Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί αναβάσεως εις κάλαμον ή η "απόλυτος αλήθεια" του κ. καθηγητή

"Δάσκαλος είμαι

Μα εμένα ποιος θα με διδάξει

Και πού να ξέρω 'γω

αυτοί τι θέλουν να διδαχτούνε"

Μ. Μπρεχτ

Ο απόηχος της αγροτικής εξέγερσης συνεχίζεται, όπως είναι φυσικό, αφού κατόρθωσε να ταρακουνήσει τη σοσιαλ-νεοφιλελεύθερη (σ.σ. ο χαρακτηρισμός ανήκει στο "Ρόϊτερ") κυβέρνηση του Σημίτη και ν' αποδείξει, ότι στην Ελλάδα όχι μόνο δεν επικρατεί ησυχία - τάξη και ασφάλεια,αλλά αντίθετα, ο κόσμος εξεγείρεται και εναντιώνεται στα σχέδια των ευρωτεχνοκρατών των Βρυξελλών, του επιτελείου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και των εγχώριων διεκπεραιωτών τους.

Πράγματι "η νόσος συνεχίζεται"

Αυτός ήταν ο τίτλος ενός άρθρου του πανεπιστημιακού κ. Λ. Λουλούδη που δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ στις 12-1-97. Μάλιστα φιλοξενήθηκε στο ένθετο "Ενθέματα" που φιλοδοξεί να καταγράψει τη σύγχρονη κίνηση των ιδεών της Aριστεράς (;). Αφορμή αποτέλεσε η άποψη του Α. Ελεφάντη ότι "η Aνανεωτική Aριστερά δεν πρέπει να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ σε μια αριστεροπασοκική συμμαχία..." κι ότι "οι αριστεροί δε θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ήττα... των αγροτών". Ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε. Αστραψε και βρόντηξε ο διδάσκων στο Τμήμα Οικονομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου!Τύφλα να χει ο Τσουκάτος κι ο Πανταγιάς.Είχε προηγηθεί βέβαια άλλο ένα κείμενό του στην ίδια εφημερίδα, με θέμα το Αγροτικό, που έκανε κάτι παραπάνω από ξεκάθαρες τις "εκσυγχρονιστικές" του απόψεις. Ομως το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, κατά πως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Πρακτικά είναι αδύνατο ν' απαντηθεί αράδα προς αράδα το κείμενό του. Τόσο για λόγους οικονομίας χώρου, όσο και ουσίας. Θα ασχοληθούμε με ορισμένα μόνο σημεία της "πραγματείας" του κ. Λ, γιατί διάολε δεν είμαστε κι Αμερικανάκια.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς...

Δεν μπορεί, μας λέει, να κριθεί η κυβέρνηση Σημίτη, γιατί είναι πολύ νωρίς. Τι άραγε πρέπει να περιμένουμε; Νέες ευχαριστίες και υποκλίσεις στη Bουλή προς τους Αμερικανούς; Ξεκλήρισμα του μισού αγροτικού πληθυσμού, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προοπτική για το τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Να διπλασιαστεί η υπάρχουσα ανεργία; Το κλείσιμο όσων βιομηχανιών απόμειναν; Το λουκέτο των περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Την πλήρη κατάρρευση των κοινωνικών παροχών; Το θρίαμβο της κοινωνίας του 1/3; Γιατί προς τα κει μας πάνε. Η μήπως όχι; Δε θα μας κάνει το χατίρι (;) να μας αναλύσει τον απολογισμό της δίμηνης κινητοποίησης των αγροτών... "ΔΕ θα το κάνω εγώ που γνωρίζω την πολυπλοκότητα του αγροτικού ζητήματος".Οποία έπαρση! Ο κάτοχος της απόλυτης αλήθειας. Αντε και σε συσκευασία δώρου να μοιράζεται από την ΕΞΟΡΜΗΣΗ (σ.σ. χρειάζεται κι αυτή τη στήριξή μας). Λίγο παραπάνω βάζει τους αριστερούς σε εισαγωγικά, λόγω της στάσης τους, προφανώς στα αγροτικά. Ισως θα πρεπε να μας εξηγήσει αυτός ο πούρος μαρξιστής ποιους θεωρεί κατά τη γνώμη του αριστερούς. Θα χε να προσφέρει πολλά στο κίνημα και σε μας τους απλούς υπηκόους.

Για όλα φταίει το αντιευρωπαϊκό ΚΚΕ

Με έκπληξη διαβάσαμε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η ΓΚΑΤΤ δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση στην κρίση του αγροτικού τομέα και η πίεση των αγροτών με τις δυο αυτές αιχμές ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του ΚΚΕ (σ.σ. η διατύπωση δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά αυτό το νόημα βγαίνει, αν πάρουμε ως δεδομένο και το προηγούμενο άρθρο). Πολύ ωραία. Ας μας πείτε κ. Λ. ποιος ευθύνεται για τις επιβαλλόμενες αλλαγές σε μια σειρά καλλιεργειών. Ποιος πιέζει στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού; Θα σπεύσετε να απαντήσετε για την αναγκαιότητα της αύξησης του αγροτικού κλήρου και την ενοποίηση των πολυτεμαχισμένων κτημάτων. Σωστά και θα συνυπογράψουμε. Γιατί όχι όμως μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών;Αλλά εδώ θα θέσουμε ένα άλλο ερώτημα: Ποιος ευθύνεται για τη χρεοκοπία τους; Και γιατί η Αγροτική Τράπεζα βρίσκεται μονίμως βραχυκυκλωμένη; Είναι μήπως θέμα προσώπων και χρειάζεται διοίκηση κεντροαριστερή; Η πολιτική, μας λέει, του ΚΚΕ είναι αντιευρωπαϊκή και αντικοινωνική.Αλήθεια όσοι δε δέχονται τις υποκλίσεις στις Βρυξέλλες βαφτίζονται αντιευρωπαϊστές. Το "αντικοινωνική" όμως, πού κολλά; Για να μην τρελαθούμε τελείως. Η συμπαράσταση στους αγρότες φυσικά ενόχλησε όσους προσπάθησαν και προσπαθούν τόσο, για το "image" του πρωθυπουργού. Για να ήταν κοινωνική θα έπρεπε να συστρατευτούν με τον Τζουμάκα και τον Τσουκάτο και να πάνε να σπάσουν τα μπλόκα στη Θεσσαλία; Το άκρον άωτον της διαστροφής!

Η ανακάλυψη των συνοδοιπόρων

Ομως με το ΚΚΕ το 'χει πάρει απόφαση. Πολύ τον ενόχλησε η αρθρογραφία της ΕΠΟΧΗΣ,που "έκανε ασκήσεις επαναστατικής γραφής", χαρακτηρίστηκε "αγροτολόγος" και ανακριβολόγος συνδικαλιστής αγρότης που είχε το... θράσος να αρθρογραφήσει, όντας αγρότης και στα μπλόκα, συναγωνιζόμενος τον "αγροτολαϊκισμό" του "Ριζοσπάστη" και μέμφθηκε τον πανεπιστημιακό Κουβελάκη για την παρέμβασή του στο θέμα (σ.σ. ίσως όλοι αυτοί θα έπρεπε να είχαν για μπούσουλα την ΑΥΡΙΑΝΗ και το "Συγκρότημα") για να ναι πιο "in" και να είναι αρεστοί στον κ. Λ. Λ. Θλιβερή έκπτωση της Αριστεράς που ζήσαμε, λέει. Και οραματίζεται μια "Νέα Αριστερά". Μόνο που το όνειρό του δεν είναι Αριστερά, αλλά μια φάρσα για να αποτελέσει δεκανίκι στα οράματα του Τσουκάτου και του Σημίτη...

Υ.Γ. Τον κ. διδάσκοντα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ενόχλησε και η δήλωση του ηθοποιού κ. Βουτσά υπέρ των αγροτών. Ρατσισμός ή πάνω απ' όλα το Κίνημα (το ΠΑΣΟΚ εννοείται)...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ