Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΡΑΓΜΑ ΝΕΣΤΟΥ
ΔΕΗ: Καταστροφές άνευ αποζημιώσεων

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στη Β. Ελλάδα. Μια - υπό προθεσμία - κρατική εταιρία, χωρίς τον παραμικρό κοινωνικό έλεγχο - απόρροια κι αυτό του εκσυγχρονισμού - η ΔΕΗ,δρα ως νέος Αττίλας τρομοκρατώντας και οδηγώντας στην εξαθλίωση τους κατοίκους της επαρχίας Κ. Νευροκοπίου.Τα χωριάΜικροκλεισούρα, Πέρασμα, Ποταμοί, Παπάδες, Σιδηρόνερο γνωρίζουν από πρώτο χέρι εδώ και δεκατέσσερα χρόνια τι εστί "σοσιαλιστική πολιτική".Αιτία, το υδροηλεκτρικό έργο που κατασκευάζεται, την αξία του οποίου δεν αμφισβητούν. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι τα όσα διαδραματίζονται, υπάρχει τεράστια απόσταση που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την επικινδυνότητα της συντηρητικότερης ευρωπαϊκής κυβέρνησης, που έχει το θράσος να αυτοαποκαλείται "σοσιαλιστική" και διάφοροι Τσουκατολαλιώτηδες να μιλούν "για Αριστερά της πράξης".

Τι κι αν βρίσκονται στα σύνορα

Πέντε χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα γνωρίζουν το 1916- 1922 τις θηριωδίες των Τούρκων χάνοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού και των περιουσιών τους. Το 1940-1944 βρίσκονται στην αυστηρά απαγορευμένη ζώνη και υφίστανται από το "επίσημο κράτος" διώξεις, εξορίες και ανυπολόγιστες καταστροφές. Οπως και κάθε γωνιά της Ελλάδας που τόλμησε να αντισταθεί στους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους... αποζημιώθηκε με πανομοιότυπο τρόπο. Με χίλια βάσανα επιστρέφουν στα χωριά τους και προσπαθούν να θρέψουν τις φαμίλιες τους, καλλιεργώντας μια γη που δεν ξεπερνά τα είκοσι στρέμματα κατά νοικοκυριό. Η ΔΕΗ πριν από εφτά μήνες έστησε πινακίδες με τις οποίες προειδοποιεί ότι τα κτήματά τους θα κατακλυστούν από τα νερά της λίμνης του Υ/Η έργου. Παράλληλα, έφραξε τις πύλες της εκροής των νερών στο φράγμα Θησαυρού.Ο μικρός κάμπος γεμίζει νερά, τα χωράφια δεν μπορούν να καλλιεργηθούν και οι άνθρωποι δεν παίρνουν δραχμή τσακιστή για αποζημίωση. Δεκατέσσερα χρόνια σχεδιάζουν, μελετούν, προγραμματίζουν. Κι όμως δεν τους περίσσεψε μια στάλα χρόνος να κοιτάξουν αυτούς τους ανθρώπους. Παχυδερμισμός ή ο τσαμπουκάς της "εκσυγχρονιστικής" εξουσίας;Μάλλον και τα δυο.

Οι κάτοικοι σε απόγνωση

Ομως όλοι οι ακρίτες των χωριών αυτών είναι γεωργοί. Παράλληλα, είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες. Αν δεν εξοφλήσουν τις δόσεις που οφείλουν κινδυνεύουν με κατασχέσεις (στην καλύτερη περίπτωση) και με φυλακίσεις (στη χειρότερη). Αραγε, ο κ. Τζουμάκας γνωρίζει πού πέφτουν στο χάρτη αυτά τα χωριά; Μήπως θα 'πρεπε να τα επισκεφτεί, αφήνοντας για λίγο τις πολιτιστικο - καλλιτεχνικές του δραστηριότητες (βλ. Κ. Κούκα) και τις ασκήσεις ύπνου στις εργασίες της ΕΕ; Εκτός κι αν πρόκειται για μορφές αντίστασης.Η πρώτη στον Λαμπράκη και την κουλτούρα (;) που παράγει το Μέγαρο και η δεύτερη "σ' αυτούς που έτρωγαν καλαμπόκι, όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες", σύμφωνα με τη ρήση εξαίρετου νομικού σοσιαλιστή συν"αγωνιστή" του. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1996 οι κάτοικοι κατέθεσαν δικόγραφο για άσκηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στη ΔΕΗ, για ιδιοποίηση της περιουσίας τους χωρίς την παραμικρή καταβολή αποζημίωσης. Η αίτηση απορρίφτηκε, επειδή, σύμφωνα με νόμο του 1950 απαγορεύεται κάτι τέτοιο από τη ΔΕΗ. Στις 17 Οκτωβρίου 1996 ορίζεται η πρώτη δικάσιμος για τον καθορισμό της τιμής μονάδας για τιςαναγκαστικά απαλλοτριούμενες εκτάσεις.Το Πρωτοδικείο όντως ορίζει τιμές. Ομως οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ ασκούν έφεση, γιατί θεωρούν τις τιμές υψηλές!! Υπέρμετρος ζήλος κάποιων πρασινοχαρτογιακάδων; Μάλλον κάτι άλλο κρύβεται. Πολύ πιο θλιβερό και που δυστυχώς είναι δύσκολο να δημοσιοποιήσουμε ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων. Ούτως ή άλλως η συμπεριφορά τους στιγματίζει τη διοίκηση της ΔΕΗ και κατ' επέκταση την υπερυπουργό κ. Βάσω και τον πολιτικό προϊστάμενό της... διευθυντή ορχήστρας.

Κάτι πρέπει να γίνει

- Επειδή είναι παραπάνω από βέβαιο, ότι το 1997 δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν οι αποζημιώσεις από τη ΔΕΗ, πρέπει η εταιρία να σταματήσει την άνοδο της στάθμης των νερών,έτσι ώστε να δοθεί για φέτος η δυνατότητα καλλιέργειας των κτημάτων.

- Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΗ να αποσύρει την έφεσή της και να δοθούν οι αποζημιώσεις στην τιμή που όρισε το Πρωτοδικείο Δράμας.

- Να κοινοποιηθούν άμεσα στους κατοίκους του Περάσματος οι γεωλογικές και υδρολογικές μελέτες, που αναφέρονται στο έδαφος πάνω στο οποίο είναι κτισμένος ο οικισμός μια και υπάρχουν κίνδυνοι κατάρρευσης των σπιτιών (σ. σ. τα νερά θα βρίσκονται 20 μέτρα κάτω από αυτά).

- Να κατατεθεί το ποσό των αποζημιώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

- Να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες για την κοινωνικοοικονομική υποστήριξη της περιοχής.

Αυτά ζητούν οι κάτοικοι. Για κάποιους είναι τα αυτονόητα. Για κάποιους άλλους που κατοικοεδρεύουν στου Μαξίμου πώς κρίνονται;

Υ.Σ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Λ. Λαζόπουλος είπε για το Σημίτη ότι νομίζει πως η Ελλάδα συνορεύει με το Λουξεμβούργο. Μήπως εννοούσε τη Ζιμπάμπουε;


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org