Οι αποφάσεις για τη θεσμική θωράκιση του οικοδομήματος των πολυεθνικών παραπέμπονται στη Σύνοδο Κορυφής στο Αμστερνταμ
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-
Το πρόβλημα της θεσμικής αναμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε λύθηκε από τη συνεδρίαση των 15 υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε χτες και προχΤές στο Λουξεμβούργο.
"Το πρόβλημα πρόκειται να συζητηθεί πλέον από τους 15 πρωθυπουργούς και υπουργούς κρατών στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει μετά από δυο βδομάδες στο Αμστερνταμ και εκεί θα αναζητηθεί η δυνατότητα επίτευξης τελικής συμφωνίας", δήλωσε χΤες λίγο μετά τη λήξη συνεδρίασης ο προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών, Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο.
Οπως είναι γνωστό, το θέμα της θεσμικής αναμόρφωσης και ειδικότερα του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της αναστάθμισης των ψήφων που διαθέτουν τα κράτη - μέλη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία, καθώς και οι διαδικασίες λήψης των κοινοτικών αποφάσεων από δω και στο εξής, είναι τα βασικά θέματα που διχάζουν τους 15.
Από ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Α. Παπανδρέου, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο χτεσινό Συμβούλιο των Υπουργών, για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη δήλωσε ότι το θέμα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων είναι το πιο κρίσιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η οποία μαζί με τις μικρότερες χώρες επιμένει στη διατήρηση της θεσμικής ισότητας, μεταξύ των κρατών - μελών.
Σε ό,τι αφορά τα θέμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, η ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι ως βασικοί στόχοι της κοινής εξωτερικής πολιτικής των 15, ορίζονται στη νέα συνθήκη μεταξύ άλλων η διαφύλαξη της ακεραιότητας της Ενωσης και των εξωτερικών της συνόρων.
Σε σχέση με το θέμα αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές χώρες έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής επιφυλάξεις, ως προς το αν θα πρέπει να υπάρχουν αναφορές στα εξωτερικά σύνορα.