Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
2Η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Μαχητικό "παρών" για το μέλλον της παιδείας

Ξεπέρασε και χτες το 75% η συμμετοχή στην απεργία. Μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας από καθηγητές, μαθητές και γονείς

Με ένα ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και μεγάλη συμμετοχή στην απεργία που πανελλαδικά ξεπέρασε το 75% συνέχισαν χτες για 2η μέρα τον αγώνα τους οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στην επιχείρηση εξαθλίωσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον τους.

Ενδεικτικά για τη συμμετοχή στην απεργία είναι τα στοιχεία της ΟΛΜΕ για τις μεγάλες ΕΛΜΕ της χώρας: Τρικάλων 71%, Στ' ΕΛΜΕ Αθήνας 85%, Ανατολικής Αττικής 81%, Περιστερίου 88%, Αιγάλεω 87%, Ν. Λιόσια - Πετρούπολη - Αγ. Ανάργυροι 87%, ΕΛΜΕ Πειραιά 85%, Ρεθύμνου 73%, Φθιώτιδας 80%, Ελευσίνας 87%, Αρκαδίας 80%, Αχαϊας 71%, Ημαθίας 67%, Εβρου 60%, Κοζάνης 78%, Κέρκυρας 89%, Πιερίας 49%, Τρικάλων 71%, Λήμνου 89%.

Το χτεσινό συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ στην Αθήνα, εκτός από τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Αττικής, χαρακτήρισε η μεγάλη συμμετοχή μαθητών, γονέων, φοιτητών, καθώς και εκπροσώπων των δασκάλων. Καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Παιδείας και της πορείας που ακολούθησε στο Μέγαρο Μαξίμου, οι διαδηλωτές εξέφραζαν την απόφασή τους για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους, αλλά και την ανάγκη σύστασης του Μετώπου όλων των φορέων της παιδείας. Το δήλωνε άλλωστε και το σύνθημα που ακουγόταν σε όλη τη διάρκεια: "Καθηγητές - εργάτες - μαθητές, ενάντια στη λιτότητα και στις περικοπές", "Μαθητές καθηγητές, ενωμένοι νικητές".

"Ο αγώνας μας για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας ταυτίζεται με τον αγώνα με των μαθητών και των εργαζομένων", τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας στην ομιλία του έξω από το υπουργείο Παιδείας. Είπε ακόμη ότι οι βάρβαροι νόμοι της αγοράς γίνονται ολοένα και πιο σκληροί. Σχολιάζοντας τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ τόνισε ότι αντί να απαντήσει στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, επιδίδεται σε αντιπερισπασμούς. "Τα δικά μας δόγματα συνδέονται με το δικαίωμα στη μόρφωση και εργασία", τόνισε.

Τη συμπαράστασή τους στην απεργιακή κινητοποίηση των καθηγητών εξέφρασαν η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΙΕΛΕ, το Συνδικάτο Μετάλλου, το σωματείο καθαριστριών δημοσίων σχολείων, μαθητές, φοιτητές και πολλοί σύλλογοι γονέων.

Φτάνοντας χτες το απόγευμα από την Κύπρο στην Αθήνα ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης με δηλώσεις του στο αεροδρόμιο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του σχολικού έτους. Παρέπεμψε σε σχετική εγκύκλιο, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για την εγκύκλιο Σουφλιά, που προβλέπει περικοπές στις αργίες, επιμήκυνση των ωρών διδασκαλίας και παράταση του σχολικού έτους ή την εγκύκλιο Ανθόπουλου για περικοπές στη διδακτέα ύλη.

Σήμερα στις 11 π.μ. οι εκπρόσωποι των καθηγητών θα συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας, απαιτώντας να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στα αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί μπροστά στην Καμάρα πραγματοποιούν σήμερα οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει πικετοφορία στο κέντρο της πόλης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να περάσουν από ορισμένα σχολεία του κέντρου όπου συνάδελφοί τους κάνουν μάθημα, προκειμένου να τους καλέσουν μαζικά να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Στον αγώνα των καθηγητών συμπαραστέκονται και μαθητές με αποφάσεις 15μελών μαθητικών συμβουλίων. "Ξέρουμε τα προβλήματα της παιδείας, τα ζούμε καθημερινά", τόνισε ο Π. Νικοπολιτίδης,μέλος του 15μελούς του ΕΠΛ. "Η διασφάλιση και στήριξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, οι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και η αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% είναι και δικά μας αιτήματα. Πιστεύουμε όμως πως χρειάζεται κοινός αγώνας μαθητών, γονιών και καθηγητών για να κερδηθούν. Είναι αναγκαία η δημιουργία μετώπου παιδείας ενάντια στην πολιτική περικοπών που ακολουθεί η κυβέρνηση, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Σ' αυτή την κατεύθυνση διοργανώνουμε μια συναυλία μέσα στη βδομάδα που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια δίωρης αποχής μας από τα μαθήματα". Οι μαθητές του Πολυκλαδικού σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση των καθηγητών, παίρνοντας μαζί τους και μουσικά όργανα ώστε με τη μουσική και το τραγούδι να δώσουν άλλο χρώμα στην πικετοφορία που θα ακολουθήσει στο κέντρο της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ