Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγώνας για ανθρώπινο ωράριο

- Η επιχείρηση "Κωτσόβολος ΑΕ" ανακοίνωσε ότι θα λειτουργεί στο εξής κάθε Σάββατο έως τις 9 μ.μ. Πού πιστεύετε ότι αποσκοπεί η απόφαση αυτή, δεδομένου ότι διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης είναι ο Μ. Παράβαλος, πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, ο οποίος είχε μάλιστα συμφωνήσει με τον υπουργό Εργασίας για λειτουργία των καταστημάτων τα Σάββατα έως τις 5 μ.μ.;

- Πιστεύουμε ότι η ενέργεια αυτή της επιχείρησης "Κωτσόβολος ΑΕ" δεν είναι τυχαία. Είναι συνειδητή απόφαση, που έχει να κάνει με την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΕΛΠΕ και επιδιώκει να μην μας αφήσει κανένα περιθώριο, να μας πάρει και τα ελάχιστα που μας απέμειναν. Δε μας κάνει εντύπωση το ότι καταπατεί τη δική του συμφωνία, αφού δεν υπάρχει κανείς να τον ελέγξει. Η απόφαση για λειτουργία της επιχείρησης έως τις 9 το βράδυ σηματοδοτεί την έναρξη μιας ακόμα πιο σκληρής επίθεσης των μεγαλεμπόρων ενάντια σε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το ωράριο, χρησιμοποιώ πληθυντικό γιατί σίγουρα το παράδειγμα του "Κωτσόβολου" θα ακολουθήσουν κι άλλοι, αν περάσει. Τελικός τους στόχος, να μονοπωλήσουν εντελώς την αγορά και να εξαθλιώσουν τους εργαζόμενους τόσο, ώστε να μην σηκώνουν κεφάλι, να μην διεκδικούν, να μην αγωνίζονται.

- Ποιες είναι οι ευθύνες του υπουργού Εργασίας για το γεγονός ότι ο ΣΕΛΠΕ τη μια επιβάλλει συμφωνίες της αρεσκείας του και την άλλη παραβιάζει ακόμα και αυτές τις συμφωνίες, προκειμένου να επιτύχει ακόμα περισσότερα;- Εχουμε επανειλημμένα επισημάνει και καταγγείλει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Εργασίας. Η λεγόμενη "συμφωνία κυρίων" για λειτουργία των καταστημάτων έως τις 5 τα Σάββατα, με την οποία δε συμφωνήσαμε, ήταν μια ακόμα απόδειξη του ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξυπηρετήσει όσο καλύτερα μπορεί τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων μεγαλοεπιχειρήσεων. Ηταν μια σικέ συμφωνία, που στόχευε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Παρ' όλα αυτά, εμείς δεν κάναμε πίσω, επιβάλαμε στις επιχειρήσεις να κλείνουν στις 4 σε Κηφισιά, Κολωνάκι και Γλυφάδα. Η κυβέρνηση φέρει σοβαρότατες ευθύνες για την κατάντια του ωραρίου στο χώρο μας. Επρεπε προ πολλού να έχει προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου, με βάση τις προτάσεις και τις θέσεις μας. Δεν το έκανε συνειδητά, γιατί δε συνέφερε τη μεγαλοεργοδοσία, με την οποία ταυτίζεται και την οποία εξυπηρετεί.

- Από την πλευρά σας, αποφασίσατε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της Ομόνοιας σήμερα στις 4 μ.μ. Αν η επιχείρηση επιμείνει, πώς θα αντιδράσετε και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του ωραρίου;

- Εμείς λέμε, και το δείξαμε και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, ότι δε βάζουμε στο στόχαστρο ορισμένα καταστήματα, αλλά, αντίθετα, στόχος μας είναι να ρυθμιστεί συνολικά το ωράριο στο εμπόριο και σ' αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Αμεσος στόχος μας είναι μια πανελλαδική σύσκεψη, που θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα συντονίσουμε πανελλαδικά τους αγώνες μας, γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο την Αθήνα και δε συζητάμε μόνο για Σάββατο, αλλά και για Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά μόνο ο αγώνας μας, για να πιέσουμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει με βάση τις προτάσεις μας. Αν δεν το κάνει, τότε θα βρει απέναντί της ένα ισχυρό μέτωπο μικρομεσαίων - εργαζομένων, που αποτελούν και την πλειοψηφία στο χώρο.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ