Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εκσυγχρονισμός" χωρίς... έλεος

Σε επίδειξη καταιγιστικού αντιλαϊκού δογματισμού διά της διύλισης των πάντων, μέσα από την παραμορφωτική ματιά, ενός αντικοινωνικού "εκσυγχρονισμού", επιδόθηκε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Σημίτης,μιλώντας σε ένα ακροατήριο που δεν έχει καμία δυσκολία να υπερψηφίζει το ένα αντεργατικό μέτρο μετά το άλλο, δεν είχε ενδοιασμό να αναφωνήσει μέχρι και ότι το "έργο" της κυβέρνησής του "έχει την ενεργό στήριξη και την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας"! Και αυτό, την ώρα που όλα σχεδόν τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται σε αναβρασμό και σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, που σκοπεύει ευθέως την οικονομική και κοινωνική τους περιθωριοποίηση.

Η παραπάνω φράση, που αποτέλεσε και τον πρόλογο του πρωθυπουργού, ήταν άκρως "προϊδεαστική" περί του τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Συγκεκριμένα:

  • Υποστήριξε ότι "είμαστε στην κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχουμε τους μεγάλους εθνικούς στόχους, προς όφελος όλης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ασθενέστερων στρωμάτων"... Βέβαια, στην αίθουσα δεν υπήρχαν ούτε οι πολύτεκνες μητέρες, ούτε οι συνταξιούχοι, ούτε οι απολυμένοι των δεκάδων επιχειρήσεων που έχουν εισέλθει στον "εκσυγχρονισμό" του... λουκέτου, για να ακουστεί η γνώμη των ασθενέστερων στρωμάτων.
  • Επιδόθηκε σε "αναλύσεις" περί του σύγχρονου... πατριωτισμού, ο οποίος, εκτός των άλλων, περνά μέσα από την "πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ισχυρή άμυνα",όπως είπε. Λόγια που ακούστηκαν λίγες ώρες μετά τις υποκλίσεις στον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Κ. Κάβανο, και βέβαια καμία έκπληξη δεν προκαλούν, αφού εκστομίζονται από τους θεωρητικούς μιας... εθνικοανεξαρτησιακής πολιτικής, που... δικαιώνεται μέσα από τα "ευχαριστήρια" προς τον Λευκό Οίκο.
  • Επανήλθε στο γνώριμο πλασάρισμα της ευρωυποταγής, μέσω του δρόμου της κινδυνολογίας. "Αν μείνουμε στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, οι επιπτώσεις θα είναι βαριές και επικίνδυνες, όχι μόνο στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά και στα εθνικά μας θέματα", αφού η χώρα "δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της εκτός ΕΕ",είπε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός... "Ξεμπέρδεψε", μάλιστα, με τις αντίθετες απόψεις... αποφασίζοντας ότι πρόκειται για "ιδέες απομονωτισμού και εθνικά επικίνδυνες αυταπάτες".Αποψη απόλυτα εναρμονισμένη με όσους ανακαλύπτουν το "εθνικά ωφέλιμο" στην υποταγή, απέναντι σε όσους υποθάλπουν γεγονότα του τύπου των Ιμίων και προωθούν τον οικονομικό μαρασμό της χώρας.
  • Εκεί, όμως, που ο Κ. Σημίτης έδειξε τη συνήθη "ευγένεια" του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην αλήθεια και το νόημα της κοινωνικής του ευαισθησίας, ήταν, όταν, μιλώντας για τον προϋπολογισμό, δήλωσε: "τα μέτρα είναι δίκαια και αναγκαία... Ολοι οι Ελληνες καλούνται να συνεισφέρουν αναλογικά... Είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, στην οποία οι μισθοί όχι μόνο δε χάνουν την ονομαστική τους αξία, αλλά αυξάνουν την πραγματική"! Τα παραπάνω εξοργιστικά δε χρειάζονται κανένα σχολιασμό...
  • Βέβαια, η κατάρρευση του όποιου κυβερνητικού προσωπείου προκλήθηκε από τον 25ήμερο αγώνα των ξωμάχων, τον ανάγκασε να μην "ξεχάσει" τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. "Αν υποθέσουμε ότι υποκύπταμε σε μια λογική παροχών... θα οδηγούσαμε σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα την αγροτική οικονομία",είπε ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης που η πρώτη της νομοθετική πράξη ήταν η διαγραφή χρεών ύψους 2,1 τρισ. δραχμών των μεγαλοκεφαλαιούχων προς το δημόσιο...
  • Μετά από όλα αυτά και ενώ οι ναυτεργάτες συνεχίζουν την πάλη τους, οι αγρότες εξήγγειλαν τις νέες κινητοποιήσεις τους, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε απεργιακό αναβρασμό, οι εργάτες διαδηλώνουν κατά του οικονομικού μαρασμού των ίδιων και των επιχειρήσεων και κατά της κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων τους, ο πρωθυπουργός κατέληξε: "Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε στέρεους δεσμούς με την κοινωνία. Είμαστε, η έκφραση των πρωτοπόρων παραγωγικών δυνάμεων της εργασίας, των δυνάμεων του πολιτισμού"...

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ