Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις των αγροτών

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. -

Χιλιάδες Ρουμάνοι αγρότες διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, στο Βουκουρέστι, εκφράζοντας έτσι τους φόβους τους για το μέλλον τους ύστερα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές στα επιδόματά τους και για τις ιδιωτικοποιήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις. Την προηγούμενη μέρα, άλλοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη Μπράσοφ, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν πως θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Απρίλη.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Τσιόρμπεα και η κυβέρνησή του έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σε αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και σε ιδιωτικοποιήσεις, προσπαθώντας έτσι να "μοιάσει" η χώρα με τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης που έχουν μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική.Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που πραγματοποιούν οι Ρουμάνοι τους τελευταίους 4 μήνες, δείχνουν την αντίθεση του λαού στα σχέδια αυτά της κυβέρνησης. Πάντως, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αναγκαστεί να μην εφαρμόσουν μια τέτοια σκληρή οικονομική πολιτική μετά την αντίδραση των Ρουμάνων.

Οι αγρότες, που έφθασαν απ' όλα τα σημεία της χώρας φώναζαν: "Εμείς σας ψηφίσαμε και εσείς μας είπατε ψέματα", ενώ υπήρχαν και πανό που έγραφαν συνθήματα ενάντια στην αγορά των κρατικών επιχειρήσεων από ξένους ιδιώτες.Οι αγροτικές μικροεπιχειρήσεις είναι ανάμεσα στην κρατική ιδιοκτησία που είτε θα ιδιωτικοποιηθούν είτε θα κλείσουν επειδή δεν είναι επικερδείς. Δεκάδες χιλιάδες γουρούνια έχουν ήδη πεθάνει από την 1η Γενάρη, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τα επιδόματα στους αγρότες, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην έχουν τη δυνατότητα να ταϊσουν τα ζώα τους, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως αναμένεται να πεθάνουν ακόμα πολλές δεκάδες χιλιάδες.

"Εμείς δε θέλουμε να είμαστε άνεργοι. Θέλουμε να δουλέψουμε. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να μας δώσει χρήματα και καύσιμα", δήλωσε ένας διαδηλωτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η Γενάρη οι τιμές απελευθερώθηκαν, κάνοντας έτσι την κατάσταση των Ρουμάνων ακόμα πιο δύσκολη, με ένα μέσο μισθό να κυμαίνεται γύρω στα 85 δολάρια. Παράλληλα, ο πληθωρισμός έχει φθάσει το 18% το Φλεβάρη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές ακόμα περισσότερο.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις θα ιδιωτικοποιηθούν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, ενέργεια που σημαίνει πως θα χάσουν τη δουλιά τους περίπου 90.000 εργαζόμενοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμη μια μερα εργατικών διαδηλώσεων(2003-03-27 00:00:00.0)
1944: Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στο Βουκουρέστι(2000-08-30 00:00:00.0)
Καθολική απεργία των σιδηροδρομικών(1999-12-07 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η πορεία των ανθρακωρύχων(1999-01-21 00:00:00.0)
"Μαύρες" γιορτές για τους άστεγους(1997-01-09 00:00:00.0)
Σαμποτάζ ή αεροπορική τραγωδία;(1995-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ