Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟ ΛΥΜΠΕΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ
Υπήρχε πολιτική δέσμευση προς τις ΗΠΑ;

Το κλίμα σύγχυσης που επικρατούσε στην κυβέρνηση, οι ανεύθυνοι χειρισμοί της και η υποταγή της στις εντολές των Αμερικανών, κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμια, καταγράφονται στο βιβλίο του ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη,πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης κρίσης. Το όσα περιέχονται στο βιβλίο, ιδιαίτερα τις ευθύνες που καταλογίζει στην πολιτική ηγεσία ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κλήθηκε χτες να τα σχολιάσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου, Ν. Αθανασάκης, ο οποίος εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. "Η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης, είπε χωρίς να μπει στην ουσία, δεν εξυπηρετεί οτιδήποτε και θα πρόσθετα πως δε νομίζω ότι εξυπηρετεί και τον ίδιο τον ναύαρχο Λυμπέρη".

"Η κρίση, αναφέρεται στο βιβλίο του Χρ. Λυμπέρη, αποκάλυψε εσωτερικούς πολιτικούς ανταγωνισμούς και προβλήματα πολιτικού συντονισμού, τα οποία λειτούργησαν αρνητικά στο χειρισμό της". Στο συγκεκριμένο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "ΠΟΙΟΤΗΤΑ", γίνεται προσέγγιση του θέματος "Εθνική Στρατηγική και Χειρισμός Κρίσεων", που είναι και ο ομώνυμος τίτλος του βιβλίου, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα, που ο συγγραφέας έπαιξε ρόλο, με προεξέχουσα την περίπτωση των Ιμια.

Με τα όσα περιγράφει ο Χρ. Λυμπέρης, η αίσθηση που δίνει είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη, ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, αντιμετώπισαν με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό το όλο θέμα. Δεν παραλείπει, όμως, να αφήσει και σαφείς αιχμές περί ύπαρξης μυστικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας, με αφορμή τη μη αποδέσμευση των κανόνων εμπλοκής από το ΚΥΣΕΑ, ότι μπορεί να "υπήρχε πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης προς την πλευρά των ΗΠΑ για αποφυγή δυναμικής ενέργειας με πρωτοβουλία της Ελλάδας".Ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: "Ας μην ακούμε τοις μετρητοίς τους Αμερικάνους, ότι μας έσωσαν από καταστροφές εκείνη τη βραδιά. Κάποιους άλλους έσωσαν".

Οσον αφορά την απόβαση των Τούρκων καταδρομέων στη μικρή Ιμια, εκείνο το βράδυ της 30ής προς 31η Γενάρη 1996, ο Χρ. Λυμπέρης απομακρύνει από πάνω του τις ευθύνες και την κατηγορία περί μη εκτέλεσης εντολής, που προεκλογικά εκτόξευσε σε βάρος του ο Κ. Σημίτης, γράφοντας πως "ουδέποτε μού εδόθη πολιτική εντολή από οιονδήποτε για εγκατάσταση αγήματος - φρουράς στα Δ. Ιμια".Επίσης, υποβαθμίζει τη σημασία της τουρκικής ενέργειας, αναφέροντας ότι ο βομβαρδισμός ή η ανακατάληψη της βραχονησίδας ήταν θέμα πολιτικής εντολής και ότι σε κάθε περίπτωση από το συγκεκριμένο συμβάν δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα για την αξιοπιστία των στρατιωτικών μονάδων που δρούσαν στην περιοχή, γιατί απλούστατα δε δοκιμάστηκαν.

Η όλη εμφάνιση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και οι εκεί παρουσίες, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, είχε χαρακτήρα πολιτικής εκδήλωσης που έδινε την εντύπωση ότι ο Χρ. Λυμπέρης, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε διατελέσει μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, αναζητεί να παίξει ρόλο στο λεγόμενο "πατριωτικό ΠΑΣΟΚ".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org