Με πρόσχημα τη ρύθμιση ορισμένων στρατολογικών θεμάτων με το νομοσχέδιο που άρχισε να συζητείται χτες στη Βουλή, γίνεται μία ακόμα προσπάθεια χειραγώγησης της νεολαίας στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι ιθύνοντες του ΝΑΤΟ και των άλλων υπερεθνικών καπιταλιστικών οργανισμών. Η ρύθμιση με την οποία επιχειρείται να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον υπουργό να ορίζει την ηλικία στράτευσης στα 18 χρόνια και εθελοντικά στα 17. Σε ηλικίες δηλαδή που όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, είναι πιο εύκολη η διαμόρφωση της συνείδησης στη στρατοκρατική αντίληψη που απαιτούν τα κέντρα του ΝΑΤΟ.
"Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τις αμυντικές μας ανάγκες, αλλά προσαρμόζει τις Ενοπλες Δυνάμεις μας στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα και τις απαιτήσεις της νέας τάξης πραγμάτων. Δεν εξυπηρετεί την υπεράσπιση της εδαφικής μας ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε:
" Οσον αφορά το θέμα της μείωσης της ηλικίας στράτευσης, ο νόμος αυτός το ορίζει στα 19 και με την απόφαση του υπουργού μπορεί να πάει στα 18 και εθελοντικά και στα 17 χρόνια. Αυτό, γιατί στις μικρές ηλικίες είναι πολύ πιο εύκολη η χειραγώγηση των συνειδήσεων της νεολαίας και η ένταξή της σε αυτή τη στρατοκρατική αντίληψη που απαιτούν οι σημερινές ανάγκες του ΝΑΤΟ και των κέντρων από τα οποία εξαρτάται η άμυνά μας ".
Αναφερόμενος ακολούθως, στις επικλήσεις από την κυβέρνηση του δημογραφικού προβλήματος σε σχέση με την άμυνα της χώρας, ο Στρ. Κόρακας χαρακτήρισε τα επιχειρήματα αυτά προσχήματα αφού όπως σημείωσε αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πόσο στρατό έχουμε συνεχώς υπό τα όπλα, αλλά πόσο κόσμο στοιχειωδώς εκπαιδευμένο μπορούμε να κινητοποιήσουμε την κρίσιμη στιγμή, στο άμεσο διάστημα των επόμενων εικοσιτετράωρων από την έναρξη κάποιας κρίσης. Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν δυνάμεις με την αναδιάταξη των υπηρετούντων στον στρατό, τη μη αποστολή στρατευμάτων εκτός των συνόρων της χώρας, ή τη μη απασχόληση στρατευσίμων σε αλλότρια από τα βασικά τους καθήκοντα.
Για τις σχετικές διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα ανυπότακτων, ο Στρ. Κόρακας αφού παρατήρησε ότι το θέμα δεν έχει τις διαστάσεις που μερικοί παρουσιάζουν, σημείωσε ότι στην αύξηση του αριθμού τους σήμερα σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, συντελεί η αντιδημοκρατική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, τα ατομικιστικά πρότυπα που καλλιεργούνται στην καπιταλιστική κοινωνία, καθώς και τα οικονομικά προβλήματα.
Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι στις διατάξεις για την εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης, πρέπει να καταργηθούν τα περί συμμετοχής σε απεργία. "Οταν κάποιος εργάζεται σε κάποια κοινωνική υπηρεσία και ο χώρος απεργεί, δεν μπορεί να είναι απεργοσπάστης", τόνισε ο Στρ. Κόρακας. Για όλους αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο καταψήφισε η ΝΔ υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις για τους αντιρρησίες συνείδησης είναι αντισυνταγματικές. Αντίθετα ο ΣΥΝ ψήφισε το νομοσχέδιο λόγω ακριβώς των διατάξεων περί εναλλακτικής θητείας. Το ΔΗΚΚΙ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό.