Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπογράφτηκε η διάταξη για "ενδεικτικές τιμές"

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η αγορανομική διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή ενδεικτικής τιμής επάνω στις συσκευασίες των εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών. Σύμφωνα με τη διάταξη "οι επιχειρήσεις παραγωγής ή εισαγωγής ή υπεύθυνης διάθεσης στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών υποχρεούνται να αναγράφουν στην ατομική συσκευασία των προϊόντων αυτών τις από αυτές συνιστώμενες τιμές λιανικής πώλησης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με την ένδειξη "ενδεικτική τιμή"". Η διάταξη ισχύει μόνο σε σημεία λιανικής πώλησης και δεν έχει εφαρμογή σε χώρους ομαδικής εστίασης (δηλαδή εστιατόρια, ταβέρνες κλπ), αναψυχής και ξενοδοχεία.

Η αγορανομική διάταξη τυπικά τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιούνη, οπότε και σύμφωνα με τα όσα ορίζει, θα διώκονται οι παραβάτες της με βάση το σχετικό αγορανομικό κώδικα.

Πάντως, να επαναλάβουμε αυτό που και ο ίδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης παραδέχτηκε, ότι δηλαδή, δεν έχει κανένα νόημα ουσιαστικά σε ό,τι αφορά την πάταξη της αισχροκέρδειας, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οργιάζει σε βάρος των καταναλωτών στις τουριστικές κυρίως περιοχές και σε σημεία όπου διευκολύνεται η δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, όπως σε λιμάνια, αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους, αφού το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς παραμένει άθικτο. Οπως διευκρίνισε ο Μ. Χρυσοχοϊδης: "ασφαλώς και μπορεί κανείς να πουλάει παραπάνω από την ενδεικτική τιμή που θα αναγράφεται στη συσκευασία". Ενώ, η υπουργός Β. Παπανδρέου,ερωτηθείσα σχετικά απάντησε προκλητικά ότι "είναι θέμα του καταναλωτή εάν πληρώσει παραπάνω από την ενδεικτική τιμή"!

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ)

Τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα της παραπάνω αγορανομικής διάταξης σε ό,τι αφορά την προστασία του καταναλωτή πέρα από τη δημιουργία "πολιτικών εντυπώσεων", εκφράζει με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Καταναλωτών(ΙΝΚΑ)". Το ΙΝΚΑ αναφέρει ότι "είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν το μέτρο αυτό θα κατεβάσει ή θα ανεβάσει το μέσο όρο της τιμής στην οποία αγοράζει ο καταναλωτής τα προϊόντα αυτά όλο το χρόνο στα συνήθη σημεία πώλησης". Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η αναγραφή ενδεικτικής τιμής θα μειώσει μεν την ψαλίδα μεταξύ χαμηλότερης και υψηλότερης τιμής, αλλά θα ανεβάσει το μέσο όρο της τιμής στην οποία πωλείται το προϊόν στον τελικό καταναλωτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ισχύουν οι υποχρεωτικά ανώτατες τιμές στα κυλικεία»(2005-05-28 00:00:00.0)
Η «ενδεικτική τιμή πώλησης»(2003-06-12 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την «travelcard»(2003-03-07 00:00:00.0)
Οργιο αισχροκέρδιας(2000-07-20 00:00:00.0)
Πλαφόν που "μπάζει", για την ανώτατη τιμή πώλησης(1999-02-10 00:00:00.0)
Ελεγχοι για τις ενδεικτικές τιμές σε νερά, αναψυκτικά(1997-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ