Σελ. /56
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Γενάρη 1997

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη γνώση και στον αγώνα η δύναμη και η ελπίδα

Ο αγώνας, για βαθιές αλλαγές στη δημόσια παιδεία προς όφελος του λαού, είναι άμεσα δεμένος με την πάλη ενάντια στο καθεστώς της μονοπωλιακής ασυδοσίας και της πολύμορφης εξάρτησης

H κρίση της παιδείας στη χώρα μας είναι μακροχρόνια και επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες της. Οι επανειλημμένες "εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις", τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, όχι μόνο δεν άγγιξαν την ουσία των προβλημάτων, αλλά πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν για να χειροτερέψουν οι όροι πρόσβασης των λαϊκών στρωμάτων στη γνώση. Τα ζητήματα της εκπαίδευσης ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης για τη δήθεν "ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ", καλλιεργώντας για μια ακόμα φορά "φρούδες ελπίδες" σε μαθητές και γονείς, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από πολλούς μαζικούς φορείς της εκπαίδευσης σαν ένα επιπλέον "πυροτέχνημα".

Ο αγώνας για τη γνώση είναι αναμφισβήτητα αναπόσπαστη πλευρά της ταξικής πάλης. Οι κυρίαρχες τάξεις φρόντιζαν πάντοτε να κρατούν το όπλο της γνώσης για τον εαυτό τους, γιατί γνώριζαν πως η προσέγγιση της αλήθειας είναι ανατρεπτική. Στην εποχή μας, εποχή ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας και άμεσης πλέον αξιοποίησής της στην παραγωγική διαδικασία, αυτό αποκτά αυξημένη σημασία και διάσταση. Οσο αυξάνεται ο ρόλος της γνώσης, αλλά και η δυνατότητα για περισσότερη μόρφωση στους ανθρώπους, τόσο ενισχύονται τα εμπόδια για την κατάκτησή της.

Το ΚΚΕ είχε ανέκαθεν σε πρώτη προτεραιότητα τα θέματα παιδείας, συνέβαλε στην ανάπτυξη ιστορικών αγώνων για την εκπαίδευση. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για την ανάπτυξη ενός ευρύτατου μαχητικού κινήματος για τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, που όχι μόνο θα υποστηρίζει τις όποιες κατακτήσεις υπάρχουν, αλλά κυρίως θα προβάλλει την απαίτηση για ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση, σε αντίθεση με την πορεία της ιδιωτικοποίησης της παιδείας και της μορφωτικής υποβάθμισης της νέας γενιάς. Στο αγωνιστικό αυτό Μέτωπο μπορούν να συναντηθούν νεολαία, συνδικάτα, εργαζόμενοι, γονείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιας και τα ζητήματα παιδείας απασχολούν και θίγουν ευρύτερα στρώματα εργαζομένων: όχι μόνο εκείνους που με τον ένα ή άλλο τρόπο σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και όσους υφίστανται τις συνέπειες της υποβαθμισμένης παιδείας και ενδιαφέρονται συνολικά για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας σε όφελος του λαού μας.


ΣΕΛ.  7   -   11

Εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων

Πλημμύρες

Οι πρώτες μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα στη κοιλάδα του Σπερχειού χρονολογούνται από το 1920. Ομως παραμένουν στα συρτάρια των κυβερνητικών "υπεύθυνων". Στις 6 Νοέμβρη 1995 τριμελής επιτροπή ειδικών του ΥΠΕΧΩΔΕ ζητούσε επείγοντα μέτρα.

Από τις 28 Αυγούστου 1995, τουλάχιστον, γιατί υπήρχαν και προηγούμενες προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση, και ειδικά το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, γνώριζε ότι η Κόρινθος θα πνιγεί με την πρώτη δυνατή μπόρα.

Οι πλημμύρες έχουν γίνει μάστιγα. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι εγκληματικές


ΣΕΛ.  42   -   44

Προσφορές (Γιά 1η σελ. Κυριακής 19.1)
  • Ο Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές) ΕΛΑΣίτης, προσφέρει στη ΝΕ Λευκάδας 100.000 δρχ. στη μνήμη των ΠΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ,ΤΑΣΟΥ, ΤΑΚΗ και ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ.
  • Ο Βασίλης Γαρύφαλος, επίσης ΕΛΑΣίτης, πρόσφερε 100.000 δρχ. στη ΝΕ Λευκάδας και 100.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ στη μνήμη των: ΠΑΝΟΥ και ΜΗΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ,καθώς και στη μνήμη όλων των νεκρών του αγώνα από τη Λευκάδα.


Αγρότες
Παλεύουν για την επιβίωση

Καταλυτική η κριτική της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην προχτεσινή συζήτηση της Βουλής για το αγροτικό. Ο ενωμένος, επίμονος και αποφασιστικός αγώνας των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών είναι η βασική προϋπόθεση για την επιβίωσή τους


ΣΕΛ.  4   -   5,    12,    14,   
Εργαζόμενοι
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Δυναμώνουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, καθώς η βδομάδα, που ξεκινά αύριο, σημαδεύεται από μεγάλες και σοβαρές απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις


ΣΕΛ.  5,    13,    17   -   18
Πρέσπες
Στα σκαριά μια νέα προσφυγιά

Χώρος πολυσήμαντος, χώρος συνάντησης πολιτισμών. Μία μακρά παράδοση διωγμών του ντόπιου πληθυσμού βρίσκει σήμερα τη συνέχειά της, καθώς με άνωθεν παρεμβάσεις, η περιοχή μετατρέπεται από αγροτοκτηνοτροφική σε τουριστική


ΣΕΛ.  28   -   29

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ