Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ελπίδες και νέοι στόχοι στο εργατικό κίνημα

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Οι ρωσικές αρχές και τα δουλικά αστικά ΜΜΕ προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία τις πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας στις 27 Μάρτη. Για παράδειγμα, μειώνουν τον αριθμό των διαδηλωτών: ενώ την ημέρα της κινητοποίησης ανέφεραν ότι ο αριθμός τους έφτασε τα 2.700.000 άτομα, χτες το πρωί τον κατέβασαν στα 1.200.000 άτομα. Από την άλλη μεριά, αποσιώπησαν εντελώς τη μεγάλη συγκέντρωση των αριστερών δυνάμεων, που έγινε στη Μόσχα, κοντά στο Κρεμλίνο. Στη συγκέντρωση, που οργάνωσαν τα συνδικάτα και προσπάθησαν να περιορίσουν τη διαμαρτυρία των εργαζομένων μόνο στα οικονομικά αιτήματα, δε δόθηκε ο λόγος στους κομμουνιστές, ούτε στον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ Ζιουγκάνοφ, ο οποίος βάδιζε στη φάλαγγα των οπαδών μετά τα συνδικάτα.

Διαφορετική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν τα κόμματα Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ), ΚΚ Ρωσίας - ΚΚΣΕ, Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΚΡ). Οι ομιλητές - ο πρώτος γραμματέας της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ, καθηγητής Αλεξέι Σεργκέγεφ, ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡ - ΚΚΣΕ Αλεξέι Πριγκάριν, ο λαϊκός ποιητής Μπορίς Γκουνκό, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Γκούσεφ και άλλοι τόνισαν ότι καμιά αλλαγή της κυβέρνησης και αντικατάσταση ορισμένων "υπουργών - καπιταλιστών" με άλλους, δε θα αλλάξει την κατάσταση των εργαζομένων. Η ζωή του εργαζόμενου λαού δεν πρόκειται να καλυτερεύσει όσο καιρό θα ζητάει ταπεινά από τους κυβερνώντες την καταβολή των νόμιμων μισθών και συντάξεων και θα περιορίζεται μόνο σ' αυτό το αίτημα. "Ναι, σήμερα δεν μπορούμε για την ώρα να οργανώσουμε τη δική μας "μάχη του Στάλινγκραντ"", είπε ο γραμματέας για το εργατικό κίνημα της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Μπορίς Γιατσμενιόφ. "Αρχίσαμε, όμως, να την οργανώνουμε και μπορώ σήμερα να σας πω ότι στο εργοστάσιο τρακτέρ του Στάλινγκραντ λειτουργεί Εργατική Απεργιακή Επιτροπή, στα εργοστάσια του Ροστόβ, του Ιζέβσκ και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας δημιουργούνται πυρήνες της μελλοντικής εργατοαγροτικής προλεταριακής σοβιετικής εξουσίας. Τι πρέπει να επιδιώκουμε σήμερα; Δεν αρκεί να απομακρυνθούν οι παλιάνθρωποι και οι κλέφτες, δεν αρκεί να πραγματοποιούμε συγκεντρώσεις. Κύρια κομμουνιστική και προλεταριακή δουλιά μας είναι η οργάνωση της πολιτικής δύναμης της εργατικής τάξης, διότι μόνο με μια τέτοια ισχυρή δύναμη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το καθεστώς των καπιταλιστών και την υποστήριξή τους από τη Δύση. Μόνο μ' αυτή την ισχυρή δύναμη η οργανωμένη εργατική τάξη, η οργανωμένη πρωτοπορία της - το Κομμουνιστικό Ενιαίο Κόμμα της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ενωσης θα κατακτήσουμε την εξουσία. Γι' αυτό το σκοπό το κόμμα αυτό πρέπει να γίνει κόμμα της δικτατορίας του προλεταριάτου, κόμμα της εργατικής τάξης". Ο Γιατσμενιόφ κάλεσε να μελετηθεί η επιστήμη του αγώνα, οι κομμουνιστές να πάνε στις εργατικές κολεκτίβες, όπως δίδασκε ο Β. Ι. Λένιν και να προετοιμαστεί η πανρωσική πολιτική απεργία. "Πρέπει να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε η πανρωσική πολιτική απεργία να μη διεξαχθεί απλώς με τα συνθήματα "Ειρήνη! Ψωμί! Δουλιά! " και "Κάτω η κυβέρνηση και οι διάφοροι άλλοι κλέφτες"! Πρέπει να πραγματοποιηθεί με τα συνθήματα: "Η εξουσία στα Σοβιέτ των Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων" και "Ζήτω η Δικτατορία του προλεταριάτου και η σοσιαλιστική επανάσταση"", έκλεισε την ομιλία του, υπό τις θυελλώδεις επευφημίες των συγκεντρωμένων, ο Γιατσμενιόφ. Οι συγκεντρωμένοι εκφράστηκαν υπέρ της ανασύστασης της ενιαίας Σοβιετικής Ενωσης, υπέρ της ένωσης των κομμουνιστών σ' ένα ενιαίο μαχητικό κόμμα λενινιστικού τύπου που θα οδηγήσει το λαό στον αγώνα για σοβιετική εξουσία και σοσιαλισμό.

Συνέντευξη του ηγέτη του ΚΚΡΟ

Συνέντευξη για τα αποτελέσματα της πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας παραχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. "Οχι απλώς υποστηρίξαμε αυτή την κινητοποίηση, αλλά και συμμετείχαμε ενεργά στην οργάνωσή της. Οι πολίτες υποστήριξαν όλα τα συνθήματα της αντιπολίτευσης, που σχετίζονται με την προστασία των εργαζομένων, την απόρριψη αυτής της πολιτικής, αυτής της εξουσίας, αυτής της κυβέρνησης. Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία αγκάλιασε όλη τη χώρα από το Χαμπάροφσκ ως το Βλαδιβοστόκ, όλη τη Σιβηρία και τα Ουράλια ως τη Μόσχα, το Λένινγκραντ, το Καλίνιγκραντ και όλα τα βιομηχανικά κέντρα. Δεν υπήρξε ούτε μια κωμόπολη ή συνοικισμός που να μην υποστήριξε αυτή την κινητοποίηση", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ. Ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Βλαντίμιρ Τίχονοφ ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των μετεχόντων στην πανρωσική απεργία έφτασε τα 7.500.000 άτομα.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι οι κυβερνήτες, που εκλέχτηκαν με την ψήφο των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, πορεύτηκαν με τις φάλαγγες των διαδηλωτών και μίλησαν στις συγκεντρώσεις, υποστηρίζοντας τα αιτήματα των εργαζομένων. Σημειώνουμε ότι στο Νίζνι Νόβγκοροντ οι εργαζόμενοι γιουχάισαν τον πρώην κυβερνήτη Μπορίς Νεμτσόφ, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Τον άφησαν να μιλήσει ενάμισι λεπτό και μετά κυριολεκτικά τον έδιωξαν. Αναγκάστηκε να φύγει άρον άρον από μια συγκέντρωση και ο Αλεξάντρ Λέμπεντ, ενώ πίσω του οι διαδηλωτές φώναζαν: "Ιούδα! Προδότη! Συνεργέ του Γιέλτσιν!". Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι πολλά συνθήματα είχαν πολιτικό χαρακτήρα, όπως "Κάτω ο πρόεδρος", "Να παραιτηθεί η κυβέρνηση","Ο Τσουμπάις σε δίκη". Υπήρξε και τούτο: "Ο Τσουμπάις είναι εχθρός της Ρωσίας, ο Νεμτσόφ είναι φίλος του Τσουμπάις".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ