Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
Επεισοδιακό σταμάτημα

Προπηλακισμοί και συλλήψεις εργαζομένων στο εργοτάξιο της Μητρόπολης, μετά από παρέμβαση των υπευθύνων της εκκλησίας!

Και νέα προβλήματα στις εργασίες κατασκευής του μετρό Αθήνας, έρχονται να προστεθούν στα ήδη σοβαρά που υπάρχουν και κρατούν "παγωμένες" τις κύριες εργασίες του έργου απ' τον Αύγουστο. Μετά από παρέμβαση των υπευθύνων της Μητρόπολης Αθηνών, αστυνομικές δυνάμεις χτες και προχτές σταμάτησαν τη λειτουργία του εργοταξίου δίπλα στη Μητρόπολη, προπηλακίζοντας και συλλαμβάνοντας εργαζόμενους.

Τον περασμένο Αύγουστο οι υπεύθυνοι της Μητρόπολης, έκαναν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να μην κατασκευαστεί το φρεάτιο εξαερισμού, επικαλούμενοι ανησυχίες για τη στατική ασφάλεια του ναού. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του ανέστειλε προσωρινά τις εργασίες, μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, που εκδικάζεται στις 12 Φλεβάρη.

Προχτές γύρω στις 9 το πρωί, εμφανίστηκαν στο χώρο του εργοταξίου αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες συνέλαβαν τρεις εργαζόμενους που απασχολούνταν εκείνη τη στιγμή. Αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν στο χώρο και χτες το πρωί απαγόρευσαν την είσοδο στους εργαζόμενους που πήγαν να πιάσουν δουλιά, αλλά και στη διοίκηση του Παραρτήματος στο μετρό. Αρκετή ώρα αργότερα, βλέποντας πως οι εργαζόμενοι δεν αποχωρούσαν από το χώρο, τους επιτέθηκαν και προσπάθησαν να συλλάβουν τον υπεύθυνο μηχανικό βάρδιας.

Ποινική δίωξη για "παράβαση καθήκοντος" ασκήθηκε χτες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εναντίον του προέδρου της εταιρίας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Λεων. Κίκιρα, μετά από μηνυτήρια αναφορά του εκπροσώπου της Μητρόπολης Αθηνών Σερ. Μετζελόπουλου. Η δίωξη στρέφεται και κατά των Βασ. Χωριανόπουλου, εργοδηγού του υπεργολάβου ΕΔΡΑΣΗ και Κωνστ. Περνακίδη, επιβλέποντος μηχανικού.

Σημειώνεται ότι, πριν από την κατασκευή του συγκεκριμένου φρεατίου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πραγματοποίησε αρχαιολογική ανασκαφή στο χώρο επί δύο χρόνια και εν συνεχεία εξέδωσε γνωμάτευση, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής του φρέατος από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Στ. Μπένο. Ομως, η Μητρόπολη προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο ζητώντας το σταμάτημα των εργασιών. Το αίτημά της απορρίφθηκε. Ακολούθως, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου, που θα συζητηθεί στις 14 Γενάρη και παράλληλα προσέφυγε στο ΣτΕ, όπως προαναφέραμε.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η επιβλέπουσα το έργο, δημόσια εταιρία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, χαρακτηρίζει "αστήρικτες και αβάσιμες" τις ανησυχίες των εκπροσώπων της Μητρόπολης.

Να σημειωθεί ότι τυχόν ακύρωση της κατασκευής του φρεατίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το έργο. Και αυτό, γιατί απ' το συγκεκριμένο φρεάτιο, σκάβοντας και φτάνοντας στην Ερμού θα γινόταν πυλωτική σήραγγα για να μπαζώσουν τα πηγάδια που βρέθηκαν εκεί ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει ο μετροπόντικας.

Ανενεργός παραμένει και ο άλλος μετροπόντικας στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου, αν και έγιναν οι προεργασίες για την επαναλειτουργία του. Σε πλήρες αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί και οι εργασίες στο εργοτάξιο του Κεραμεικού, καθώς οι αρχαιολόγοι δεν αποδέχονται καμιά απ' τις τεχνικές λύσεις που προτείνονται. Το μόνο σημείο που προχώρησε είναι οι εργασίες στο εργοτάξιο της Δάφνης.

Εκείνο που επίσης προχωρεί είναι οι εκβιασμοί της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, "Ολυμπιακό μετρό" για νέα πανωπροίκια εκατοντάδων δισ., η οποία έχει απολύσει ήδη 90 και προτίθεται να απολύσει ακόμα περισσότερους εργαζόμενους.Πριν δυο μήνες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης είχε δηλώσει σε συνάντηση με το σωματείο πως έχουν βρεθεί οι τεχνικές λύσεις. Ωστόσο η συνάντηση με την κοινοπραξία που είχε οριστεί για τις 17 Δεκέμβρη, με στόχο την τελική συμφωνία, συνεχώς αναβάλλεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ