Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συχνότητα... εφτά τηλεοπτικών αδειών

Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται ο χάρτης των τηλεοπτικών συχνοτήτων

Επισπεύδει η κυβέρνηση τις διαδικασίες για τη χορήγηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών. Την ερχόμενη βδομάδα ενδέχεται να ανακοινωθεί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών ο χάρτης των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Η επιτροπή εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στη χώρα μας, μπορούν να εκπέμψουν 7 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής μπορούν να εκπέμψουν 3 έως 5 τηλεοπτικοί σταθμοί τοπικής εμβέλειας.Η εκπομπή θα γίνει - όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα - από τρία σημεία: την Πάρνηθα, τον Υμηττό και την Αίγινα. Οι διαθέσιμοι δίαυλοι για την εκπομπή των τηλεοπτικών καναλιών είναι 45. Είναι γνωστό ότι ο κάθε σταθμός για να εκπέμψει το σήμα του, χρειάζεται 3 διαύλους. Σήμερα, όμως, παρότι οι συχνότητες είναι δημόσια περιουσία, όχι μόνο οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν χωρίς άδεια, αλλά και αυτοί που έχουν άδεια, εκπέμπουν από όσες και όποιες συχνότητες επιθυμούν, με αποτέλεσμα η ραδιοτηλεοπτική εικόνα να σκεπάζεται, όλο και περισσότερο από το "πέπλο" της παρανομίας.

Η εκκρεμότητα του ακριβούς αριθμού των διαθέσιμων για τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς συχνοτήτων υπάρχει ουσιαστικά από τότε που εμφανίστηκε η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της χαοτικής και άναρχης κατάστασης, που μετά από εφτά χρόνια, εξακολουθεί να "καλύπτει" το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η μη επιβολή της τάξης, που πρέπει να μπει στο μέχρι σήμερα αναρχοκρατούμενο χώρο των ΜΜΕ, είναι ηλίου φανερότερο ότι οφείλεται στην κωλλυσιεργία και στην ηθελημένη αδράνεια όλων των κυβερνήσεων, αφού στο νευραλγικό πεδίο των ΜΜΕ, παίζονταν και παίζονται παιχνίδια εξουσίας και οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Τα "παιχνίδια" αλληλοεξάρτησης συμφερόντων, που παίζονται μεταξύ των κυβερνήσεων και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ και έγιναν ορατά από την πρώτη στιγμή, που ο νόμος επέτρεψε τη δημιουργία της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Το "παιχνίδι" αποκαλύφθηκε από τα πρώτα βήματα της δημιουργίας του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και του ελέγχου του από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή δεν ήταν άσχετη η επιχείρηση αποκλεισμού ορισμένων τηλεοπτικών καναλιών, από άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Ενας από αυτούς τους τηλεοπτικούς σταθμούς ήταν τότε και ο "902" TV

Εφτά χρόνια... αργότερα

Μετά από εφτά ολόκληρα χρόνια, είναι φυσικό να μη μπορεί να κρατήσει άλλο το ραδιοτηλεοπτικό χάος. Χάος που έχει επιπτώσεις και στην εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Η κυβέρνηση, στο τέλος του περασμένου χρόνου, αναγκάστηκε τελικά να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του χάρτη των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και τώρα ν' ανακοινώσει και το χάρτη των πολυσυζητημένων τηλεοπτικών. Ο χάρτης αυτός είναι καθοριστικός για την έννομη τάξη στην οποία οφείλουν να λειτουργούν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Αλλωστε δεν είναι άσχετες και οι συνεχείς εκκλήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, να δοθεί ο αριθμός των διαθέσιμων συχνοτήτων, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την παροχή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων για τη χωρητικότητα τηλεοπτικών σταθμών στις συχνότητες, ξεκίνησαν πριν ακριβώς από εφτά χρόνια, όταν στις 25 Ιανουαρίου 1990, έγινε στο Ζάππειο η πρώτη συνεδρίαση για τις "διαθέσιμες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες". Στη συνεδρίαση εκείνη εκτός από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ, συμμετείχαν και εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και οι καθηγητές Νικόλαος Ουζούνογλου του ΕΜΠ και Νικηφόρος Θεοφάνους του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αργότερα, σύμφωνα με το πόρισμα του Ν. Ουζούνογλου, εκτιμήθηκε ότι στη χώρα μας μπορούν να εκπέμψουν 5 πανελλαδικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Το πόρισμα αυτό όμως έμεινε στα χαρτιά. Το 1993 δόθηκαν άδειες πανελλαδικής λειτουργίας σε 8 τηλεοπτικούς σταθμούς (MEGA, ANTENNA, "902", NEW, SEVEN X, "Νέα Τηλεόραση", SKY και "Κανάλι 29"). Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αργότερα έδωσε άδεια πανελλαδικής εμβέλειας και στο "Μακεδονία" ΤV. Σήμερα, λοιπόν, μετά από την εννιάμηνη παράταση άδειας, που δόθηκε τον περασμένο Αύγουστο, λειτουργούν με άδεια πανελλαδικής εμβέλειας 9 τηλεοπτικοί σταθμοί. Η διαδικασία χορήγησης τηλεοπτικών αδειών θα ξεκινήσει εκ νέου από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν και προκηρυχτούν οι διαθέσιμες τηλεοπτικές συχνότητες. Ερωτηματικά γεννιούνται για την τύχη των δορυφορικών καναλιών, από τη στιγμή που ο αριθμός των συχνοτήτων είναι περιορισμένος και από τη στιγμή, που η ΕΡΤ εκτός από τους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, έχει διαθέσει συχνότητες για την εκπομπή των δύο συνδρομητικών καναλιών του "Filmnet".

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ