Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Επισείοντας τη βία του κράτους

Η θα υποταχθείτε ή θα υποστείτε τη βία του κράτους ήταν το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε χτες στους αγρότες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, φέρνοντας έτσι την πολιτική ζωή της χώρας στη δεκαετία του '50. Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στις νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, είπε: "Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές", προσθέτοντας ότι η ελληνική κοινωνία "είναι μία κοινωνία με κράτος δικαίου, όπου ισχύουν αρχές και νόμοι", χωρίς φυσικά να πει ότι πρόκειται για νόμους που έχουν γίνει υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό όμως που έστω και έμμεσα ομολόγησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, "θα δώσουμε λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία", είναι ότι ο ίδιος και οι προστάτες του τρέμουν μπροστά στην προοπτική ανάπτυξης των αγώνων που θα ανατρέψουν την πολιτική τους.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να αναμασήσει τη γνωστή θεωρία των τάχα υποκινητών των κινητοποιήσεων, ισχυριζόμενος: "Η σχεδιαζόμενη κινητοποίηση δεν είναι κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας. Είναι κομματική κινητοποίηση μιας ομάδας με συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους".

Προηγουμένως ο Κ. Σημίτης είχε επαναλάβει τα γνωστά επιχειρήματα υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της τάχα αναγκαιότητας της χώρας να συμμετάσχει στην ολοκλήρωση που σχεδιάζουν τα υπερεθνικά μονοπώλια, που κυριαρχούν στην ΕΕ, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από αυτή τη διαδικασία. Χαρακτήρισε μάλιστα πλάνη τόσο το ότι ο Ελληνας αγρότης εξαθλιώνεται από την πολιτική που επιβάλλουν η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ, όσο και το ότι προοπτικά θα μειωθούν οι απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα. "Η ελληνική αγροτική οικονομία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το εισόδημα του Ελληνα παραγωγού σήμερα σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από τις επιδοτήσεις της ΕΕ", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής δε συμφέρει, διότι αν επανέλθουν οι εθνικές ενισχύσεις, τότε ζημιωμένοι θα βγουν οι Ελληνες, αφού οι αγρότες των άλλων χωρών θα παίρνουν από τις κυβερνήσεις τους μεγαλύτερες ενισχύσεις.

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στην αγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, επανέλαβε τα γνωστά δεκατέσσερα σημεία, λέγοντας ότι μόνο η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δίνει λύσεις και προοπτική, η οποία μάλιστα βρίσκεται στον αντίποδα της συντηρητικής πολιτικής της δημαγωγίας και της παροχολογίας που ακολουθεί η αντιπολίτευση, κάνοντας έτσι και τη λαθροχειρία να ταυτίσει όλη την αντιπολίτευση.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Κ. Σημίτης, αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι "οι συνθήκες τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να αλλάξουν", παραδέχτηκε ότι "η περίοδος των επόμενων ετών δε θα είναι εύκολη για την αγροτική μας οικονομία".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ