Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυταρχισμός και σχέδια καταστολής

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ομολόγησε χτες ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών βρίσκονται στο στόχαστρο διυπουργικού οργάνου, που λειτουργεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης!

Αντί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που θέτουν οι αγρότες, η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει στην πολιτική απειλής των αγροτών και στην ακατάπαυστη κινδυνολογία, επιχειρώντας να στρέψει τις άλλες παραγωγικές τάξεις και την κοινή γνώμη κατά των αγωνιζομένων αγροτών. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η ένταση του αυταρχισμού και η προετοιμασία κατασταλτικών μεθόδων, αλλά και η "εκστρατεία" στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης στους θεσσαλικούς νομούς και όχι μόνο. Στόχος να αποτραπεί η συμμετοχή των λεγόμενων "πράσινων" τρακτέρ στη νέα κινητοποίηση και να πειστούν οι αγρότες για την αποτελεσματικότητα του "εθνικού διαλόγου" και των υποτιθέμενων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Επίσης, να "διαφημιστεί" η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, που λέγεται ότι θα γίνει γύρω στις 10 του Φλεβάρη. Ακόμα, να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας, με δηλώσεις και διοχέτευση πληροφοριών ότι θα επέμβουν οι εισαγγελικές αρχές και οι αστυνομικές δυνάμεις κατά των αγωνιζομένων αγροτών.

Στα παραπάνω, εντάσσεται και το "μπαράζ" δικαστικών διώξεων κατά των αγροτών. Στα πλαίσια αυτά κι άλλοι αγρότες οδηγούνται σήμερα στα δικαστήρια της Λάρισας με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και έπεται συνέχεια με δικές που ακολουθούν μεθαύριο Παρασκευή, την ερχόμενη Δευτέρα και το πράγμα πάει λέγοντας.

Ομολογούν τα σχέδια καταστολής

Κυνική ήταν η ομολογία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου, χτες για τα σχέδια καταστολής που επεξεργάζεται η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις νέες κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας. Ο υπουργός, όχι μόνο επιβεβαίωσε το χτεσινό δημοσίευμα του "Ρ" για τη σύσκεψη που έγινε προχτές στο υπουργείο του, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο "διυπουργικού οργάνου"!

Ο υπουργός αρνήθηκε να μιλήσει για τα μέτρα που σκοπεύουν να εφαρμόσουν, αλλά είναι καθαρό ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται ως ένα "αποσταθεροποιητικό γεγονός", που επιδέχεται για την αντιμετώπισή του "μέτρα εκτάκτου ανάγκης". Στο διυπουργικό όργανο σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, συμμετέχουν εκτός από τον ίδιο, οι υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Γεωργίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπονείται σχέδιο για την αποτροπή των καταλήψεων και τον περιορισμό των συγκεντρώσεων των αγροτών σε περιοχές και σημεία, που "δε θα βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον". Οσες κρατικές υπηρεσίες εμπλακούν στο σχέδιο αυτό θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με το νόμο για τον πολιτικό σχεδιασμό εκτάκτου ανάγκης, ο οποίος ψηφίστηκε το 1995 και προβλέπει την κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών.

Ο Γιώργος Ρωμαίος παραδέχτηκε χτες ότι στη σύσκεψη των ανωτάτων αξιωματικών της Αστυνομίας έγινε εκτίμηση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί από τις προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις και εξετάστηκαν οι πληροφορίες που υπάρχουν για τις νέες κινητοποιήσεις. Επίσης μελετήθηκαν τα μέτρα πρόληψης και αποτροπής των καταλήψεων δημοσίων υπηρεσιών και Εθνικών οδών. Και χαρακτηρίζοντας "νέες προκλήσεις" τους αγώνες των αγροτών, δήλωσε ότι τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν, θα τις πάρει η κυβέρνηση την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εντολές στους εισαγγελείς

Στο θέμα των κινητοποιήσεων επανήλθε και χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος,επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο γι' αυτό το θέμα. Με επείγουσα παραγγελία προς τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, ο Π. Δημόπουλος ζήτησε να ασκηθεί η αυτόφωρος διαδικασία σε όσους θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τις Εθνικές οδούς. Παράλληλα, επισημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση από τις εισαγγελικές αρχές στις περιπτώσεις που εμφανίζονται φαινόμενα βίας, παρεμπόδισης της εργασίας ή παρότρυνσης σε παράνομες ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ