Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Από βδομάδα συνομιλίες για εκεχειρία

ΓΚΟΜΑ. -

Σε "νοτιοαφρικάνικο" τραπέζι διαπραγματεύσεων φαίνεται πως θα καθίσουν από την ερχόμενη βδομάδα εκπρόσωποι των ανταρτών και της κυβέρνησης του Ζαϊρινού δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο. Η εξέλιξη αυτή, που δρομολογήθηκε στη διάσκεψη του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας στο Τόγκο, δε σημαίνει απαραίτητα και το τέλος των νικηφόρων επελάσεων των ανταρτών στο ανατολικό Ζαϊρ. Οι αντάρτες θα εξακολουθήσουν να ασκούν πιέσεις στη ζαϊρινή χούντα μέσω της δράσης τους στο πεδίο των μαχών τουλάχιστον μέχρι τη μέρα που θα αρχίσει τυπικά και ουσιαστικά ο διάλογος για τη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας...

"Εάν δεν αλλάξει τίποτε μέχρι τότε, οι συνομιλίες θα γίνουν στη Νότια Αφρική αρχίζοντας την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη" ανήγγειλε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Μοϊζέ Νιαρουγκάμπο μιλώντας στο πρακτορείο "Ρόιτερ" στην πόλη Γκόμα. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι βασικό θέμα των συνομιλιών θα είναι η παράδοση της εξουσίας από τον Μομπούτου σε μία μεταβατική κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται η ανταρτική "Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κογκό - Ζαϊρ", του Λόρεντ Καμπίλα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το μείζον θέμα "δεν είναι να τιμωρήσουμε τον Μομπούτου". Σημειώνοντας ότι τα "εγκλήματα του δικτάτορα είναι αναρίθμητα", πρόσθεσε πως όταν ο Μομπούτου θα εγκαταλείψει την εξουσία ενδεχομένως να έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να ζει στη χώρα. Υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, πως η παύση πυρός θα αρχίσει όταν ικανοποιηθεί πλήρως ο βασικός όρος των ανταρτών: η έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ανταρτικών επελάσεων συνέχεια...

Μία ακόμη πόλη κοντά στα σύνορα Ζαϊρ - Ζάμπιας έπεσε στα χέρια των ανταρτών, το Κασένγκα (220 χλμ. βορειοανατολικά του Λουμπουμπάσι).

"Οι μαχητές μας πήραν το Κασένγκα. Τώρα δεν είναι μακριά από το τελευταίο οχυρό των κυβερνητικών δυνάμεων στο Λουμπουμπάσι. Οι δυνάμεις μας απέχουν το λιγότερο 100 χλμ. από αυτή την πόλη" ανήγγειλε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Νγκουέμπε Καζάντι μιλώντας από το Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας. "Οσο νωρίτερα αρχίσουν οι συνομιλίες τόσο το καλύτερο γι' αυτούς" είπε ο Καζάντι, επαναλαμβάνοντας τη θέση της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων": την παραίτηση του Μομπούτου Σεσεσέκο, τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης με τις δυνάμεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών στο Ζαϊρ. Οπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, οι αντάρτες είπαν "ναι" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του Μομπούτου θεωρώντας πως θα μπορούσαν να ανέλθουν στην εξουσία χωρίς να αναλώσουν περαιτέρω ενέργεια στο πεδίο των μαχών.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Φιγκαρό" υποστήριζε χτες ότι ένας Αμερικανός "σύμβουλος" που πρόσκειται στους αντάρτες του Λόρεντ Καμπίλα, σκοτώθηκε στην επαρχία Κίβου στο ανατολικό τμήμα του Ζαϊρ. Στην Ουάσιγκτον, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία, καθώς και εκπρόσωπος του Πενταγώνου διέψευσαν την πληροφορία.

Σύμφωνα πάντως με τη "Φιγκαρό", το σώμα του θύματος περισυνελέγη "από τους Γάλλους" και δόθηκε με μεγάλη μυστικότητα στις αμερικανικές αρχές. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι δύο ακόμα αλλοδαποί, δύο Αμερικανοί, ή ένας Αμερικανός και ένας Ισραηλινός, σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή του Κίβου.

Διαφορετική ερμηνεία στην παραπάνω είδηση δίνει η "Λε Μοντ". Η εφημερίδα, επικαλούμενη γαλλικές στρατιωτικές πηγές, αναφέρει ότι οι δύο Αμερικανοί "σύμβουλοι", ήταν στην πραγματικότητα μισθοφόροι χωρίς επίσημη σχέση με το Πεντάγωνο και ότι σκοτώθηκαν σε μάχες στη γραμμή αντιπαράθεσης στο Κίβου, μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ