Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Με γνώμονα την ... ηθική των μεγαλοεπιχειρηματιών

Υπογράφτηκε χτες η σκανδαλώδης σύμβαση της ΔΕΗ με τον Κοπελούζο

Η συμφωνία για το έργο της Φλώρινας στηρίχτηκε στην... ηθική! Το 'πε χτες ο ίδιος ο μεγαλοεπιχειρηματίας Κοπελούζος κατά την υπογραφή της σκανδαλώδους σύμβασης που του ανέθεσε η κυβέρνηση και η οποία υπεγράφτηκε στα πλαίσια πανηγυρικής τελετής, που στήθηκε γι' αυτό το λόγο. Στην τελετή επιστρατεύτηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, βουλευτές και δημοσιογράφοι και η σύμβαση υπογράφτηκε άσχετα με τις όλο και διευρυνόμενες καταγγελίες για σαφή υπερτίμηση του έργου της κατασκευής του σταθμού τουλάχιστον κατά 40 δισ. δρχ. Οι παραπάνω εκπρόσωποι στο σύνολό τους, κατά τη διάρκεια της τελετής, εγκωμίασαν καθένας με τη σειρά του το έργο - σκάνδαλο, χαρακτηρίζοντάς το από έργο που θα περιφρουρήσει και θα διαφυλάξει τα σύνορα της χώρας έως και "προϊόν εργασίας το οποίο στηρίχτηκε πάνω στην ηθική!", όπως είπε ο μεγαλοεπιχειρηματίας Κοπελούζος. Γιατί να έχει άραγε διαφορετική άποψη, αφού σ' αυτόν η κυβέρνηση αναθέτει απευθείας την κατασκευή του σταθμού της Φλώρινας έναντι 179,5 δισ. δρχ. (!), ενώ παράλληλα τον έχει αναγάγει όχι απλώς σε βασικό εργολάβο του έργου του φυσικού αερίου, αλλά ουσιαστικά σε φορέα της ίδιας της ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα της χώρας;

Τόσο ο Δ. Κοπελούζος εκ μέρους της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μπιρδιμίρης δεν παρέλειψαν να τονίσουν στις ομιλίες τους ότι η ανάθεση έγινε σε εφαρμογή του νόμου 2299/95, με τον οποίο κυρώθηκε από τη Βουλή το Πρωτόκολλο Σημίτη, αναφορά που σχετίζεται άμεσα με τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών και την όλη έκταση που πήρε το θέμα κυρίως μετά την κόντρα γνωστών επιχειρηματιών που νέμονται την πίτα των κρατικών προμηθειών. Απαντώντας στις καταγγελίες, τονίστηκε ότι το τίμημα είναι απόλυτα ανταγωνιστικό και βασίστηκε αποκλειστικά στα ανταγωνιστικά τιμήματα των έργων της 5ης Μονάδας του Αγ. Δημητρίου και στο έργο της Αποθείωσης των καυσαερίων της Μονάδας της Μεγαλόπολης.

Σύγκριση ωστόσο από την οποία προκύπτει ότι το τίμημα της Φλώρινας είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό της μονάδας του Αγ. Δημητρίου. Τη σύγκριση μάλιστα αυτή επικαλέστηκε και το ΚΚΕ,όταν πρώτο έφερε στη Βουλή το εκκολαπτόμενο τότε σκάνδαλο με Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στις 12 Μάρτη, όπου μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι "... η παραπάνω εικόνα, αν υλοποιηθεί, δημιουργεί τεράστιο σκάνδαλο, αφού το τίμημα αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο του τιμήματος, που ένας σωστός διαγωνισμός της ΔΕΗ θα έδινε. Λιγνιτικές μονάδες σαν της Φλώρινας έχουν διεθνώς ένα κόστος περίπου 1.200 δολαρίων ΗΠΑ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή για μονάδα 300.000 κιλοβατωρών ανέρχεται στο ποσό των 400 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ ή 105 δισ. δρχ. και όχι 200 δισ. δρχ. (ή έστω 179 δισ. δρχ.). Αλλωστε, οι εκτιμήσεις μας αυτές επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι το 1993 η ΔΕΗ κατασκεύασε παρόμοια μονάδα στον Αγιο Δημήτριο (Μονάδα V) με τίμημα περίπου 400 εκατ. δολάρια ΗΠΑ...".

Από τη χτεσινή εκδήλωση απουσίαζε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας κ. Παπαθανασσόπουλο. Φαίνεται ότι η υπουργός, σύμφωνα με όσα η ίδια ανακοίνωσε μία μέρα πριν, θα ψάχνει τρόπους για την "προστασία των θεμελίων του πολιτικού συστήματος της χώρας από τη διαιώνιση της σκανδαλολογίας". Πάντως η όποια εξέλιξη γύρω από το θέμα αναμένεται στη Βουλή, όπου και θα συζητηθεί η επίμαχη σύμβαση, που - όπως όλα δείχνουν - το κόστος για τη χώρα δεν περιορίζεται μόνο στο υψηλό τίμημα. Το υπερτιμημένο κόστος των 179,5 δισ. δρχ. αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ μέχρι την αποπεράτωσή του, η οποία προβλέπεται σε διάστημα 4,5 χρόνων. Επιπλέον το γεγονός ότι η ίδια η ΔΕΗ δεν έχει εξασφαλίσει τις ποσότητες από λιγνίτη που θα απαιτηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθιστά το κόστος της κιλοβατώρας που θα παράγεται ακόμη πιο υψηλό, αφού θα βρεθεί στη δυσμενή θέση να προμηθεύεται λιγνίτη αποκλειστικά από ιδιώτες και μάλιστα χωρίς να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί κάποια λογική τιμή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ