Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά τεταμένη η ατμόσφαιρα
  • Χωρίς εμφανή αποτελέσματα ολοκλήρωσε την περιοδεία του ο Αμερικανός διαμεσολαβητής
  • Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι επιμένουν στις απόψεις τους, ενώ συμπληρώθηκαν εννιά μέρες συγκρούσεων
  • Στρατιωτική ετοιμότητα του Ισραήλ ενόψει των διαδηλώσεων της Κυριακής

Χωρίς θεαματικά αποτελέσματα ολοκλήρωσε, χτες, την επείγουσα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, Ντενίς Ρος. Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου αρκέστηκε στην επαναδιατύπωση της αναγκαιότητας συνέχισης της "ειρηνευτικής διαδικασίας", ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονταν οι συγκρούσεις στις περισσότερες πόλεις της Δυτική Οχθης.

Με άδεια χέρια, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι αναχώρησε από το Ισραήλ οΝτενίς Ρος, ο οποίος δεσμεύτηκε να ενημερώσει με ακρίβεια, για τα τεκταινόμενα, τόσο τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον όσο και την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο Ρος συναντήθηκε δύο φορές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και τον υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, ενώ δίωρη συνάντηση είχε και με τον Σάεμπ Ερακάτ, επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Μαχμούντ Αμπάς, στενό συνεργάτη του Γιασέρ Αραφάτ. Καμία δήλωση σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων δεν έγινε.

Ο ίδιος ο Ντενίς Ρος, όμως, με δηλώσεις του, φάνηκε να υιοθέτησε την ισραηλινή άποψη περί απροθυμίας του Παλαιστινίου ηγέτη να ελέγξει τη δράση των ισλαμιστών μαχητών και να περιορίσει τις διαδηλώσεις, ενώ υπογράμμισε, και πάλι, την αναγκαιότητα επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Αμερικανός διαμεσολαβητής του μετέφερε την υπόσχεση του Γιασέρ Αραφάτ πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπούν οι επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αν και χαρακτήρισε την υπόσχεση Αραφάτ ενθαρρυντική, τόνισε ότι "οι υποσχέσεις δεν είναι αρκετές" και συμπλήρωσε ότι "για να επαναληφθούν οι συνομιλίες θα πρέπει να προηγηθεί ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς και της στάσης της Παλαιστινιακής Αρχής".

"Η ισραηλινή ηγεσία θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στους εποικισμούς και στην ειρήνη, δε γίνεται να έχει και τα δύο" δήλωσε, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ντενίς Ρος, ο Σάεμπ Ερακάτ,ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον τερματισμό των διαδηλώσεων, χωρίς να δίνουν σημασία στην ουσία, που δεν είναι άλλη από τις ισραηλινές παραβιάσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Εντονα αντέδρασε στις κατηγορίες περί ολιγωρίας της παλαιστινιακής αστυνομίας, ο Τζεμπρίλ Ραγιούμπ, επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Οχθη. Ο Ραγιούμπ υπεραμύνθηκε των ενεργειών των Παλαιστινίων αστυνομικών και τόνισε πως γίνεται "ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό". Παρ' όλα αυτά, συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει συνεργασία των παλαιστινιακών και των ισραηλινών αρχών ασφαλείας αν δεν προηγηθεί μια στοιχειώδης πολιτική και διπλωματική προσέγγιση των δύο πλευρών. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ντενίς Ρος, παρά την πρόσκληση του τελευταίου, με το σκεπτικό ότι, εφόσον δεν υπάρχει καμία υποχώρηση εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης, η συνάντηση αυτή δε θα είχε κανένα νόημα.

Συγκρούσεις και πολεμική ατμόσφαιρα ενόψει των διαδηλώσεων της Κυριακής

Για ένατη συνεχόμενη ημέρα, χτες, μαίνονταν οι συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινού στρατού στις περισσότερες πόλεις της Δυτικής Οχθης. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Χεβρώνα, όπου τραυματίστηκαν 6 άτομα, στη Ραμάλα, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα, και στη Βηθλεέμ. Το σκηνικό του πετροπόλεμου, των μολότοφ, των δακρυγόνων και των λαστιχένιων σφαιρών επαναλήφθηκε. Εντούτοις, η επέμβαση της παλαιστινιακής αστυνομίας ήταν δυναμικότερη, από τις προηγούμενες μέρες, και κατάφερε να αποτρέψει πιθανή γενίκευση των επεισοδίων, αλλά και να διαλύσει τους διαδηλωτές. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στην Ιερουσαλήμ γύρω από το τέμενος Αλ Ακσά, όμως τερματίστηκαν άμεσα μετά από παρέμβαση του ιμάμη του τεμένους.

Ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους του Παλαιστινίου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ εκτιμήθηκε, από πολιτικούς αναλυτές, η απόφασή του για απαγόρευση της χτεσινής κοινής πορείας της οργάνωσης "Φατάχ" με την εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς", που είχε ως στόχο να αποδείξει την παλαιστινιακή ενότητα. Παρ' όλα αυτά, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Κυριακή, την επέτειο της "Μέρας της Γης", όπου έχουν προγραμματιστεί πορείες και καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις. Φοβούμενος ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων και κλιμάκωση των συγκρούσεων ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, τανκς, καθώς και ελεύθερους σκοπευτές στις εισόδους όλων των παλαιστινιακών πόλεων.

Διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ στην Ιορδανία

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, χτες, στην πόλη Σούνα της Ιορδανίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιορδανίας, εργατικά συνδικάτα και ορισμένες ισλαμικές οργανώσεις. Οι χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι διαλύθηκαν ήρεμα μετά το τέλος των ομιλιών, ζήτησαν από τον βασιλιά Χουσεϊν να αναστείλει άμεσα την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, με το Ισραήλ και να παγώσει κάθε διπλωματική σχέση με τη χώρα αυτή, η οποία απεργάζεται τον εξιουδαϊσμό και την κατάληψη της πλήρους κυριαρχής της Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ