Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Στο μέλλον και πάλι η συνολική λειτουργία

Οι μεγάλες ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά στη χτεσινή περιοδεία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΙΚΑ

Τελικά η χτεσινή περιοδεία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΙΚΑ στα Μέγαρα και την Ελευσίνα, για να πείσουν τον κόσμο να έχουν εμπιστοσύνη στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και να μην επιβαρύνουν το μερικώς λειτουργούν "Θριάσιο", έφερε στην επιφάνεια δύο πράγματα:

  • Την πρόθεση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη κοινών υπηρεσιών υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΙΚΑ και του ΕΣΥ, ενταγμένης στη λογική των Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πρόκειται για μια προοπτική σχεδιασμένης επί χάρτου και "χωρίς πρόγραμμα" και χωρίς, επίσης, να επιμερίζει ή να προδιαγράφει τις οικονομικές υποχρεώσεις του ΙΚΑ και του ΕΣΥ. Οι προοπτικές αυτές, καθώς φαίνεται, θα αντιμετωπιστούν με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την υγεία για το οποίο εργάζεται πυρετωδώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
  • Το άλλο στοιχείο ήταν οι αιχμές του υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή της περιοχής Θ. Πάγκαλου, ο οποίος εμφανίστηκε ως κομήτης σε ευρεία σύσκεψη στο Θριάσιο Νοσοκομείο και αναφέρθηκε σε όλες στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη μη ολοκληρωμένη λειτουργία του Νοσοκομείου. Μάλιστα προχώρησε σε καταγγελίες ότι υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - αλλά αρνήθηκε να τον κατονομάσει - που "μας κορόιδευε για το πότε θα ξεκινήσει το Νοσοκομείο".

Μάλιστα ο Θ. Πάγκαλος έκανε σε αυστηρό τόνο συστάσεις στον παριστάμενο υφυπουργό Υγείας, Μ. Σκουλάκη, για το τι πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει πλήρως το Νοσοκομείο, ξεχνώντας ότι και ο ίδιος είναι μέλος της κυβέρνησης που ψήφισε τον προϋπολογισμό του 1996, στον οποίο δεν υπήρχαν τα χρήματα που είχε ζητήσει η Νομαρχία Δυτικής Αττικής για να λειτουργήσει πλήρως το Νοσοκομείο.

Στη χτεσινή περιοδεία συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης και ο διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός. Αρχισαν απ' το Κέντρο Υγείας Μεγάρων, πήγαν στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας και στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και κατέληξαν σε ευρεία σύσκεψη στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Το επιμύθιο της περιοδείας όσον αφορά το Θριάσιο Νοσοκομείο ήταν η απόφαση των γιατρών του Νοσοκομείου να μην αναστείλουν τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) απ' τις 4 - 10 μμ. Γι' αυτό ζητάνε την πρόσληψη 51 γιατρών και ένα δισεκατομμύριο δραχμές για αγορά αναλώσιμου υλικού.

Ο Μ. Σκουλάκης ανακοίνωσε τη συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα συζητήσει την αλλαγή του Οργανισμού για την πρόσληψη των απαραίτητων γιατρών, την εξεύρεση των πόρων καθώς και τη χορήγηση της δυνατότητας απονομής ειδικότητας στους γιατρούς απ' το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Οταν τέθηκε το θέμα της πλήρους λειτουργίας του Νοσοκομείου, ο Μ. Σκουλάκης υποστήριξε ότι κανένα νοσοκομείο δε λειτούργησε με "μαγική συνταγή" σε έξι μήνες. Ωστόσο ο υφυπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει τα πνεύματα, επισημαίνοντας ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι το Νοσοκομείο να αναπτυχθεί γρήγορα και σωστά.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και νομαρχιακός σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης, μιλώντας στη σύσκεψη τόνισε ότι οι κάτοικοι της περιοχής είχαν από την αρχή την ανησυχία ότι η σταδιακή λειτουργία του Νοσοκομείου θα έχει αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του υφυπουργού και ότι πρέπει να κινητοποιηθεί και πάλι ο κόσμος για να λειτουργήσει πλήρως το Νοσοκομείο.

Οι γιατροί - διευθυντές τμημάτων του Νοσοκομείου εξέφρασαν την ανησυχία τους στον υφυπουργό για τη μέχρι σήμερα πορεία του Νοσοκομείου και ζήτησαν άμεσα τη συνολική λειτουργία του ώστε να μην γίνει Κέντρο Υγείας. Ακόμα οι γιατροί είπαν στον υφυπουργό για τις μεγάλες ελλείψεις του Νοσοκομείου σε αναλώσιμα ιατρικά υλικά, όπως σεντόνια, γάντια, ράμματα, καθετήρες, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκάζονται να τα δανείζονται από άλλα νοσοκομεία.

Διαπίστωση των ελλείψεων

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο Μ. Σκουλάκης και ο Γρ. Σολωμού διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά τςι μεγάλες ελλείψεις των πρωτοβάθμιων φροντίδων υγείας.

Στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της Ελευσίνας οι συνταξιούχοι της περιοχής παρέδωσαν υπόμνημα στον υφυπουργό με τα αιτήματά τους και δήλωσαν ότι αυτό που χρειάζονται αυτή τη στιγμή είναι ένα καινούριο ασθενοφόρο καθώς αυτό που υπάρχει είναι χαλασμένο και την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου. Ο υπουργός δήλωσε στους συνταξιούχους ότι μέχρι τέλος του 1997 το υπουργείο θα έχει παραλάβει και θα έχει παραδώσει 60 ασθενοφόρα σε όλη την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ