Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το Μάρτη οι συνομιλίες

"Για την Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη χτεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, το 1997 είναι χρονιά μεγάλων ευκαιριών και μεγάλων επιλογών". Οι μεγάλες ευκαιρίες, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι δυσδιάκριτες. Η ώρα όμως των μεγάλων επιλογών έχει, ήδη, φτάσει, καθώς η Ουάσιγκτον διαμήνυσε πως στις αρχές Μάρτη όλα θα είναι έτοιμα για την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση των προτάσεων της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

Το μήνυμα αυτό μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε Αθήνα και Λευκωσία ο Κ. Κάβανο, ο οποίος χτες έφτασε στην Αγκυρα, συνεχίζοντας την αποστολή του, για την προώθηση Μέτρων Αποκλιμάκωσης της Εντασης. Ο Κ. Κάβανο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του πως οι αμερικανικές προτάσεις θα είναι έτοιμες να προκαλέσουν έναν ουσιαστικό διακοινοτικό διάλογο στις αρχές Μάρτη, εφόσον εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία για την εγκατάσταση Μέτρων Αποκλιμάκωσης. Στο σημείο αυτό, αξίζει ίσως να σημειωθεί πως στις αρχές Μάρτη θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος.

Πάντως, ο Αμερικανός διπλωμάτης συνεχίζοντας την αποστολή του έφτασε χτες στην Αγκυρα, όπου συνάντησε το "βαρύ κλίμα" που δημιουργούν οι απειλητικές δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων σε βάρος της Ελλάδας. Ισως για να καθησυχάσει τις τουρκικές "ανησυχίες", ίσως γιατί κάτι παραπάνω γνωρίζει ο Κ. Κάβανο αισθάνθηκε την ανάγκη στην Αγκυρα να δημοσιοποιήσει τις προσωπικές του εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικοί πύραυλοι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν ποτέ στην Κύπρο.

Αν ο Κ. Κάβανο συναντήσει στην Αγκυρα ανάλογη "καλή θέληση" με αυτήν που συνάντησε σε Αθήνα και Κύπρο, τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, ανοίγει ο δρόμος των διακοινοτικών συνομιλιών.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως είναι φυσικό, υποχρεώνουν την Αθήνα και τη Λευκωσία να αποκαταστήσουν απόλυτο συντονισμό στις ενέργειές του, κάτι για το οποίο θα πρέπει να προσπαθήσουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών και την προσεχή Παρασκευή, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Γλ. Κληρίδη στην Αθήνα.

Ωστόσο, αυτός ο συντονισμός δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, καθώς το Κυπριακό και γενικότερα η εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελούν πια κύριο πεδίο αντιπαράθεσης μέσα στο κυβερνών κόμμα, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σ' αυτήν ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως δύναμη της Ελλάδας είναι η ψυχραιμία της και η εμμονή της στο Διεθνές Δίκαιο και επισήμανε πως "θα παίζαμε το παιχνίδι των Τούρκων, αν κάθε φορά παγιδευόμαστε, δείχνοντας ιδιαίτερη ανησυχία στις κατά καιρούς ενέργειες και δηλώσεις της τουρκικής πλευράς".

Στις γενικές αναφορές του πρωθυπουργού, αντιπαρατάχτηκαν, εκφράζοντας σαφώς μια διαφορετική προσέγγιση, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα στους οποίους ο Γ. Καψής, ο οποίος υποστήριξε πως η αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ στην Κύπρο είναι έξω από τις αρχές του ΠΑΣΟΚ. Ο Στ. Παπαθεμελής, με τη σειρά του, σημείωσε πως αν τα ελληνικά αεροπλάνα δεν πάνε στην Κύπρο υπάρχει υποχώρηση και η κατάσταση γίνεται χειρότερη, αν δεν πάνε στην Κύπρο ούτε οι πύραυλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ