλλευσή τους από τα μονοπώλια. Ουσιαστική απάντηση σ' αυτό το πρόβλημα θα ήταν η διάθεση των πόρων, αλλά και η συνολικότερη βοήθεια κυρίως για τη μαζική συνεταιριστικοποίηση των ΕΒΕ με κλαδικές πολιτικές, στα πλαίσια μιας γενικότερης αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Κάτι τέτοιο, όμως, δε γίνεται από τα προγράμματα αυτά.

Τελικά, όπως καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, και το πρόγραμμα αυτό των 100 δισ. δρχ. θα λειτουργήσει:

  • Προπαγανδιστικά για την κυβέρνηση, ότι δήθεν στηρίζει τις ΜΜΕ.
  • Θα βοηθήσει ένα μικρό αριθμό μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων περίπου 1.000, όπως υπολογίζουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΜΜΕΧ, σε σύνολο πάνω από 500.000 επιχειρήσεων, να εκσυγχρονιστούν σε βάρος της μεγάλης μάζας των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.
  • Στο βαθμό που θα φτάσουν κάποια κονδύλια στους μικρούς ΕΒΕ δε θα λύσουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημά τους και περισσότερο αυταπάτες θα δημιουργούν.
  • Θα συνεχίσει να "συντηρεί κάποιους" σε βάρος των πολλών, που γι' αυτό το λόγο είναι οι πιο "θερμοί" υποστηρικτές της ΕΕ.

"Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ", καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ, "δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα καλό από την πολιτική και τα προγράμματα της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Μόνος δρόμος είναι η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και εξουσίας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ