Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΝΔΩΡΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Είναι και δικός μας ο αγώνας των αγροτών

- Σταθήκατε και στέκεστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Γιατί επιλέξατε αυτή τη στάση;

- Εμείς συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στην ξεσηκωμένη αγροτιά, γιατί θεωρούμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Γι' αυτό και συστήσαμε την Επιτροπή Αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών. Γι' αυτό και στον αγροτικό ξεσηκωμό του Δεκέμβρη πήγαμε στα μπλόκα που είχαν στήσει τότε. Γι' αυτό και θα ξαναπάμε τώρα, στις νέες κινητοποιήσεις τους. Για να δηλώσουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας. Ο αγώνας και τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Και η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τους αυταρχισμούς, την τρομοκρατία και την αστυνομοκρατία. Γιατί τα μέτρα καταστολής, που έχει επιλέξει ως "μέσο αντιμετώπισης" των αγροτών, θυμίζουν άλλες, μαύρες εποχές. Εποχές που έχει πληρώσει ακριβά η αγροτική τάξη, που τις έχει νιώσει πάνω στο πετσί της. Εμείς, από την πλευρά μας, δηλώνουμε ότι με κοινή αντίσταση όλων των λαϊκών τάξεων, των λαϊκών και φτωχών στρωμάτων, μπορούμε να αντικρούσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Την πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Που δίνει όλο και περισσότερα προνόμια στους έχοντες, ενώ φροντίζει να αφαιρεί όλο και περισσότερα από το ήδη πενιχρό εισόδημα των μη εχόντων.

- Οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν χτες με μπλόκα στην Εθνική οδό. Συμφωνείτε με αυτό το κλείσιμο;

- Μπροστά σ' αυτήν την ανάλγητη στάση της κυβέρνησης δε βλέπουμε τι άλλο μπορούσαν να κάνουν. Οι μόνες μορφές αγώνα που μπορούν να ακολουθήσουν οι αγρότες είναι τα μπλόκα και τα συλλαλητήρια. Δεν μπορούν να αντιδράσουν διαφορετικά. Επέλεξαν, λοιπόν, το κλείσιμο των δρόμων και εμείς επικροτούμε. Πρέπει να συνεχίσουν κατά αυτόν τον τρόπο και αν βρουν και κάποια άλλη μορφή πάλης, παράλληλα, να την ακολουθήσουν και αυτήν προκειμένου να δώσουν το μήνυμά τους, να κάνουν ευρύτερα γνωστά τις θέσεις τους. Τις θέσεις, που γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά κάνει ότι δεν ακούει, επειδή θέλει να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές, φιλομονοπωλιακές συμφωνίες που έχει κάνει με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ΓΚΑΤΤ, την ΚΑΠ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Και είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση είναι αμείλικτη και πιστή στις εντολές που έχει λάβει από τις Βρυξέλλες όταν έχει να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων. Είναι, όμως, επίσης γνωστό ότι για άλλους έχει να μοιράζει λεφτά. Εχει για να κάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρέη των ΠΑΕ και να μοιράζει, χαριστικά, δάνεια. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει μόνο με μαζικούς, λαϊκούς αγώνες.

- Ποια πρέπει να είναι η στάση των άλλων εργαζομένων απέναντι στον αγώνα των αγροτών;

- Ο αγώνας των αγροτών μάς αφορά όλους. Είναι αγώνας όλων όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, κατ' εντολή του υπερεθνικού κέντρου των Βρυξελλών. Ολων όσοι πλήττονται από τη μακρόχρονη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Είναι αγώνας επιβίωσης όλων των ανθρώπων του μόχθου. Επομένως, εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό των αγροτών. Να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους έμπρακτα. Να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ