Κυριακή 16 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αιτήματα - βάση για τη συνέχεια

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η έκβαση αυτής της φάσης του αγώνα για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, τα αιτήματα που προβλήθηκαν στα δύο παλλαϊκά συλλαλητήρια και τα οποία από κοινού προσυπέγραψε σε κοινό ψήφισμα το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων του εργατικού και εκπαιδευτικού κινήματος, παραμένουν ανοιχτά:

- Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, στήριξη και αναβάθμιση της ενιαίας, δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.

- Κάλυψη όλων των κενών διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες με διορισμούς τηρώντας την επετηρίδα.

- Προώθηση του συνολικού εκδημοκρατισμού του εκπαιδευτικού συστήματος.

- Κατοχύρωση και διεύρυνση των εργασιακών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο της εκπαίδευσης.

- Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια και τροποποίηση του Ν. 1566/85. Διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με τις θέσεις των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δημοκρατία στο σχολείο, ανάδειξη του συλλόγου διδασκόντων σε κυρίαρχο όργανο διοίκησης, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό. Κατάργηση του ΠΔ που επαναφέρει τον επιθεωρητισμό. Οχι στη σύνδεση μισθού με παραγωγικότητα.

- Ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που να στηρίζεται στις αρχές της καθολικότητας, περιοδικότητας, αποκέντρωσης και πολυμορφίας.

- Στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου με υποχρεωτική 2ετή προσχολική αγωγή.

- Κατοχύρωση και διεύρυνση της υποχρεωτικής 12χρονης εκπαίδευσης.

- Στήριξη της Τεχνικο - επαγγελματικής εκπαίδευσης στην προοπτική ενός Ενιαίου Τύπου Λυκείου. Κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ και ενσωμάτωση της αρχικής κατάρτισης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

- Ριζική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, με στόχο την κατοχύρωση του δικαιώματος στη μόρφωση χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

- Οχι στα νέα κυβερνητικά μέτρα.

- Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.

- Να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων.

- Κατάργηση των τμημάτων του Διεθνούς Απολυτήριου, των οποίων η λειτουργία οδηγεί στον αφελληνισμό της Λυκειακής Εκπαίδευσης.

- Αμεση κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

- Πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία.

- Μείωση του αριθμού μαθητών κατά τμήμα από 30 σε 20 για τα δημοτικά και από 35 σε 25 για τα γυμνάσια και Λύκεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ