Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πιέζουν για αγωνιστικές αποφάσεις οι αγρότες

Σήμερα συνεδριάζουν στη Θεσσαλονίκη οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών της Μακεδονίας και της Θράκης, μαζί με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και των τριτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, προκειμένου να αποφασίσουν τις μορφές αγώνα που θα ακολουθήσουν για να διεκδικήσουν την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ηδη, είτε μέσα από τις ΣΕΑ, είτε μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να μην υποκύψουν στον εμπαιγμό της κυβέρνησης και στις μεθόδους τρομοκρατίας και εκφοβισμού που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Αντίθετα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το διεκδικητικό αγώνα τους πιο δυναμικά και συντονισμένα με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Χτες και ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει η σημερινή σύσκεψη, η ΣΕΑ Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της Ροδόπης αποφάσισε να πραγματοποιήσει παναγροτικό συλλαλητήριο στις 28 του μήνα, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Παράλληλα, αποφάσισε να συντονίσει τη δράση της με τους αγρότες της Θράκης και της Θεσσαλίας. Ανάλογες συσκέψεις θα πραγματοποιούσαν χτες το βράδυ και οι ΣΕΑ στους άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους, αλλά και να μεταφέρουν συγκεκριμένη αγωνιστική πρόταση στη Σύσκεψη που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Ηδη, αρκετά μέλη και της ΣΕΑ Θεσσαλονίκης - μεταφέροντας τις προθέσεις των συναδέλφων τους - δηλώνουν ότι η απόφαση για αγώνα είναι ειλημμένη. Μάλιστα συζητιούνται και οι πρώτες μορφές αγώνα, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται ο αποκλεισμός του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Στη σημερινή σύσκεψη πάντως, έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν οι πρόεδροι της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ, οι οποίοι έχουν εκφραστεί δημόσια ενάντια στις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας. Λογικά, λοιπόν, δεν πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις, όμως ορισμένα μέλη της ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης ελπίζουν πως οι "εκπρόσωποί" τους θα αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και θα σταθούν επιτέλους δίπλα στους αγρότες και στις αγωνίες τους. Μάλιστα, το πρώτο θέμα που θα θέσουν στη συζήτηση είναι η απαίτηση του αγροτικού κόσμου για κοινούς αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες προκειμένου να μη διασπάται το κίνημα των αγροτών από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, που πολλές φορές εξυπηρετούν οι, κατά τα άλλα, εκπρόσωποί τους. Κάποιοι δήλωσαν πως αν δε δεχτούν τόσο ο Γ. Πίττας όσο και ο Μ. Γιαννακίδης να μπουν σε διάλογο γύρω από αυτό το θέμα, δε θα τους επιτρέψουν να μείνουν στη σύσκεψη.

Χωρίς να θέλει να μιλήσει εκ των προτέρων για το αποτέλεσμα της σύσκεψης ο Γ. Βογιατζής,μέλος της ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης και της ΣΕΑ Επανωμής Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο "Ρ" δήλωσε πως "οι αγρότες βλέπουν πια ότι ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για την επιβίωσή τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να τον πορευτούν".

Συνεχίζονται οι δίκες

Λίγο πριν την έναρξη του νέου κύκλου των δυναμικών κινητοποιήσεων που ετοιμάζουν οι αγρότες, εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί των Σερρών σύρονται στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις τον Απρίλη του 1994. Αύριο αναμένεται να δικαστούν περισσότεροι από 60 αγρότες με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Παρ' όλα αυτά όμως δε φαίνεται να "πιάνει" στους αγρότες ούτε αυτή προσπάθεια εκφοβισμού από την πλευρά της κυβέρνησης. Αντίθετα, μάλλον τους δυναμώνει περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ